🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо и как да си направим NFT домейн

Блокчейн домейните осигуряват разпознаваемост в Web 3, лесен трансфер на криптовалути и възможност за доходност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Блокчейн създаде нова цифрова ера - Web 3, децентрализираният интернет, който няма собственик и не е контролиран от централен орган. Но докато блокчейн и криптоентусиастите приветстват тази липса на монопол и централизация, огромна част от традиционните компании не са в особен възторг. Основният им аргумент е, че отсъствието на авторитети, упълномощени да решават различни проблеми, би могло да създаде несигурност, риск и дискомфорт за техните клиенти и потребители.

В момента в сферата на Web 3 текат процеси, които силно напомнят 90-те години, когато беше зората на Web 2, или интернетът, който днес масово използваме, а възможностите му създадоха бизнеси и компании за трилиони. Както преди 30 години започна надпревара за покупка на домейни с атрактивни имена с познати разширения като .com и .net, днес подобен процес тече и в Web 3 пространството, само че с .eth, .crypto и други. Това са блокчейн, или NFT домейните, чието приложение е в няколко посоки, носейки и оптимално ниво на съотношението на риск и възвращаемост.

  • Те са вратата към Web 3 - ако една компания или физическо лице иска да има собствен сайт и да е разпознаваема, тя трябва да има такъв домейн.

  • Чрез тях става лесен трансфер на криптовалути директно между притежателите им, тъй като домейнът осигурява пряка връзка с портфейлите.
  • Осигуряване на доходност - на вторичния пазар тече търговия с блокчейн домейни за Web 3, като броят им расте и е няколко милиона.

Какво представляват

Накратко - подобно на имейл адрес, те са лесни за запомняне и представляват пакети от интелигентни договори, кодирани в публичен блокчейн. На пръв поглед приличат на "традиционни" имена на домейни, но приликите бързо се размиват. За разлика от традиционните разширения в web 2, които по същество са буквено-цифрови именни препратки към IP адреси, блокчейн домейните са компютърни програми с висока персонализация. Например блокчейн домейните изключително улесняват транзакциите и персонализацията и могат не само да препращат към адреса на дигиталния портфейл на притежателя, но и да насочват потребителите към блокчейн съдържание като уебсайтове и децентрализирани приложения (DApps) с широкообхватни възможности на използване (например чат, игри, обмен/пазар, социални медии).

С възможностите на основната блокчейн технология NFT домейните са постоянно прикрепени към блокчейн мрежа. По този начин, след като бъде придобит блокчейн домейн, той не може да бъде контролиран или променен от трети страни, тоест собствеността е абсолютна.

Възможностите, които криптодомейните отварят

Адрес на универсалния ви портфейл: В момента децентрализиран портфейл, като Metamask например, има дълъг буквено-цифров адрес като 0x8aB4a886AdC5fFD8FAeC3324A303381028FF4f93. Тъй като тези адреси се използват за изпращане и получаване на криптовалути, няма начин някой да ги запамети без копиране на самите адреси. NFT домейните се опитват да разрешат този проблем, като заменят всичките ви буквено-цифрови адреси с името на вашия домейн. Ако се казвате Иван, вместо да молите някой да ви изпрати крипто на 0x8aB4a886AdC5fFD8FAeC3324A303381028FF4f93, можете да го помолите да го изпрати ivan.eth.

Освен това може да направите транзакцията си до името на човека отсреща, без да се налага да се притеснявате от фактора човешка грешка. Разплащането човек до човек (или още peer-to-peer, P2P) винаги е било проблем, защото елементът на "провери ли достатъчно пъти всеки символ", "да не объркаме адреса" остава, а с NFT домейните това е променено.

Адрес за вашия уебсайт: Ако вярвате, че Blockchain и Crypto не са само технология, но и глобално движение, фактът, че все повече хора са погълнати от тази революция, ще стане изключително важен фактор за брандовете да обмислят свой план за децентрализация. Следователно в бъдеще ще видим все повече примери като google.eth или google.x и още повече web3 проекти на гиганти като adidas и nike например.

Социални медии и маркетинг стратегии: Друга възможност за използване на NFT домейни е опцията да ги използвате като вид линк/етикет в социалната мрежа. Понастоящем Twitter позволява да промените вашия профил, свързвайки го с Ethereum Name Service (ENS), и по този начин да докажете вашата собственост. Бизнеси с иновативни потребителски модели вече интегрират криптодомейни в своите маркетинг и мениджмънт планове в опит да се наложат на бързо приспособяващия и развиващ се пазар.

NFT могат да оперират като доказателство за собственост, доказателство за автентичност и произход. Това прави възможно използването на NFT в модната индустрия, медицината, недвижимите имоти и т.н.

