🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Софтуерната MentorMate, която работи основно от България, е купена от финландски гигант

Tietoevry придобива американската MentorMate, чието българско поделение има 800 служители и почти 70 млн. лв. приходи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Финландската Tietoevry купува американската MentorMate, чиито служители са почти изцяло в България.
  • Това е втората сделка за MentorMate - през 2014 г. тя бе купена от американската Taylor Corporation, която сега е продавач.
  • Българското дружество утрои приходите си за последните пет години, а служителите са над 800.

Понякога голямата цел е да продадеш бизнеса си, а понякога успяваш да го направиш два пъти. Такъв е случаят на Бьорн Стансвик - основателят на MentorMate, който първо успя да продаде компанията си през 2014 г. на американския холдинг Taylor Corporation, а сега участва и в повторна препродажба. На 21 юли финландската компания Tietoevry обяви, че купува MentorMate, която, макар да не е българско дружество като капитал и юридическа регистрация, е почти изцяло българска по отношение на хората в нея. От общо над 1000 служители, около 800 се намират в България.

Сумата по сделката не е публична, макар че вероятно ще стане ясна по-късно, защото Tietoevry е листната на борсата.

През последните години MentorMate се превърна в една от най-големите компании на българския софтуерен пазар, където работи от 2006 г. насам. Компанията разработва софтуер по поръчка, като през последните години разчита на стратегия за цялостни проекти, при която тя поема не само разработката на продукт, но и неговия дизайн и цялото консултиране. MentorMate работи основно в сферата на дигиталното здравеопазване, финансите, образованието и земеделието.

Приходите на българското дружество "Ментормейт" скочиха над три пъти в рамките на пет години до 68.2 млн. лв. за 2022 г., а броят на служителите се удвои до малко под 800 според данни за осигурените служители, като освен тях има и още 40 на граждански договор. Общите приходи на компанията със сигурност са по-големи, защото в България са само програмистите, докато централата е в САЩ.

Купувачът Tietoevry е скандинавски гигант, който също е роден чрез сделка: през 2019 г. финландската Tieto придобива норвежката Evry в сделка за 1.5 млрд. долара. Новото дружество е със слято името Tietoevry и е листнато на NASDAQ борсата в Стокхолм и Хелзинки, с пазарна капитализация от 2.7 млрд. евро. Приходите на компанията за 2022 г. са 2.92 млрд. евро. Общо в компанията работят 24 хил. души, от които 9 хил. са в Tietoevry Create - поделението, към което ще бъде и MentorMate. Create се занимава с проекти по дигитална трансформация, които включват в себе си дизайн, консултация и разработка на дадено решение, т.е. същият бизнес, в който е и MentorMate.

Няма нужда от излишни разходи

"За нас плюсът е, че новият собственик е технологичен гигант. Преди две години ние обявихме стратегия да станем едни от най-добрите и най-големите в дигиталното консултиране, като това трябваше да стане през 2025 г. Сега, присъединявайки се към Tietoevry Create, ние вече до голяма степен сме там", казва пред "Капитал" Стефан Цанев, финансов директор в MentorMate и ръководител на българския офис.

Според него съвпаденията сред двете компании са много. За MentorMate придобиването означава спестяване на огромни разходи като пари и време - например по отношение на ISO сертификати и инвестиции в зелени и социални политики, до които вече имат достъп чрез Tietoevry.

"Обобщено казано, синергиите са много силни. Те виждат същото в нас. Когато те дойдоха, за да ни придобият като част от тяхната стратегия, те казаха, че в списъка им от 100 компании, наредени по редица критерии, ние сме най-отгоре, на първо място", казва още Цанев.

За момента брандът на MentorMate ще остане и оперативно компанията ще продължи да работи по начина, по който и сега. Една от причините за това е, че няма припокриване по отношение на клиенти или дори пазари - почти всички клиенти на MentorMate са от САЩ, докато при Tietoevry те идват предимно от Северна Европа. Цанев подчертава, че компанията е работила по този начин и през последните девет години - като собственост на друга компания, но оперативно отделена.

В случая обаче не става дума за пълна автономност. Планът за бъдещето на MentorMate например ще бъде изграден заедно с новия собственик. Той все още не е изготвен, защото сделката е скорошна и много от решенията тепърва ще бъдат взети.

Насред стихваща буря

Второто придобиване на MentorMate идва насред бурен растеж. През последната година например приходите на българското дружество са пораснали с 50%, а средният ръст през последните пет гравитира между 30 и 40%. Според Цанев това се дължи на засилката от пандемията, когато множество бизнеси се оказаха неподготвени за отдалечена работа и намален физически контакт с клиенти.

"През последните три години, особено в началото на пандемията, търсенето на дигитални услуги беше безпрецедентно. В САЩ имаше идеи, имаше проекти, имаше и много пари за харчене от компаниите", казва Цанев. Според него американските клиенти на компанията имат голямо значение за Tietoevry, защото по този начин те ще навлязат по-лесно на иначе трудния за достъп пазар. Друг плюс за скандинавската компания е достъпът до пазара на програмисти в България.

Този бурен растеж обаче е затихнал леко през тази година. В началото на 2023 г. редица технологични компании обявиха съкращаване на броя служители или замразяване на наемането на нови хора. В България ударът сред повечето компании бе значително по-лек, отколкото на други места, но забавянето все пак се усеща.

"В началото на тази година си поставихме за цел 30% ръст, след като миналата година пораснахме с 40%, но това бързо се оказа трудно постижимо. Охлаждането, вдигането на лихвите в САЩ, всички тези неща ни се отразяват. Затова по-реалистичното е през тази година ръстът на приходите да е около 20%. Новата реалност е, че бизнес се печели по-трудно, но такъв със сигурност има", казва Цанев.

Според мениджъра след сделката MentorMate ще се цели в ръст между 20 и 40% на годишна база през следващите години, което предполага ново удвояване на бизнеса в следващите три до пет години. Малко по-различно изглеждат плановете за наемане на хора. Според Цанев след един момент се къса директната корелация между ръст на приходите и ръста в броя на служителите.

"Ние от много години не сме на принципа "трябват ни 10 програмисти" или "направи това приложение". Мащабът е по-голям. Ние го наричаме "силата на трите" - софтуерно инженерство, дизайн и консултиране. Когато ги смесиш, уравнението става по-различно, защото предлагаш пълен пакет. Тогава е възможен по-голям растеж с по-малко хора", завършва Цанев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uq avatar :-|
    uq

    Финландски гигант?

    Нередност?
  • 2
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • + 2

    До коментар [#1] от "uq":

    Е, с 2.8 милиарда евро приходи и близо 30 000 служители, би могло и така да се каже.

    Нередност?
Нов коментар