🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовият регулатор на САЩ заведе дело с 13 обвинения срещу Binance

Според SEC най-голямата криптоборса е излагала активите на инвеститорите на значителен риск, позволява смесване на клиентски средства и нарушава нормите, свързани с пране на пари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • SEC иска конфискация на неправомерната печалба и финансови санкции след обвиненията, че някои токени, търгувани на Binance, са нерегистрирани ценни книжа.
  • Съдебният иск на SEC срещу Binance може да бъде знак за бъдещи действия на регулатора срещу други криптовалутни платформи, включително Coinbase.
  • Действията на финансовият регулатор удариха цените на биткойн и алткойните, както и на компаниите, които са свързани с тях

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заведе иск в окръжния съд в окръг Колумбия срещу Binance, американската ѝ платформа, както и срещу главния изпълнителен директор Чанпън Джао (CZ). С натрупали се 13 обвинения, включително търговията с нерегистрирани ценни книжа и стейкинг продукти, Binance е под лупата на SEC за нарушения, свързани с регистрацията на своите платформи Binance.com и Binance.US като борси или брокерски агенции. Допълнително, CZ се очаква да бъде съден като "контролиращо лице". Действията на финансовия регулатор са важни, тъй като случаят с Binance може да очертае бъдещето на криптовалутите и търговията им в САЩ. Тя е и знак какво може да се случи и с други платформи, които оперират там. Цените на алткойните и биткойн веднага бяха ударени, а компаниите свързани с тях загубиха от пазарната си стойност.

"Обвиняемите натрупаха богатство от милиарди долари, докато излагаха активите на инвеститорите на значителен риск. Те участваха в редица нерегистрирани оферти и продажби на ценни книжа, базирани на криптовалути, както и в други инвестиционни схеми", се отбелязва в обвинителния акт.

SEC твърди, че Binance е позволявала да се смесват клиентски средства, че CZ "тайно" контролира Binance.US и че притежавано и управлявано от CZ дружество изкуствено надува обема на търговията на Binance.US.

В обвиненията срещу компанията се твърди още, че Binance не е успяла да ограничи американските инвеститори да използват Binance.com и че Binance.US е извършвала "изпираща" търговия чрез своята "основна необявена фирма за маркет мейкинг Sigma Chain", също собственост на CZ. В допълнение, делото твърди, че средствата от Binance и Binance.US са били смесвани в сметка, контролирана от свързаната с CZ Merit Peak Limited.

"Както се твърди, CZ и Binance са подвели инвеститорите относно техния контрол на риска и обемите на търговия, като същевременно активно са прикривали кой управлява платформата, манипулативната търговия на свързания с нея маркет мейкър и дори къде и при кого са били съхранявани инвеститорски фондове и криптоактиви", коментира председателят на SEC Гари Генслър.

Главният директор по съответствието на Binance казва на друг служител през 2018 г., че "ние работим като шиб*на нелицензирана борса за ценни книжа в САЩ", се казва в иска.

Това са ценни книжа

SEC настоява за постоянно освобождаване на Binance и CZ от по-нататъшни дейности, отнемането на всички неправомерно придобити печалби с лихви и финансови санкции. В иска се твърди, че част от токените, търгувани на борсата Binance, са били ценни книжа. Тези токени са изрично упоменати: BNB, BUSD, Solana, Cardano, Polygon, Filecoin, Cosmos, The Sandbox, Decentraland, Algorand, Axie Infinity и COTI. SEC многократно е твърдяла, че почти всички криптовалути са ценни книжа, така че списъкът от 10 токена също може да бъде само просветляващ.

Обвиненията срещу Binance не са нови. Съобщава се, че разследване на SEC на Binance е започнало през юни 2022 г.

Гари и Сам Банкман-Фрийд (SBF)

Мнозина си спомнят за войната, която SBF и CZ водиха. Гари Генслер, сегашния председател на SEC и SBF многократно са се срещали, като Гари всеки път е отхвърлял предложенията за длъжност в FTX. Ако се направи паралел между "спечели битката, но не и войната" и "ако умра аз, умираш с мен", можем да стигнем до заключението, че SBF вероятно е разкрил всичко, което знае, и е активно използван, за да събори човекa, отнел всичко което има.

От друга страна, сега вероятно е последния момент, в който Генслър би могъл да предприеме някакви мерки и "да извади бухалката", след като преди няколко седмици трепереше, опитвайки се да избегне въпроса дали Ethereum е ценна книга, нещо на което е отговарял негативно в миналото.

