🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как AI може да пренареди сектора на видеоигрите

Създаването на игри е особено трудоемко - и особено узряло за автоматизация

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Показването на ярко оцветени обекти около екрана с висока скорост не е това, за което са предназначени централните процесори на компютрите. И така, производителите на аркадни машини изобретиха графичния процесор (GPU), набор от схеми за обработка на визуализациите на видеоигрите успоредно с работата, извършвана от централния процесор. Способността на графичния процесор да ускорява сложни задачи оттогава намери по-широки приложения: редактиране на видео, копаене на криптовалута и наскоро - обучение на изкуствен интелект (AI).

AI сега променя индустрията, която е помогнала за създаването му. Всяка част от забавлението може да бъде засегната от генеративния изкуствен интелект, който усвоява създаването на текст, изображения, аудио или видео, за да постигне нови резултати от същите. Но бизнесът с игри ще се промени най-много, твърди компанията за рисков капитал (VC) Andreessen Horowitz. Интерактивността на игрите изисква те да бъдат пълни с трудоемко проектирано съдържание: помислете за 30 квадратни мили пейзаж или 60 часа музика в каубойското приключение Red Dead Redemption 2. Привличането на асистенти за изкуствен интелект, които да го произвеждат, може драстично да свие сроковете и бюджетите.

Новите AI трикове

Създателите на игри показаха най-новите си AI трикове на конференцията за разработчици на игри в Сан Франциско миналия месец. Ubisoft, френски разработчик на блокбастъри като Assassin's Creed, представи Ghostwriter, инструмент, който генерира диалог за герои в играта. Roblox, американска платформа за "направи си сам" игри, пусна такава, която черпи материали от текстови команди, като "витраж" и помощник за автоматично довършване за програмисти. Няколко седмици по-рано Straight4 Studios визуализираха нова игра за шофиране, gtr Revival, с персонализирани състезателни коментари, предоставени от AI.

AI представлява "експлозия от възможности", смята Стив Колинс, технологичен ръководител на King, която прави Candy Crush Saga, хитова мобилна игра. King, който миналата година купи фирмата за изкуствен интелект Peltarion, използва изкуствен интелект за измерване на трудността на нивата. "Все едно да имате милион играчи на ваше разположение", казва Колинс. Тази година Electronic Arts, друг голям производител на игри, и Google получиха патенти за използване на AI при тестване на игри. Unity, "двигател" за разработка на игри, планира пазар за разработчици за търговия с инструменти за изкуствен интелект. Дани Ланге, ръководител на AI на Unity, се надява, че това ще "постави създателите на всички нива на ресурси на по-равнопоставени условия".

По-лесно създаване на игри

Създаването на игра вече е по-лесно, отколкото беше - близо 13 хил. заглавия бяха публикувани миналата година в платформата Steam, което е почти двойно повече от 2017 г. Игрите може скоро да наподобяват музикалната и видеоиндустрията, в която повечето ново съдържание в Spotify или YouTube е генерирано от потребителя. Един ръководител на студио за игри прогнозира, че малките фирми най-бързо ще разберат какви нови жанрове стават възможни благодарение на AI. Миналия месец Раджа Кодури, изпълнителен директор на Intel, напусна производителя на чипове, за да основе стартъп за AI игри.

Не забравяйте големите студиа. Ако успеят да издадат половин дузина висококачествени заглавия на година вместо две, това може да отслаби характера на бизнеса им, насочен към хитове, казва Джош Чапман от Konvoy, фирма за рисков капитал, фокусирана върху игрите. Свят с по-голям избор също е в полза на тези с големи маркетингови бюджети. И гигантите може да имат по-добри отговори на нарастващите въпроси относно авторските права около AI. Ако генеративните модели трябва да бъдат обучени на данни, за които разработчикът има права, тези с големи архивни каталози ще бъдат в по-добра позиция от стартиращите компании. Трент Каниуга, художник, който е работил върху игри като Fortnite, каза миналия месец, че няколко клиенти са актуализирали договорите си, за да забранят генерираното от изкуствен интелект изкуство.

Ако адвокатите не се намесят, синдикатите може да го направят. Студиата дипломатично наричат асистентите с изкуствен интелект "втори пилоти", а не заместители на хора. Но работниците не рискуват. Гилдията на писателите на Америка, чиито членове включват сценаристи на игри, каза през март, че "плагиатството е характеристика на процеса на AI". В Холивуд заплашват със стачки. Разстроените творци може да натиснат пауза и в бизнеса с игри.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved