🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай разработва технология за контролиране на чужди сателити

Целта е блокирането им при военни действия

По-амбициозните кибератаки на Китай имат за цел да имитират сигналите, които вражеските сателити получават от своите оператори, като ги подмамват или да бъдат превзети напълно, или да се повредят по време на решаващи моменти в битка
По-амбициозните кибератаки на Китай имат за цел да имитират сигналите, които вражеските сателити получават от своите оператори, като ги подмамват или да бъдат превзети напълно, или да се повредят по време на решаващи моменти в битка
По-амбициозните кибератаки на Китай имат за цел да имитират сигналите, които вражеските сателити получават от своите оператори, като ги подмамват или да бъдат превзети напълно, или да се повредят по време на решаващи моменти в битка    ©  Reuters
По-амбициозните кибератаки на Китай имат за цел да имитират сигналите, които вражеските сателити получават от своите оператори, като ги подмамват или да бъдат превзети напълно, или да се повредят по време на решаващи моменти в битка    ©  Reuters

Китай разработва кибероръжия за хакване на вражески сателити, което би ги направило безполезни по време на война. Това се твърди в изтекъл доклад на американското разузнаване, съобщава Financial Times. Според текста, който е част от серията изтекли секретни документи на Пентагона, стремежът на Китай да развие способности за "отхвърляне, експлоатация или отвличане" на вражески спътници е основна част от целта му да контролира информацията, която Пекин смята за ключов "домейн за водене на война".

По-амбициозните кибератаки на Китай имат за цел да имитират сигналите, които вражеските сателити получават от своите оператори, като ги подмамват или да бъдат превзети напълно, или да се повредят по време на решаващи моменти в битка. В класифицирания документ се казва, че тази кибернетична способност ще позволи на Китай "да поеме контрола над сателит, правейки го неефективен за поддържане на комуникации, оръжия или системи за разузнаване и наблюдение". САЩ никога не са разкривали дали имат подобни способности.

Това може да попречи на способността на сателитите, които обикновено работят в клъстери, да реагират един на друг, да предават заповеди към оръжейни системи или да изпращат обратно визуални и прехванати електронни данни, според експерти, цитирани от Financial Times, като изданието е видяло и самия документ. През последното десетилетие Китай полага огромни усилия да изгради своите военни способности в Космоса, включително сателитните комуникации. Целта на Пекин е да се превърне във водещата космическа сила до 2045 г.

Чарли Мур, пенсиониран генерал от военновъздушните сили, който е служил като заместник-генерал на киберкомандването на САЩ, казва, че Китай полага огромни усилия да се противопостави на асиметричното предимство, което САЩ имат в кибернетичните и космическите области. "Китай разбира превъзходството, което Съединените щати имат в Космоса и киберобластите, така че те са много заинтересовани не само да подобрят собствените си възможности, но и да се възползват от това, което ние наричаме предимство на първи в двете области", казва Мур пред DW.

Разкритията на ЦРУ идват ден след като началникът на космическите сили на САЩ генерал Брадли Чанс Салцман предупреди, че страната е изправена пред "нова ера" на заплахи отвъд Земята от Русия и Китай, които отиват много по-далеч от заглушаване на сигнала. Той заяви пред CNBC, че съперниците на Вашингтон могат да използват лазери и "заслепители", които пречат на камерите, за да предотвратят събирането на сателитни изображения. Той също така отбеляза как Русия тества противосателитна ракета в края на 2021 г.

"Виждаме сателити, които всъщност могат да хванат друг сателит, да се борят с него и да го извадят от оперативната му орбита", каза Салцман. "Това са всички способности, които те демонстрират в орбита днес, така че комбинацията от тези оръжия и темпото, с което са разработени, са много тревожни", добавя генералът.

В отговор Вашингтон планира да засили използването на търговски космически компании като SpaceX. Салцман каза пред Конгреса на САЩ миналия месец, че китайската армия е разположила 347 сателита, включително 35 изстреляни през последните шест месеца, насочени към наблюдение, проследяване, насочване и атакуване на американските сили във всеки бъдещ конфликт.

Украйна може да служи като пример

Макар и до момента Китай да не се е възползвал от увеличените си киберспособности, за да видим подобен ход, трябва да погледнем към Украйна и войната с Русия, която продължава вече над година. Руска кибератака успя да направи неефективни хиляди украински военни рутери на базирания в САЩ телеком Viasat в часовете преди да започне пълномащабната инвазия на 24 февруари миналата година. Украински служител тогава описа атаката като "катастрофална".

Хакването също така прекъсна обслужването на хиляди клиенти на Viasat в Полша, Италия и Германия, където бяха засегнати няколкостотин вятърни турбини. Компрометирането на Viasat, макар и сложно, включваше проникване в компютърните системи на компанията и изпращане на инструкции до модемите, които ги караха да не функционират правилно.

The Washington Post съобщи миналата седмица, че Русия тества нова технология, която блокира достъпа на Украйна до сателитните интернет операции Starlink, които милиардерът Илън Мъск дари на Киев в началото на войната. Starlink е от полза за силите на Украйна, като им помага да предават разузнавателна информация и да комуникират до и от бойното поле.

Все още няма коментари
Нов коментар