🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италия стана първата европейска страна, забранила временно ChatGPT

Регулаторите разследват нарушени ли са правилата за защита на личните данни

ЕС е предложил законодателен акт за изкуствения интелект, който ще ограничи силно използването на AI в критичната инфраструктура, образованието, правоприлагането и съдебната система
ЕС е предложил законодателен акт за изкуствения интелект, който ще ограничи силно използването на AI в критичната инфраструктура, образованието, правоприлагането и съдебната система
ЕС е предложил законодателен акт за изкуствения интелект, който ще ограничи силно използването на AI в критичната инфраструктура, образованието, правоприлагането и съдебната система    ©  Reuters
ЕС е предложил законодателен акт за изкуствения интелект, който ще ограничи силно използването на AI в критичната инфраструктура, образованието, правоприлагането и съдебната система    ©  Reuters

В края на миналата седмица Италия стана първата страна, забранила ChatGPT, на фона на разследване за предполагаемо нарушение на европейските правила за защита на личните данни. На 31 март италианският регулатор на личните данни (известен като Garante) наложи временно ограничение на обработката на данни на италиански потребители от страна на OpenAI и е започнал разследване по случая.

В заповедта си регулаторът подчертава, че на потребителите и на лицата, чиито данни се обработват от американската компания, не се предоставя никаква информация, и че "изглежда липсва правно основание за масовото събиране и обработване на лични данни с цел "обучение" на алгоритмите, на които разчита платформата". Garante казва също, че липсата на механизъм за потвърждаване на възрастта, въпреки че според условията за ползване услугата е предназначена за потребители над 13 години, излага децата на риск да получат отговори, които са "абсолютно неподходящи за тяхната възраст и осведоменост".

OpenAI е длъжен в срок от 20 дни да уведоми италианския регулатор за предприетите мерки за изпълнение на заповедта. В противен случай на компанията може да бъде наложена глоба в размер до 20 млн. евро или 4% от годишния оборот в световен мащаб.

OpenAI, собственикът на популярния чатбот, обяви, че за определен период от време на 20 март разговорите на някои потребители, както и информация за плащанията на част от абонатите на ChatGPT Plus, са били достъпни за други активни потребители.

В изявление пред германското издание Handelsblatt Улрих Келбер, германски комисар за защита на личните данни, заяви, че "по принцип подобна процедура е възможна и в Германия". Френските и ирландските регулатори на личните данни са се свързали с италианските си колеги, за да научат повече за основанието за забраната, съобщава Reuters.

Европейски закон на изкуствения интелект

ЕС е предложил законодателен акт за изкуствения интелект, който ще ограничи силно използването на AI в критичната инфраструктура, образованието, правоприлагането и съдебната система. Според европейското предложение ChatGPT се счита за изкуствен интелект, който може да се използва за различни цели, включително и високорискови, като например избор на кандидати за работа и оценка на кредитен рейтинг. Според ръководители на компании, разработващи AI, компаниите се тревожат, че технологиите им ще бъдат класифицирани като "високорискови", което ще доведе до по-строги изисквания за съответствие и по-високи разходи.

Резултатите от проучването на браншовата организация appliedAI, цитирани от Reuters, показват, че 51% от респондентите очакват забавяне на разработването на техния AI в резултат на европейския законопроект.

"Както показа ChatGPT, AI системите могат да предложат големи възможности за бизнеса и гражданите, но също така могат да създадат и рискове. Ето защо се нуждаем от надеждна регулаторна рамка, която да гарантира надежден изкуствен интелект, основан на висококачествени данни", коментира пред агенцията европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар