🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В България VMware расте, а Broadcom е тайна

Българският ъгъл на глобалната сделка изглежда огледално: придобитата компания е десетократно по-голяма от дружеството на придобиващата

В България VMware има над 1700 служители - над трикратно увеличение за последните пет години
В България VMware има над 1700 служители - над трикратно увеличение за последните пет години
В България VMware има над 1700 служители - над трикратно увеличение за последните пет години    ©  Цветелина Белутова
В България VMware има над 1700 служители - над трикратно увеличение за последните пет години    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • И двете компании имат офиси в България, и двете влязоха след придобивания.
  • Броят на наетите от VMware расте главоломно в последните години, тези в Broadcom са почти статични.
  • Промени в българските дружества в краткосрочен план не се очакват.

И двете компании, участници в мегасделката от миналата седмица - Broadcom и VMware, имат присъствие в България. В българския сценарий ролите са разменени - VMware е гигант, докато Broadcom е с над десет пъти по-малък размер. Въпреки това и двете компании са значителни като мащаб - VМware разработва някои от основните си софтуерни продукти в България, като за 2020 г. дружеството "Виемуеър България" отчете 203 млн. приходи, което я прави най-голямата софтуерна компания по приходи в България според класацията К100 на "Капитал". "Броудком България", от друга страна, има 12.3 млн. лв. приходи за 2020 г.

Между двете български дружества има някои прилики, но различията са значително повече.

Общото помежду им е, че и двете компании влязоха в България след придобивания. VMware купи българската "Сайънт" през 2007 г. (По-късно бивши служители на "Сайънт" основаха ново дружество със същото име, което през 2021 г. бе придобито от българската "Сирма груп" - бел. авт.) Оттогава насам тя постоянно расте и като приходи, и като брой наети, но ускорението през последните пет години е значително. През 2017 г. VMware има около 600 души в България, докато днес те са над 1700.

Broadcom, от друга страна, влиза през 2017 г. чрез закупуването на слабо известната на широката аудитория компания "Ейсик депо", която оглави класацията "Гепард" за най-бързо растящи технологични компании на "Капитал" през същата година. "Ейсик депо" е основана от гражданина на Израел Ейтън Коен и разработва дизайни на интегрални схеми със специално приложение (ASIC).

Настрана от тази информация обаче за българското дружество не се знае почти нищо друго. "Капитал" търси многократно през последните години Ейтън Коен за разговор относно дейността и плановете на компанията в България, но без резултат. Във финансовите отчети на "Броудком България" личат значителни загуби през последните три години: 3.5 млн. лв. през 2018 г., 10.3 млн. лв. през 2019 г. и 8.8 млн. лв. през 2020 г. Броят на заетите през последните пет години е почти статичен и варира между 120 и 130 души, основно електронни инженери, но и софтуерни специалисти.

Промени? Засега едва ли

Промените в българския контекст са малко вероятни в близкото бъдеще. Двете дружества нямат обща дейност и по всяка вероятност ще продължат да работят в своите си ниши.

Предвид значително по-малкия мащаб на Broadcom в България и непрозрачността на дружеството в страната, повечето погледи ще бъдат насочени към VMware. Компанията едва ли ще пусне лесно стотиците служители, които нае през последните години. В началото на годината вицепрезидентът във VMware Диана Стефанова заяви пред "Капитал", че българският офис отговаря за продукти, които носят над 1 млрд. долара приходи на глобално ниво. От няколко седмици насам в компанията има и втори български вицепрезидент - Венцислав Почекански. Сега при молба от изданието за коментар технологичната компания пренасочи към официалното прессъобщение на VMware и Broadcom.

Дори обаче по някаква причина да се стигне до намаляване на екипа на VMware в България или напускане на голям брой служители, те едва ли ще имат проблем с намирането на нов работодател. Търсенето на софтуерни инженери и други специалисти в IT сектора значително надвишава предлагането, което води до сериозна конкуренция от страна на компаниите, всички от които изпитват трудност да привлекат нови специалисти и полагат големи усилия да задържат вече наетите. Именно това е най-голямата причина да се предполага, че VMware няма да прави резки движения в близкото бъдеще.

Все още няма коментари
Нов коментар