🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на Microsoft и Alphabet показват признаци на устойчивост

Резултатите за първото тримесечие са по-добри от очакванията, като постъпленията в облачното поделение на Microsoft са нараснали с 16%

Общите приходи на Microsoft са нараснали със 7% до 52.9 млрд. долара.
Общите приходи на Microsoft са нараснали със 7% до 52.9 млрд. долара.
Общите приходи на Microsoft са нараснали със 7% до 52.9 млрд. долара.    ©  Reuters
Общите приходи на Microsoft са нараснали със 7% до 52.9 млрд. долара.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft и компанията майка на Google Alphabet обявиха по-добри от очаквоното резултати за първото тримесечие, което дава надежда на сектора, че положителната тенденция ще продължи през тази година.

Общите приходи на Microsoft са нараснали със 7% до 52.9 млрд. долара, което надминава прогнозите от 51 млрд. долара, показват данни на Refinitiv. Нетната печалба е нараснала с 9% до 18.3 млрд. долара, отново над прогнозите за 16.6 млрд. Общите приходи на Alphabet са покачили с 3% до 69.8 млрд. долара, докато печалбата на акция е спаднала до 1.17 долара от 1.23 година по-рано. Очакванията на сектора бяха за приходи от 68.9 млрд. долара и печалба на акция от 1.06 долара.

Приходите в облачното подразделение на Microsoft се покачиха с 16% през първите три месеца на 2023 г., по-бърз от очаквания темп, който разсея страховете за рязко забавяне на разходите от техните корпоративни клиенти. Рекламният бизнес на Google също надмина прогнозите и се върна към растеж, като приходите се повишиха с 2% през тримесечието след спад от 2% през последните три месеца на миналата година.

Над предвижданията

"Очакванията бяха за по-широко забавяне и Microsoft се представи по-добре", казва за Financial Times Брент Тил, анализатор в Jefferies. Положителните резултати на двете технологични групи заедно "би трябвало да помогнат на по-широките технологични акции да възвърнат инерцията", добава той.

Акциите на Microsoft, които се повишиха с 15% от началото на годината, скочиха с повече от 9% в следборсовата търговия, което допълнително увеличава печалбите. Това е и причината финансовият директор Ейми Худ да заяви, че през текущото тримесечие ще има "здрав ръст на приходите" и " дисциплинирани" разходи.

Облачнато поделение на Microsoft - най-големият двигател на приходите, воден от Azure, регистрира постъпления от 22.1 млрд. долара през трите месеца до края на март, при прогнози за 21.8 млрд. Приходите на Azure, които са нараснали с 49%, като се изключат валутните движения преди една година, са се увеличили с 31% на годишна база.

Увеличението на печалбите идва три месеца, след като и двете групи съкратиха хиляди работни места в опит да намалят разходите, които нараснаха значително по време на пандемията от ковид. През януари Microsoft обяви, че ще се раздели 10 хил. заети, 5% от работната си сила, докато Alphabet заяви, че ще съкрати 12 хил. - 6% от персонала.