Ново CEO

Почти едновременно с новината за жалбата на SEC, Bloomberg и Coindesk съобщиха, че Ричард Тенг може да да замени CZ като следващ главен изпълнителен директор на борсата.

Тенг беше назначен да оглави всички регионални пазари извън САЩ на 29 май. Той се присъедини към Binance Singapore през август 2021 г., идвайки от Регулаторния орган за финансови услуги в Abu Dhabi Global Market, където е бил главен изпълнителен директор. Струва да си припомним, че самият CZ каза, че фирмата е имала план за наследяване, когато е наел Тенг през август 2021 г.

Удар по криптопазарите

Алткойните търпят най-големите си загуби от FTX насам. Цената на биткойн спадна с 5% само за час на 5 юни, след като Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заведе делото. Въпреки подкрепата на 25 500, поддържана за биткойн, инвеститорите все още преценяват потенциалните въздействия на регулаторните действия, които включват и CZ.

Търговците сега се съмняват дали биткойн ще тества съпротивата на 25 000, нещо невиждано от 17 март. Като се има предвид, че кризата с тавана на дълга в САЩ е предотвратена, шансовете за изненадващо рали на цените на биткойн изглеждат още по-малко вероятни в краткосрочен план.

Данните показват, че Binance е претърпяла около 503 млн. долара нетни изходящи потоци според диаграма на Dune Analytics от доставчика на криптоинвестиционни продукти 21Shares. Търговците са изтеглили повече от 1 млрд. долара цифрови активи през този период в сравнение с 546 млн. долара депозити.

Tai-chi, а не бушидо

Част от иска на SEC се позовава на така наречените Tai Chi документи, за които Forbes първоначално съобщи през 2020 г., които изглеждаха като план Binance официално да напусне САЩ, като същевременно поддържа присъствие чрез филиал.

В иска се цитират служители на Binance, които обсъждат начини да се позволи на клиентите от САЩ да търгуват на binance.com. Според документите от Binance са имали пълен достъп до портфейлите и активите на Binance.US, както и достъп до инструментите за попечителство и частните ключове на юридическото лице в САЩ, твърди SEC.

Защита на империята

Binance и Binance.US отговориха отделно на иска. Binance.US заяви в туит, че твърденията на SEC са нейният "най-нов пример за регулиране чрез принудително изпълнение". Искът "е неоснователен и ние възнамеряваме да се защитаваме енергично"

В публикация в блог на Binance.com компанията написа:

"От самото начало ние активно сътрудничихме на разследванията на SEC и работихме усилено, за да отговорим на техните въпроси и да отговорим на техните опасения. Въпреки че приемаме обвиненията на SEC сериозно, те не трябва да бъдат обект на принудително действие на SEC, да не говорим за спешни случаи."Действията на SEC тук изглежда са усилие да се бърза да се поиска юрисдикционно основание от други регулатори - и инвеститорите не изглеждат приоритет на SEC", се добавя.

"За да бъде ясно: всички твърдения, че потребителските активи на платформата Binance.US някога са били изложени на риск, са просто погрешни и няма никакво оправдание за действията на персонала в светлината на достатъчното време, което персоналът е имал, за да проведе своето разследване. Потребителските активи на Binance и партньорските платформи на Binance, включително Binance.US, са безопасни и сигурни и ние енергично ще се защитаваме срещу всякакви твърдения за противното", се казва в изявлението.

Наказания

Целта на SEC е да спре Binance и Binance.US да продължат да нарушават федералните закони, да отнемат всякакви "неправомерно придобити печалби" с лихви за предварителни решения и да плащат граждански санкции. SEC също така иска да забрани на CZ да бъде служител или директор на който и да е емитент на ценни книжа и да блокира Binance, Binance.US и CZ от участие или търговия с ценни книжа, "включително ценни книжа с криптоактиви". Това също би включвало блокиране на ответниците да действат като нерегистриран брокер или обмен с ценни книжа на криптоактиви, се казва в делото.

Съдебният иск на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) срещу Binance може да бъде предварителен поглед към това, което може да се появи по пътя за конкурентната криптоборса Coinbase (COIN). Акциите на Coinbase (COIN) паднаха с 10.7% в понеделник.

През март самата Coinbase получи предупреждение от SEC, че скоро може да получи принудителни действия, свързани с листването на потенциални нерегистрирани ценни книжа. Оттогава борсата "удвои" присъствието си в Канада, която според нея има по-ясни правила за криптофирмите, отколкото в САЩ, което улеснява работата в страната.

