Microsoft купува Activision Blizzard за 68.7 млрд. долара

Сделката е най-голямата в историята на сектора с видеоигри

Придобиването на Activision прави Microsoft третия най-голям играч в сектора на видеоигрите
Придобиването на Activision прави Microsoft третия най-голям играч в сектора на видеоигрите
Придобиването на Activision прави Microsoft третия най-голям играч в сектора на видеоигрите    ©  Reuters
Придобиването на Activision прави Microsoft третия най-голям играч в сектора на видеоигрите    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският технологичен гигант Microsoft обяви, че ще купи студиото за видеоигри Activision Blizzard за 68.7 млрд. долара, като сумата ще бъде платена изцяло в брой. Това е най-голямата сделка в сектора на видеоигрите, като изпревари значително предишната на върха, обявена миналата седмица, между Тake-Two и Zynga за 12.7 млрд. долара. Придобиването е най-голямото и в историята на Microsoft, като досега съоснованата от Бил Гейтс компания беше платила най-много 26.2 млрд. долара за професионалната социална мрежа LinkedIn.

"Игрите са най-динамичната и вълнуваща категория в забавленията във всички платформи днес и ще играят ключова роля в развитието на метавселенските платформи", каза в изявление главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Част от заглавията, които се разработват от новопридобитата компания, са Call of Duty, World of Warcraft и Diablo.

Трети в сектора

Придобиването на Activision прави Microsoft третия най-голям играч в сектора на видеоигрите. Това дава добри предпоставки за абонаментния план на Xbox - Xbox Pass, в който клиентите плащат определена сума и получават достъп до католога от игри, с който компанията разполага. Към момента услугата има над 25 млн. потребители. Изпълнителният директор на Xbox Фил Спенсър, който ще заеме същата позиция и в Activision, когато сделката приключи, заяви, че предлаганите в Xbox Pass игри ще се увеличат драстично. "Ние ще предложим колкото се може повече игри на Activision Blizzard в рамките на Xbox Game Pass и PC Game Pass, както нови заглавия, така и игри от невероятния каталог на Activision Blizzard", заяви по темата Спенсър.

Моментът на купуване е интересен, тъй като Activision се бори с обвинения в полова дискриминация. Обвиненията бяха повдигнати от Калифорнийския отдел за справедлива заетост и жилища, като обвиняват компанията в неравно заплащане, сексуален тормоз и други нарушения на държавните закони за граждански права. Отделът за справедлива заетост и жилища е провел двегодишно разследване, преди да отнесе въпроса към съдилищата. В понеделник от Activision обявиха, че голям брой от хората на високи позиции са били освободени от длъжностите си.

Фил Спенсър не подмина въпроса с дискриминацията, като адресира притесненията в свой пост в блога си. "Като компания Microsoft се ангажира с нашето пътуване за включване във всеки аспект на игрите както сред служителите, така и сред играчите. Дълбоко ценим индивидуалните студийни култури. Ние също така вярваме, че творческият успех и автономията вървят ръка за ръка с отношението към всеки човек с достойнство и уважение. Ние държим всички отбори и всички лидери да спазват този ангажимент", се казва в публикацията на бъдещия шеф на Activision.

Миналата седмица беше обявена друга мащабна сделка в бранша, която в момента на обявяване дори беше най-голямата в историята. Тake-Two, компанията зад популярната поредица Grand Theft Auto, ще купи Zynga, известна с игрите Farmville и Zynga Poker от Facebook, за около 12.7 млрд. долара.

Придобиваната компания

Каталогът от предложения на студиото Activision Blizzard е впечатляващ, като сред него личат имената на някои от най-големите игри в света - Call of Duty, World of Warcraft и Diablo. Тези заглавия помагат за общата пазарна пазарна капитализация от 47 млрд. долара. Интересно е да се види кои са големите инвеститори в Activision. По-голямата част от тях са фондове, което е типично за компания от подобна големина. Най-големият е инвестиционната компания The Vanguard Group, която притежава 8.3% от акциите на компанията. След това се нарежда BlackRock - със 7.5%. Последен от по-значимите инвеститори е Capital Research and Management Company - с 6.8% от Activision. Членовете на борда на директорите на компанията, както и други вътрешни хора, не разполагат с голям дял от студиото. По данни на Yahoo Finance те държат по под 1% от компанията.