Google ще използва AI за сложни рекламни кампании

Има притеснения, че инструментът може да разпространи дезинформация

Решението идва в момент, когато големите технологични компании се надпреварват да се възползват от генеративния AI.
Решението идва в момент, когато големите технологични компании се надпреварват да се възползват от генеративния AI.
Решението идва в момент, когато големите технологични компании се надпреварват да се възползват от генеративния AI.    ©  Reuters
Решението идва в момент, когато големите технологични компании се надпреварват да се възползват от генеративния AI.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Google планира да въведе генеративен изкуствен интелект (AI) в своя рекламен бизнес през следващите месеци, за да създава "нови" реклами, съобщaва Financial Times. Изданието се позовава на вътрешна презентация, като включването на AI ще се случи в рамките на следващите месеци.

Google вече използва AI в своя рекламен бизнес, за да създава опростени подкани, които насърчават потребителите да купуват продукти. Въпреки това интегрирането на неговия най-нов генериращ AI, който също захранва неговия чатбот Bard, означава, че ще може да създава много по-сложни кампании, наподобяващи тези, създадени от маркетингови агенции.

Според презентацията рекламодателите могат да предоставят "креативно" съдържание като изображения, видео и текст, свързани с конкретна кампания. След това AI ще "ремиксира" този материал, за да генерира реклами въз основа на аудиторията, която цели да достигне, както и други цели, като например цели за продажби.

Човек, запознат с презентацията на Google, каза, че има притеснения, че инструментът може да разпространи дезинформация, тъй като текстът, произведен от AI chatbots, може уверено да излага неистини. "Той е оптимизиран да конвертира нови клиенти и няма представа каква е истината", каза човекът. Google заяви пред Financial Times, че планира да постави стабилни "предпазители", за да предотврати подобни грешки, известни като "халюцинации", когато пусне своите нови генеративни AI функции през следващите месеци.

Използването на иновацията

Решението идва в момент, когато големите технологични компании се надпреварват да се възползват от генеративния AI, който стана известен през последните месеци чрез създаване на изключително усъвършенствани материали като текст и изображения в отговор на човешка информация. Миналия месец Google пусна Bard в опит да се конкурира с поддържания от Microsoft OpenAI's ChatGPT, който може да дава човешки отговори на въпроси и подкани.

Освен това компанията, собственост на Alphabet, наскоро интегрира генериращ AI в своите широко използвани приложения като Google Workspace, Google Docs и Gmail.

Новата технология ще бъде вградена в Performance Max, програма, която Google предлага от 2020 г., използваща алгоритъм, за да определи къде трябва да се показват нейните реклами и как трябва да се изразходва маркетинговият бюджет.

Рекламните приходи на Google паднаха с 4% през последното тримесечие на миналата година. Най-големите социални медийни платформи, които разчитат на реклама за по-голямата част от своите приходи, се стремят да използват най-новите технологии за автоматизация, за да привлекат клиенти.

Meta, която притежава Facebook и Instagram, започна да прави подобно предложение на Performance Max миналата година, наречено Advantage+. Тя също така планира да използва генериращ AI в своите рекламни системи до края на годината.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • - 1
    • + 1

    Още една причина, да се отървем от Гугъл на всички нива. Като се започне с Андроида, през търсачката, та до облачните услуги. Време е Гугъл да спре да злоупотребява с личните данни!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Гаргамел":

    АМИ не го ползвай, ни@КОЙ не те кара насила.
    НО засега предлага най-добрите(или поне много добри) продукти...

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#1] от "Гаргамел":

    И каква е алтернативата при мобилните устройства? Скъпчиите от Епъл? !

    Нередност?
Нов коментар