Акциите на MicroStrategy (MSTR), която държи огромно количество биткойн в баланса си, паднаха с почти 9%, акциите на няколко компании за добив на биткойн също се понижиха. Riot Blockchain (RIOT) и Marathon Digital (MARA) паднаха с повече от 10%, докато Bitfarms (BITF) с над 8%

Търговците на криптовалута претърпяха около 320 млн. долара загуби при ликвидации през последните 24 часа по данни от CoinGlass. Търговците на BTC регистрираха по-голямата част от загубите, почти 119 млн. долара. Търговците на Binance претърпяват 105 млн. долара долара загуби, най-много на всяка от платформите, следвани с 88 млн. долара загуби на OKX и 43 млн. долара на ByBit, отново според CoinGlass.

Империята на Binance

Искът на SEC разкрива заплетени корпоративни връзки и непрозрачна собственост на Binance. Според него основно са замесени следните компании:

BAM Management е корпорация, регистрирана в Делауеър и е родителска компания на BAM Trading и други свързани дружества. При стартирането на Binance.US през 2019 г., BAM Management е изцяло собственост на BAM Management Company Limited, компания от Каймановите острови, която от своя страна е изцяло собственост на CPZ Holdings Limited - компания от Британските Вирджински острови, която е собственост и под контрола на Zhao. В момента Zhao продължава да притежава 81 процента от BAM Management. BAM Management, както и нито една от нейните дъщерни или свързани компании (включително BAM Trading), никога не са били регистрирани при SEC.

BAM Trading, известна като Binance.US, е корпорация, регистрирана в Делауеър с основно място на бизнес в Маями, Флорида. Тя е изцяло собственост на BAM Management и притежава 43 лиценза за предаване на пари в юрисдикциите на САЩ, включително в окръг Колумбия. Zhao, широко известен като CZ, е гражданин на Канада, живее извън САЩ, е основател, бенефициарен краен собственик и главен изпълнителен директор на Binance и е бил председател на борда на директорите на BAM Trading и BAM Management поне до март 2022 г. Zhao също притежава няколко дружества, които редовно търгуват на платформите на Binance.

Sigma Chain е фирма за търговия с криптоактиви, регистрирана в Швейцария. CZ е краен собственик на Sigma Chain, а няколко служители на Binance извършват нейните операции. Sigma Chain е активен търговец на двете платформи на Binance и се описва като "основният маркет мейкър за Binance.com".

Merit Peak Limited (Merit Peak) е фирма за търговия с криптоактиви, регистрирана в Британските Вирджински острови. CZ е бенефициарен собственик на Merit Peak, а няколко служители на Binance извършват нейните операции. През Merit Peak Zhao също така е прехвърлил над 16 милиона долара към BAM Management за финансиране на операциите на платформата Binance.US.

Официален отговор на Binance:

Разочаровани сме, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ избра днес да подаде жалба срещу Binance. От самото начало ние активно сътрудничихме на разследванията на SEC и работихме усилено, за да отговорим на техните въпроси и на техните опасения. Съвсем наскоро участвахме в обширни дискусии на добра воля, за да постигнем споразумение чрез преговори за разрешаване на техните разследвания. Но въпреки нашите усилия, с днешната си жалба SEC се отказа от този процес и вместо това избра да действа едностранно и да заведе дело. Ние сме обезсърчени от този избор.

Въпреки че приемаме обвиненията на SEC сериозно, те не трябва да бъдат обект на принудително действие на SEC, да не говорим за спешни случаи. Възнамеряваме енергично да защитаваме нашата платформа. За съжаление, отказът на SEC да се ангажира продуктивно с нас е просто още един пример за погрешния и съзнателен отказ на Комисията да предостави така необходимата яснота и насоки на индустрията на цифровите активи.

Днешното действие е поредното в редица примери, при които, както при други криптопроекти, изправени пред подобни дела, Комисията реши да регулира с тъпите оръжия на правоприлагането и съдебните спорове, а не с обмисления, нюансиран подход, изискван от тази динамична и сложна технология. Едностранното обозначаване на определени токени и услуги като ценни книжа - дори такива, върху които други власти на САЩ имат юрисдикция - само усложнява тези проблеми.

Може би най-изненадващо, действията на SEC подкопават ролята на Америка като глобален център за финансови иновации и лидерство. Законите за цифровите активи остават до голяма степен неразвити в голяма част от света и регулирането чрез прилагане не е най-добрият път напред. Ефективната регулаторна рамка изисква съвместна, прозрачна и внимателно ангажирана политика - път, който SEC изостави.

