🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Музикални издатели съдят Twitter заради нарушени авторски права

Искът за обезщетение е в размер на 250 млн. долара

Преговори между социалната мрежа и музикалната индустрия за сключването на сделка за лиценз са пропаднали преди месеци.
Преговори между социалната мрежа и музикалната индустрия за сключването на сделка за лиценз са пропаднали преди месеци.
Преговори между социалната мрежа и музикалната индустрия за сключването на сделка за лиценз са пропаднали преди месеци.    ©  Reuters
Преговори между социалната мрежа и музикалната индустрия за сключването на сделка за лиценз са пропаднали преди месеци.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Група от 17 музикални издатели завеждат дело срещу социалната платформа Twitter, с обвинения за нарушение на авторски права. Става въпрос за незаконно разпространяване на 1700 песни, а искът е за обезщетение от 250 млн. долара, съобщава Financial Times.

Делото е образувано от името на Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) - американска търговска асоциация, която обвинява Twitter в публикуването на музика без позволение и следователно неспазване на Закона за авторското право. Преговори между социалната мрежа и музикалната индустрия за сключването на сделка за лиценз са пропаднали преди месеци.

Според NMPA - която представя Sony Music Publishing, BMG Rights Management и Universal Music Publishing Group - Twitter продължава да "прибира огромни печалби от предлагането на нелицензирана музика, без да плаща нужните такси за лиценз".

Пред BBC от организацията добавят, че нарушенията дават на платформата "несправедлива преднина" спрямо конкурентите, като TikTok, Facebook, Instagram, YouTube и Snapchat, които плащат за лиценз.

"Twitter е единствената социална медия, с платформа от такъв размер, която напълно отказва да лицензира милионите публикувани песни", заявява Дейвид Израелит, президентът на асоциацията. Към момента няма коментар от платформата и нейния собственик Илън Мъск.

В документите към делото подробно се описват нарушенията, като се дават конкретни примери. Посочена е публикация, която съдържа двуминутен откъс от видеоклипа към песента "Umbrella" на Рияна. Тя има над 221 хил. гледания и 15 хил. харесвания, но няма позволение от издателите на песента.

Нарушенията

Поисканото обещетение от организацията е в размер на 150 хил. долара за всяко от близо 1700 произведения - общо 250 млн. долара. Издателите на музика държат правата за текста и музикалната композиция, които са различни от правата за записите.

Делото документира и опит от страна на издателите да съобщят на Twitter за нарушенията, спазвайки протокол, описан от американския Закон за авторското право в цифровото хилядолетие. Целта на приетия през 1998 г. закон е да защити доставчиците на интернет услуги, когато потребители публикуват чужда интелектуална собственост, като описва мерки за свалянето на подобно съдържание.

Националната асоциация на музикалните издатели е съобщила за около 300 хил. публикации с незаконно качена музика, датиращи от декември 2021. В делото се твърди, че компанията умишлено е отлагала или отказвала да действа след известията.

През 2021 г. започват преговори за закупуването на лиценз между Twitter и три от най-големите звукозаписни компании - Universal, Sony и Warner. Разговорите спират, след като Мъск придобива платформата за 44 млрд. долара. Сделките за права над музика изискват социалните медии да копменсират издателите и звукозаписните компании, когато потребители публикуват музикално съдържание. Често са на стойност над 100 млн. долара годишно.

Делото се опитва да използва думите на Мъск срещу самия него. Цитирани са множество публикации, в който твърди, че Законът за авторско право "се простира абсурдно далеч, отвъд защитаването на оригиналния създател".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-?
    gost22

    От този храст може да изскочи голям заек. Поне ще е интересно.

    Нередност?
Нов коментар