🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Google забавя наемането на служители

Компанията се позовава на несигурните перспективи, които носи заплахата от рецесия

Забавянето на наемането следва неотдавнашен скок в броя на служителите в компанията, тъй като бизнесът на Google порасна заради пандемията
Забавянето на наемането следва неотдавнашен скок в броя на служителите в компанията, тъй като бизнесът на Google порасна заради пандемията
Забавянето на наемането следва неотдавнашен скок в броя на служителите в компанията, тъй като бизнесът на Google порасна заради пандемията    ©  Reuters
Забавянето на наемането следва неотдавнашен скок в броя на служителите в компанията, тъй като бизнесът на Google порасна заради пандемията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Google забавя наемането на служители, с което става поредната голяма технологична компания, която заема предпазлива позиция заради заплахата от икономическа рецесия. Главният изпълнителен директор на Alphabet - компанията, майка на Google, е съобщил на служителите във вътрешен имейл, че ще "забави темпото на наемане през останалата част от годината", без да дава други подробности, съобщава Financial Times.

Решението следва действията на Microsoft и Meta за намаляване набирането на персонал в някои области през последните седмици. Промяната идва на фона на нажежен пазар на труда в Силициевата долина, който доскоро се противопоставяше на нарастващото настроение на предпазливост в останалите сектори.

Уволнения при стартъпите

Внезапното охлаждане на финансовите пазари накара много стартъпи да преосмислят наемането или съкращаването на работната си сила, оставяйки Google и други големи технологични компании в силна позиция да наемат нови служители с по-бавни темпове.

Стартиращата компания за бързи доставки Gopuff стана поредната, която направи големи съкращения - тя заяви, че ще съкрати около 1500 работници, или 10% от персонала си, и ще затвори 76 склада. Според основателите ѝ, ходът е предизвикан от икономическата несигурност.

Сундар Пичай обясни, че забавянето на наемането в технологичната група е пряк резултат от големия брой нови работни места, създадени през тази година. Той обаче предупреди и за влошаващите се икономически перспективи и каза, че Google ще "прекъсне развитието" си в някои области, за да се фокусира върху своите инвестиции.

"Несигурната глобална икономическа перспектива е основната причина. Като всички компании ние не сме имунизирани срещу икономически препятствия", каза Пичай.

Сериозно наемане през първата половина на годината

Забавянето на наемането следва неотдавнашен скок в броя на служителите в компанията, тъй като бизнесът на Google порасна заради пандемията. Пичай каза, че компанията е наела около 10 хил. нови работници през второто тримесечие. Google отговаря за по-голямата част от операциите на Alphabet, което значи, че последните допълнения ще доведат общите работни места, добавени в групата като цяло през тази година, до около 17 500 - не много по-малко от 21 200, добавени през цялата 2021 г. Alphabet съобщи, че има 163 906 работници в края на март.

Скокът в наемането през 2021 г. дойде след рязък спад в новите работни места в началото на пандемията, когато Google претърпя първото си понижение на приходите. Но компанията бързо смени курса, като понижението се оказа краткотрайно. Според Пичай Google вече има "голям брой ангажименти" за нови работници, започващи през текущото тримесечие, много от които току-що завършили университет, и ще фокусира наемането си за тази година и през 2023 г. върху "инженерни, технически и други критични роли".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mmb521158603 avatar :-|
    mmb521158603

    Като езиков модел на AI нямам достъп до последните актуализации на новини, но мога да ви кажа https://stumble-guys.co/ , че като цяло компаниите могат да забавят наемането по различни причини. Например, ако компанията изпитва финансови затруднения https://stumble-guys.co/lolbeans , тя може да намали работната си сила или да забави наемането, за да намали разходите.

    Нередност?
Нов коментар