И, за да бъде ясно: всякакви твърдения, че потребителските активи на платформата Binance.US някога са били изложени на риск, са просто погрешни и няма никакво оправдание за действията на персонала в светлината на достатъчното време, което персоналът е имал, за да проведе своето разследване. Всички потребителски активи на Binance и партньорските платформи на Binance, включително Binance.US, са безопасни и сигурни и ние енергично ще се защитаваме срещу всякакви твърдения за противното. По-скоро действията на SEC тук изглеждат в услуга на усилие да се прибърза да поиска юрисдикционно основание от други регулатори - и инвеститорите не изглеждат приоритет на SEC. Поради нашия размер и глобално разпознаваемо име, Binance е лесна мишена, която сега е попаднала в средата на регулаторно дърпане на въже в САЩ.

Въз основа на тези развития изглежда, че целта на SEC тук никога не е била да защитава инвеститорите; ако това наистина беше така, персоналът внимателно щеше да се ангажира с нас относно фактите и в усилията ни да демонстрираме безопасността и сигурността на платформата Binance.US. Вместо това истинското намерение на SEC тук изглежда е да направи заглавия.

Ще продължим да си сътрудничим с регулаторите и политиците в САЩ и по целия свят, защото това е правилното нещо. И Binance остава ангажиран с продуктивен ангажимент, за да гарантира, че следващото поколение регулиране на криптовалутите насърчава иновациите, като същевременно прилага и осигурява важна защита на потребителите. Тъй като Binance не е американска борса, действията на SEC са с ограничен обхват. Все пак, ние сме с участниците на пазара на цифрови активи в САЩ, които се противопоставят на последното превишаване на SEC, и сме готови да се борим с него с цялата строгост на закона.

Ние ще работим заедно с партньори от индустрията, за да защитим тази важна технология от погрешни съдебни дела. И ние ще продължим да полагаме непрестанни усилия да предоставим безопасна и надеждна платформа за нашите потребители, която е вярна на нашата основна ценност за насърчаване на свободата на парите.

Мнението наЧарлз Хоскинсън,съоснователят на Cardano:

По отношение на Binance, чета жалбата на SEC. Тя е над 130 страници, но изглежда като следващата в поредица от стъпки за прилагане в Съединените щати. Крайната цел е въвеждането на CBDC (цифрова валута на централната банка), свързана с определен брой големи банки и пълно контролиране на всеки аспект от вашия финансов живот.

Регулаторно събитие е, когато имате дебат относно спазването на закон или насоки. Това събитие изглежда е политическо философско несъгласие със самото съществуване на криптовалутите и това, което те представляват. Неизбрана група хора са решили, че концепции като самостоятелна суверенна идентичност, притежаване на вашия портфейл и свободата да контролирате своята икономическа агенция трябва да бъдат премахнати от масите и дадени на малцината "просветени".

Честно казано, това, което се случва, не е нещо ново. Винаги е една и съща битка между свобода и авторитаризъм, само с различни играчи, технологии и думи. Изглежда, че това събитие е перфектна възможност за цялата индустрия да остави настрана своята фрагментирана природа и да се обедини за набор от правила и насоки за здрав разум, които могат да попречат на САЩ да се подхлъзнат в дистопия, която би направила 1984 да изглежда като ваканция .

Всичко е наред и бъдещето за индустрията e светло.

Oще паралели: Туит на основателя на Tron Джъстин Сън, отправен към CZ:

Исках да отделя малко време, за да изразя непоколебимата си подкрепа за теб. Като един от моите приятели, аз ти вярвам и вярвам в твоята почтеност. Ние сме тук за теб!

Напълно съм наясно с твоята отдаденост на напредъка в индустрията на криптовалутите и твоите способности и етика са безупречни. Имам пълна вяра в способността ти да се справиш с това предизвикателство, тъй като притежаваш силни лидерски умения и умения за вземане на решения. Ще стоя до теб и ще те подкрепям, независимо къде или какво се случва.

Като твой приятел те познавам като честен човек. Вярвам, че ще разгледате това съдебно дело в съответствие със законовите изисквания и ще предприемете необходимите стъпки за разрешаване на проблема. Вярвам, че истината ще възтържествува ще докажеш своята невинност.

Моля, не забравяй, че никога не си сам, независимо от обстоятелствата или предизвикателствата, пред които си изправени. Като твои приятели, ние винаги ще бъдем до теб, предлагайки нашата непоколебима подкрепа и насърчение. Вярваме, че справедливостта ще бъде раздадена и ще се изправим заедно пред това предизвикателство.

Бъди силен и смел и вярвайте в способностите си. Ние ще те развеселим, ще изпратим нашите добри пожелания и ще преодолеем това препятствие заедно.

Желая ти най-доброто и дано излезеш невредим от тази ситуация.

Все още няма коментари
Нов коментар