🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политиката на нулев ковид "осигури" едва 3% ръст на Китай през 2022 г.

Населението на страната намалява за първи път от 1961 г.

Поставената цел от Китайската комунистическа партия за ръст на икономиката от 5.5% не беше изпълнена.
Поставената цел от Китайската комунистическа партия за ръст на икономиката от 5.5% не беше изпълнена.
Поставената цел от Китайската комунистическа партия за ръст на икономиката от 5.5% не беше изпълнена.    ©  Reuters
Поставената цел от Китайската комунистическа партия за ръст на икономиката от 5.5% не беше изпълнена.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Очакванията бяха брутният вътрешен продукт да нарасне с 5.5%.
  • Китайското население се е свило с 850 хил. души през 2022 г., което ще се отрази на икономиката.
  • Възстановяването през тази година няма да е толкова голямо, сочат предвижданията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна едва с 3% през 2022 г., което е един от най-слабите годишни резултати от десетилетия насам, тъй като политиката на Пекин за нулев ковид и отслабващото търсене в чужбина засегнаха втората по големина икономика в света.

Годишният ръст на страната също така е далеч от по-ранната официална цел от 5.5%, като много финансови институции намалиха прогнозите си за силно засегнатата икономика. Лошите данни идват на фона на новината, че населението на страната се е свило за първи път от 60 години.

Според официалните статистически данни за периода октомври - декември икономиката е нараснала с 2.9% на годишна база, забавяйки се спрямо 3.9% през третото тримесечие. С изключение на 2.2% годишен ръст през 2020 г. в началото на пандемията последните данни са най-слабите в Китай от 1976 г. насам.

"Основата на вътрешното икономическо възстановяване не е стабилна, тъй като международната ситуация все още е сложна и тежка, а вътрешният троен натиск от свиване на търсенето, шок в предлагането и отслабване на очакванията все още е налице", се казва в изявление на Националното статистическо бюро.

Освен това рядко се случва данните за растежа да са толкова по-ниски от официалните цели, казва Карлос Казанова, икономист в швейцарския частен кредитор UBP. "Това ще бъде първият случай в историята на Китайската комунистическа партия, в който правителството не постига целта за ръст на БВП с толкова голяма разлика", обяснява експертът. Независимо от това инвеститорите са склонни да отминат тази фундаментална промяна, тъй като са фокусирани върху воденото от потреблението възстановяване, което би трябвало да настъпи. UBP, която беше предвидила 2.7% ръст за 2022 г., беше сред редица организации, които намалиха прогнозите си до под 3%, включително Fitch Ratings и японската инвестиционна банка Nomura.

Проблемите на имотния пазар в Китай се отразиха на икономиката, тъй като дълговата криза на предприемачите в сектора доведе до незавършване на десетки жилищни проекти, което предизвика протести на разгневените собственици на жилища.

Доверието в сектора, на който се падат повече от 25% от БВП, спадна, като официалните данни от вторник показаха, че инвестициите в имоти са намалели с 10% на годишна база през 2022 г. - първият годишен спад от началото на воденето на статистика през 1999 г. Продажбите на недвижими имоти по разгъната застроена площ са спаднали с 24.3% през миналата година в сравнение с 2021 г., което е най-голямото понижение от началото на поддържането на статистика в началото на 90-те години на миналия век.

Слабата световна икономика и спадащото търсене от ключови експортни дестинации, включително САЩ, също влошиха перспективите на Китай. В момента властите се борят с вълната от вирусни епидемии, след като премахнаха политиката на нулев ковид, която беше затормозила растежа и веригите за доставки, тъй като често бяха въвеждани локдауни в редица градове, включително двумесечно затваряне на финансовата столица Шанхай миналата година.

Пекин очаква втора вълна на епидемията по-късно този месец, тъй като милиони хора пътуват по време на празниците за Лунната нова година, въпреки че големите градове твърдят, че са преминали пика на инфекциите.

Предизвикателствата

По-слабите данни за растежа през четвъртото тримесечие подчертават предстоящите предизвикателства, след като строгата политика на Китай по отношение на коронавируса засегна продажбите на дребно и промишленото производство. За цялата година продажбите на дребно са се понижили с 0.2%, а ръстът в някога силния сектор на електронната търговия се забави.

"Това забавяне демонстрира натиска на несигурността, свързана с ковид, върху китайската икономика; първо от политиките за нулев ковид, а след това и от масовото заразяване", казва пред Assianikkei.com Чаопин Жу, базиран в Шанхай глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management.

Спадът се отрази и на състоянието на работните места, като равнището на безработица се повиши до 5.5% през миналата година от 5.1% през 2021 г., а безработицата сред младежите на възраст от 16 до 24 години остана висока - 16.7%.

Продължаващите епидемии и нарастващият брой на смъртните случаи ще продължат да оказват влияние върху растежа, преди да се ускори през втората половина на годината, прогнозират анализаторите. Анкета сред икономисти на Nikkei прогнозира, че през 2023 г. БВП на Китай ще нарасне с 4.7%.

"Очакваме през 2023 г. да се наблюдава устойчиво икономическо възстановяване в резултат на повторното отваряне на пазара и политическите стимули", каза Джу. "Секторите на услугите би трябвало да бъдат първите бенефициенти, когато се освободи задържаното търсене. Продажбите на потребителски стоки също може да се повишат поради подобряването на доверието и продължаващата подкрепа от страна на политиката."

От друга страна, продължават да съществуват рискове в сектора на недвижимите имоти и дълга на местните власти, които изискват допълнителна кредитна подкрепа.

"Данните до момента подкрепят дългогодишното ни виждане, че тласъкът на повторното отваряне на Китай ще бъде донякъде анемичен в началото, като потребителските разходи ще бъдат ключов изоставащ фактор в началните етапи", казва Луиз Лу, старши икономист в Oxford Economics.

По традиция Китай ще обяви тазгодишната цел за БВП през март заедно с новия правителствен кабинет, който вероятно ще бъде оглавен от Ли Цян, новия №2 в партията и протеже на президента Си Цзинпин.

За първи път от 1961 г. насам китайското население намалява

Населението на Китай е намаляло миналата година за първи път от шест десетилетия. Това е исторически обрат, който се очаква да отбележи началото на дълъг период на спад, и това ще има сериозни последствия както за местната икономика, така и за света.

Спадът, който е най-лошият от 1961 г. насам - последната година от Големия глад в страната, се измерва на около 850 хил. души, като по този начин населението е около 1.4 млрд. В дългосрочен план експертите на ООН предвиждат свиване на населението на Китай с поне 109 млн. до 2050 г., което е три пъти повече от прогнозирания спад при предишната прогноза от 2019 г. "Демографските и икономически перспективи на Китай са много по-мрачни от очакваното. Китай ще трябва да коригира своята политика в социалната и икономическата сфера, както и в отбраната и външната политика", каза пред Reuters демографът И Фуксиан.

Перспективите за обръщане на тенденцията не дават повод за оптимизъм в Пекин. Коефициентът на раждаемост в Китай през миналата година беше само 6.77 на 1000 души, което е спад от 7.52 раждания през 2021 г. и отбелязва най-ниската стойност на показателя в историята. Броят на китайските жени в детеродна възраст, която правителството определя като 25 до 35, е намалял с около 4 млн.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino

    Капитал вижда чуждата чиния на 60% пълна, но не смее да погледне в своята, която е просто с едва намокрено дъно при няма и 1% ръст. При много по-ниска база на БВП при това. ОБЕКТИВНОСТ!

    Нередност?
Нов коментар