🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Един AI, много компании

Секторът се разраства с огромни темпове и дава инвестиционни възможности

Големият въпрос е коя компания ще има най-добрия модел в най-скоро време.
Големият въпрос е коя компания ще има най-добрия модел в най-скоро време.
Големият въпрос е коя компания ще има най-добрия модел в най-скоро време.    ©  unsplash
Големият въпрос е коя компания ще има най-добрия модел в най-скоро време.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Технологията се дели на четири основни вида, които се развиват в различни посоки.
  • Повечето анализатори очакват секторът да расте с около 40% на година до 2030 г.
  • Опциите за инвестиции варират от технологични, през автомобилни до компании за чипове.

Въпреки че не използва думите "изкуствен интелект", в средата на XX век Алън Тюринг, британски математик, развива теорията, задавайки пръв въпроса "могат ли да мислят машините". С развитието на технологиите се развива и идеята за изкуствения интелект. В началото интелигентността на машините се свърза с възможността им да извършват сложни математически операции за кратко време. През 1997 г., когато компютърът на IBM побеждава на шах световния шампион тогава, това, което специалистите наричат изкуствен интелект, е просто специализирана машина, която изчислява милиони ходове в секунда.

Всъщност още през 2010 г. Питър Норвиг, бивш служител в Google, и Стюарт Ръсел, британски математик, обособяват четирите основни подхода към изкуствения интелект. От една страна са моделите, които се опитват да репликират процесите на човешкото мислене и комуникация. Такива примери са чатботовете като ChatGPT и гласовите асистенти като Siri и Alexa. На второ място са машини, които възприемат и реагират спрямо обстановката на външния свят. В тази категория попадат роботи и андроиди като Boston Dynamics.

На трето място са машини или модели, които действат рационално, като автоматизирани производствени линии. И на последно място са алгоритми, които са предназначени да действат оптимално, за решаване на проблеми или извършване на анализи. Различните видове технологии изискват специфичен подход, особено когато става дума за инвестиции.

Мистериозна оценка

Индустрията, свързана с изкуствения интелект, се очаква да достигне трилиони долари в бъдеще, но прогнозите на икономистите често се разминават. Повечето анализатори предвиждат сектор от около 1.5-1.8 трлн. долара до 2030 г., като разминаванията се дължат на подходите. Някои анализатори оценяват приходите, други инвестициите, трети комбинация и от двете.

Общото между различните агенции обаче е, че всичките прогнозират драстичен растеж през следващите няколко години. Повечето анализатори прогнозират ръст около 40% на година. Според доклад на PwC до 2030 г. AI ще добави над 15.7 трлн. долара към глобалния брутен вътрешен продукт, посочвай изкуствения интелект като "най-голямата комерсиална възможност за развитие в днешната забързана икономика".

Къде е доходността

Технологичните гиганти като Facebook, Amazon, Google, Microsoft и Apple вече внедряват почти всички видове изкуствен интелект във всякакви аспекти. Компаниите използват технологията за предоставяне на персонализирано съдържание на потребителите, като анализират данни като търсения, харесвания и други данни за поведението на потребителите, за да предложат съдържание, което е най-подходящо за тях. Amazon, Google и Apple разработват и гласови асистенти като Alexa и Siri, които използват AI за отговаряне на въпроси и изпълнение на задачи. Facebook и Google използват AI за подбор на реклами за потребителите, които е най-вероятно да бъдат кликнати. Примерите са много, но това са част от причините тези компании да имат оценки за трилиони долари.

Някои компании имат друг подход. Автомобилните конгломерати като Tesla и Hyundai все повече инвестират в роботи и автоматизация, като това им помага да подобрят ефективността на производството си и да намалят риска от човешки грешки. Huyndai например придоби Boston Dynamics от Alphabet, компанията - майка зад Google, през 2021 г. в сделка за около 1.1 млрд. долара. Tesla пък инвестира в изкуствен интелект по съвсем различен начин. Компанията го внедрява в автономното придвижване на автомобилите ѝ, както и за автоматизиране на производството си.

No chips- no party

Без чипове няма да има напредък в изкуствения интелект. Компании като AMD, TSMC, Nvidia и други имат изключително важна роля за развитието на технологията. Чиповете за изкуствен интелект са специално проектирани за бързо обработване на големи количества данни и извършване на сложни математически операции, което е от съществено значение за изпълнението на алгоритми за машинно обучение и други приложения на AI.

Компаниите като AMD и Nvdia разработват специализирани графични процесори (GPU), които да ускорят изчисленията за изкуствения интелект и машинното обучение. Докато компании като TSMC предоставят услуги за производство на чипове на други компании (ишлеме), които разработват собствени продукти, свързани с изкуствения интелект. Съществен риск в сектора обаче са напрегнатите отношения по оста Пекин - Вашингтон. Забраната на Байдън за износ на най-новото поколение чипове за Китай може да окаже негативен ефект върху постъпленията на фирмите в сектора, с което да забави развитието поради по-малко средства за R&D.

През фондове

Освен акции съществуват и множество борсово търгувани фондове, които предлагат инвестиции в компании, свързани с изкуствения интелект. Някои като Global X Robotics & Artificial Intelligence и iShares Robotics and Artificial Intelligence предлагат инвестиции в компании, които разработват роботи, дронове, виртуални асистенти и други технологии, свързани с роботиката и изкуствения интелект.

Други използват изкуствен интелект, за да формират портфолиото си, като AI Powered Equity ETF, който използва AI за анализ на пазарните тенденции и инвестиране в акции на компании, които предвижда, че ще имат успешно представяне. Друга опция е VanEck Vectors Semiconductor, който предлага предлага инвестиции в компании, които произвеждат полупроводници, които са ключови за развитието на технологията.

Дълъг път за извървяване

Областта на изкуствения интелект се развива бързо и за инвеститорите съществуват множество различни възможности за достъп до този сектор. От компании, които се специализират в разработването на AI технологии, до такива, които ги интегрират в своите продукти и услуги.

Въпреки това, както при всяка инвестиция, има рискове, които трябва да се вземат предвид. Инвеститорите трябва да са наясно с препятствията, свързани с регулаторни предизвикателства, геополитически конфликти, етични проблеми и бързо развиващи се технологии, които могат бързо да остареят на фона на нарастващата конкуренция.

"Можем да видим само малко разстояние напред (в бъдещето), но се вижда, че има още много (работа) за вършене", казва през миналия век Тюринг, който е в основата на дешифрирането на германската шифровъчна машина "Енигма" по времето на Втората световна война. Областта на изкуствения интелект предлага огромен потенциал за инвеститорите, които подхождат с любопитство, дисциплина и дългосрочна перспектива, но рисковете също не са за пренебрегване.

Все още няма коментари
Нов коментар