Съдебен спор може да забави 5G честотите за телекомите*

БТК оспорва раздаването на трите ленти в обхват 3.6 GHz. От регулатора КРС предлагат бърз нов търг с тайно наддаване

Председателят на КРС Иван Димитров обяви, че регулаторът предлага нов търг с тайно наддаване.
Председателят на КРС Иван Димитров обяви, че регулаторът предлага нов търг с тайно наддаване.
Председателят на КРС Иван Димитров обяви, че регулаторът предлага нов търг с тайно наддаване.    ©  Надежда Чипева
Председателят на КРС Иван Димитров обяви, че регулаторът предлага нов търг с тайно наддаване.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*допълнена в 18.40 ч. с коментарите на трите телекома

Съдeбен спор може да забави същинското пускане на 5G мрежите. Причината - БТК оспори решение на Комисията за регулиране на съобщенията за честотите в обхват 3.6 GHz от миналата седмица. Новината първо бе съобщена от Reuters. Накратко - за трите телекома имаше по една лента и очакванията бяха всеки оператор да поиска и получи по една. От БТК първоначално са заявили, че са съгласни на всяка една от трите предлагани в обхват 3.6 GHz и са наддавали за всичките, регулаторът ги е разделил за всеки в триото поравно спрямо желанията им, а на финала БТК са внесли жалба.

Мартенският търг

КРС планираше да продаде на търг три 20-годишни лиценза, всеки с първоначална цена от 4 млн. лева. Но на 10 март промени решението си и до търг не се стигна, като всеки от телекомите получи по 100 MHz, които и в момента ползват за тестови. Регулаторът разреши издаване на три лиценза с национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz (БТК), 3600-3700 MHz ("А1 България") и 3700-3800 MHz ("Теленор България") за срок от 20 години. Впоследствие от БТК решиха да оспорят акта, тъй като получиха лиценза за 3500-3600 MHz, където бяха единственият кандидат, но наддаваха и за другите два обхвата. Съдебното производство пред административен съд на две инстанции може да отнеме месеци и дори години.

Регулаторът: да направим втори опит

Пред "Капитал" председателят на КРС Иван Димитров потвърди забавянето и заяви, че се търсят нови начини за подновяване на процедурата. Той съобщи, че днес комисията е предложила на телекомите да участват в нов търг с тайно наддаване, като трите мобилни оператора трябва да отговорят до утре дали са съгласни на подобно развитие. Ако бъде дадена зелена светлина, подалият най-висока оферта ще може да ползва съответната честота.

В коментарите на трите телекома до "Капитал" се забелязва ясно напрежението по темата.

"Vivacom вярва, че най-добрият начин за придобиване на 5G честоти е чрез търг. Това е в най-добър интерес както на потребителите, така на участниците в търга, а и на самия регулатор", се казва в становище на БТК, изпратено до "Капитал". Според оператора търгът ще гарантира както прозрачност за всички участващи страни, така и максимални приходи от предоставения спектър за държавата. "Търгът стимулира конкуренцията между операторите, както и иновации, които в крайна сметка са в полза на потребителите. Ние вярваме, че прозрачността и честността, които тръжната процедура предлага, са от изключително голяма важност, когато има конкурентен интерес за определена честотна лента, какъвто е случаят в България с честотите за 5G", се казва още в коментара на телекома.

От "А1 България" заявиха, че се съгласяват с нов конкурс, но изразиха разочарованието си от забавянето. "Ако провеждането на търг е единствената алтернатива, тя би била приемлива, само ако е организиран в най-кратък срок до една седмица, защото за нас е важно да продължим напред с търговския старт на нашата 5G мрежа. Все пак оставаме дълбоко разочаровани, че КРС спря първоначалното си решение за разпределяне на честотите съгласно действащата нормативна уредба и правилата на тръжните книжа", заяви пред "Капитал" Александър Димитров, главен изпълнителен директор на "А1 България". Той допълни, че компанията счита, че оспорването е опит на БТК да забави целия процес по предоставяне на радиочестотен спектър в обхвата от 3,6 Ghz. "Не е тайна, че още преди 3 месеца ние обявихме технологичната си готовност да покрием до края на март 2021 г. всички населени места над 10 000 жители и основните курорти с истинска 5G технология.. Нашите конкуренти очевидно нямат такава подготовка и прибягват до административни начини да бавят процеса за придобиване на спектър и развитието на мрежата от пето поколение в страната", коментира още Димитров.

"Оценяваме всички регулаторни промени през изминалата година, включително освобождаване на спектъра в 3.6 GHz и оптимизацията на цените, които дават възможност за внедряването на 5G в България. "Теленор" все още не е получил лиценза си, тъй като процедурата в момента е обжалвана. Ние бяхме последователни в нашите планове за придобиване на честоти и внедряване на 5G по смислен и справедлив начин през целия процес. Въпреки че "Теленор" има право да получи лиценз за честотите, които поискахме след решение на КРС, ще обмислим приемането на всяка промяна в решението на регулатора, ако това е единственият прозрачен и стабилен начин за придобиване на 5G честоти и е в интерес на потребителите", коментира Михаела Калайджиева, Главен директор "Корпоративна политика" на "Теленор България".

"А1 България" и БТК предлагат за крайни клиенти и в момента първоначални варианти на 5G мрежите си в големите градове, а "Теленор България" тества технологията. В края на февруари КРС издаде разрешения на трите телекома за обхват 2.6 GHz, а тепърва трябва да има търгове и за други честоти.

Повече по темата в петъчния брой на "Капитал"

Все още няма коментари
Нов коментар