Видове регистри и кой ги издава

Блокчейн домейните се предлагат от различни издатели, но има и особености. Например разширенията .eth и .sol се намират съответно в Ethereum и Solana. Домейните .crypto, и .nft са на Ethereum, като един големите доставчици Unstoppable domain не предлага .eth. То се продава само от EtheriumNameService. В Unstoppable обаче има .crypto.

Както Unstoppable Domains, така и Ethereum Name Service(ENS) предоставят на потребителите възможност да купуват от NFT домейни от децентрализирана мрежа, като същевременно запазват личните данни.

Едно от основните предимства на ENS е демократичният подход на работа. Като притежатели на ENS потребителите могат да гласуват за бъдещето на политиките на DAO - децентрализираните автономни организации, което им позволява да влияят на бъдещи функционалности. Домейните там обаче са с определен срок и преди изтичането му трябва да се подновят.

От друга страна, Unstoppable Domains предоставя на потребителите по-лесен начин да закупят своя домейн, като същевременно работи и като портфейл за криптовалута. Това преодолява първоначалното препятствие при закупуването на домейн с крипто, което го прави значително по-приятелски настроен към новите потребители. Реално той действа като търговец на домейни, като цените за някои може да са по-завишени.

В допълнение към това, всички домейни, закупени на Unstoppable Domains, се притежават за цял живот. Това премахва повтарящите се разходи за наемане на домейн и дава на потребителя пълна власт върху начина, по който го използва.

Как става покупката

В "Капитал" например купихме за целите на статията, но и за бъдещо използване домейн с .eth (не, не е capital.eth) за под 15 долара. Използвахме app.ens.domains и личен портфейл, за да търсим дали съответния домейн е наличен, или е вече е регистриран от някого. Ако беше регистриран, единствената възможност да се сдобием с него беше да го купим от вторичен пазар, но се оказа, че е свободен. След два клика и две потвърждения изчакахме 1 минута, в която системата удостовери, че няма втори потребител, който иска да регистрира домейна едновременно с нас. Когато това време мина, успешно регистрирахме своя домейн, ефективно плащайки цената за регистрация. Няколко часа по-късно имахме оферта за купуване на регистрирания вече домейн на цена с равностойност около 80 долара.

Спекулация или нюх в търсене на доходност

С горния пример стигаме и до факта, че NFT домейните имат и спекулативна употреба. Ако сте достатъчно бърз или мислите новаторски, можете да закупите домейн, който е изключително актуален, принадлежи на компания с голяма капитализация, използва са често в ежедневието и т.н., което неизменно променя и неговата предполагаема стойност. С минимална цена от около $10 за регистрация на домейн можете да отчетете стотици пъти по-голяма печалба. Примери за това, дори само за последното денонощие (7.12.2022), са трицифрените домейни 836.eth, 411.eth и 143.eth, продадени на вторичен пазар съответно за 26,16 и 14 етериум а и george.eth за 9. Всички 3-, 4- и 5-цифрени домейни са отдавна регистрирани, като колкото по-кратък, прост и лесен за запомняне е вашият домейн, в случая число, толкова е и по-ценен. Това е и начин да парадирате със средствата си, от една страна, а от друга, да покажете колко рано сте в web3 пространството. Пред последния месец водещите продажби са на 000.eth, продаден за 300 ETH, porno.eth, продаден за 185 eth, и sam.eth, продаден за 100eth. Цената на 1eth към момента на писане е $1080.

И някои недостатъци на NFT домейните

Въпреки че тези децентрализирани домейни са пълни с функции, към момента има някои технически недостатъци. Задължително е човек да е наясно с тях, преди да инвестира в тях. Към момента масовите браузъри като Google Chrome и Firefox не са оборудвани за стартиране на децентрализирани домейни. Има определени браузърни разширения, които позволяват това, но е предизвикателство за масовото приемане до някаква степен. Така, ако на адреса ivan.eth, на който преди малко вашия приятел изпрати пари, искате да хоствате сайт, например вашето CV, когато специалистът от човешки ресурси се опита да го отвори, най-вероятно няма да успее, защото браузърът му няма да го позволява. Дори ако сте закупили и конфигурирали своя NFT домейн, ще бъде много трудно за вашите клиенти и/или читатели да се свържат с вас, без да имат инсталирано разширение. Разбира се, това те могат да направят, ако имат достъп до децентрализиран браузър като ZeroNet, Brave, I2P, програма като IPFS или дори екстеншън като Metamask, чиято основна функция е като децентрализиран портфейл.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crn1506472378533495 avatar :-|
    Ivelin Tenev

    ENS domain и NFT domain не са взаимнозаменяеми понятия, нито пък ENS може да бъде поставяна под шапката на NFT. Тук има малко по-техническо сравнение: https://thenftbrief.com/ens-domains-vs-unstoppable-domains/

    Нередност?
Нов коментар