🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ въвеждат по-строги правила за износ на чипове за Китай, акциите на Nvidia и AMD спаднаха

Двете американски компании са получили инструкции от Вашингтон да спрат доставките на определени продукти за азиатската страна

Nvidia обяви, че новото изискване за лиценз ще засегне износа на нейните чипове A100 и H100, които целят да ускоряват задачите за машинно обучение, и системите, които ги включват
Nvidia обяви, че новото изискване за лиценз ще засегне износа на нейните чипове A100 и H100, които целят да ускоряват задачите за машинно обучение, и системите, които ги включват
Nvidia обяви, че новото изискване за лиценз ще засегне износа на нейните чипове A100 и H100, които целят да ускоряват задачите за машинно обучение, и системите, които ги включват    ©  Reuters
Nvidia обяви, че новото изискване за лиценз ще засегне износа на нейните чипове A100 и H100, които целят да ускоряват задачите за машинно обучение, и системите, които ги включват    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Акциите на големите производители на чипове Nvidia и AMD паднаха на фона на опасенията от новите ограничения на САЩ върху продажбата на чипове с изкуствен интелект в Китай. Nvidia обяви, че американското правителство изисква нов лиценз за продажба, който влиза в сила незабавно, за да се справи с риска чиповете да бъдат "използвани или пренасочени за "крайна военна употреба" [...] в Китай и Русия".

Има опасения, че правилата могат да доведе до загуба на приходи за милиони долари. Акциите и на двата производителя на чипове се понижиха в следборсовата търговия в Ню Йорк - тези на Nvidia паднаха с 6.6%, а на AMD - с 3.7%. Новите ограничения са "удар за Nvidia", заявява Дан Айвс от Wedbush Securities пред BBC.

Китай с остра реакция

Китайските власти твърдо се противопоставят на последния ход на Вашингтон. Според държавните медии "действията на Съединените щати се отклоняват от принципа на честната конкуренция и нарушават международните икономически и търговски правила". В изявление Пекин каза, че американската страна трябва незабавно да спре своите неправомерни действия, да се отнася справедливо към компаниите от цял свят, включително китайските, и да направи повече за стабилността на световната икономика.

Министерството на търговията на САЩ заяви пред BBC, че "не е в състояние да очертае конкретни промени в политиката в момента". "Ние предприемаме цялостен подход за прилагане на необходимите допълнителни действия, свързани с технологиите, крайната употреба и крайните потребители, за да защитим интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ", заяви говорител на ведомството. Това включва предотвратяване на придобиването и използването на американска технология от Китай в контекста на неговата военно-гражданска програма, за да подхранва усилията си за модернизация на военните, да извършва нарушения на човешките права и да дава възможност за други злонамерени дейности.

В регулаторна документация Nvidia обяви, че новото изискване за лиценз ще засегне износа на нейните чипове A100 и H100, които целят да ускоряват задачите за машинно обучение, и системите, които ги включват. Около 400 млн. долара продажби за Китай могат да бъдат засегнати, добавят от производителя, "ако клиентите не искат да купуват алтернативните продуктови предложения на компанията или ако (правителството на САЩ) не предостави лицензи навреме или откаже лицензи на значими клиенти".

Говорител на Nvidia казва пред BBC, че се свързва с клиенти в Китай, за да им предложи алтернативни продукти. Според говорител на AMD правилата, които ще попречат на доставката на нейните чипове MI250 до Китай, не се очаква да имат "съществено въздействие" върху бизнеса.

И Nvidia, и AMD спряха продажбите си в Русия след нахлуването в Украйна през февруари. Анализатори смятат, че изискванията на САЩ могат да направят по-трудно за Китай придобиването на чипове за напреднали изчисления. Това също може да повлияе на печалбите на американски производители като Nvidia и AMD, обяснява Марио Моралес, базиран в Калифорния анализатор във фирмата за пазарно проучване IDC. "И двете компании имат голяма експозиция към Китай и биха могли да видят по-голямо въздействие в бъдеще, особено ако Китай реши да отмъсти", каза Моралес.

Покачване на напрежението

Миналата седмица Nvidia отчете приходи 6.7 млрд. долара през второто тримесечие, което е значително по-ниско от прогнозите. Въпреки това тя каза, че приходите от бизнеса с центрове за данни са се увеличили с 61% спрямо година по-рано.

САЩ и Китай спорят от дълго за търговията и технологиите. Напрежението между двете най-големи икономики в света нарасна по-рано този месец, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван. Китай смята самоуправляващия се остров за част от своята територия и настоява той да бъде обединен с континента, ако е необходимо, със сила.

Все още няма коментари
Нов коментар