🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът назначи временен синдик в "Булсатком" по искане на Пламен Генчев

Мениджърите твърдят, че фондовете-акционери до следващата седмица вдигат капитала и така ще докажат платежоспособност

Сегашните собственици и кредитори на тв доставчика са започнали процедура по ново вдигане на капитала, което се очаква да е факт до седмица
Сегашните собственици и кредитори на тв доставчика са започнали процедура по ново вдигане на капитала, което се очаква да е факт до седмица
Сегашните собственици и кредитори на тв доставчика са започнали процедура по ново вдигане на капитала, което се очаква да е факт до седмица    ©  Цветелина Белутова
Сегашните собственици и кредитори на тв доставчика са започнали процедура по ново вдигане на капитала, което се очаква да е факт до седмица    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Схватката за контрола над "Булсатком" доведе до риска най-големият тв доставчик в страната да бъде обявен в несъстоятелност. През лятото настоящите акционери и кредитори обявиха за предпочетен купувач Спас Русев с оферта над 120 млн. евро. Съоснователят на дружеството и миноритарен акционер Пламен Генчев обаче твърди, че негова опция да си върне контрола е била незаконно подмината и всячески опитва да спре сделката - с арбитражно дело в Лондон и поискана несъстоятелност в София.

Новото развитие е, че с определение на Апелативен съд - София, от 6 декември в "Булсатком" по искане на Генчев и свързаната с него "Розенфелд и ко" като обезпечителна мярка е назначен временен синдик. На предходната инстанция в Софийски градски съд това беше отказано, но сега съдът е преценил, че има основание и вече като синдик е вписана Миглена Стамболиева.

"Булсатком": Работим и се капитализираме

От "Булсатком" пък цитираха огледална жалба по същия казус и решение на същия съд, но от друг състав, но в обратната посока. "Идентична жалба, подадена от "БГ топ мюзик" по-рано, беше назначена от друг състав на Апелативен съд - София, който я отхвърли и отсъди за неоснователни твърденията им, че има опасност от разпиляване на имуществото на дружеството." Но, естествено, ще се съобразят с новото решение.

А ситуацията като цяло нямало да увреди бизнеса: "Не очакваме отражение. Смятаме и работим в посока мярката да трае изключително кратко и не виждаме начини тя да може да повлиява по някакъв начин", коментира Станислав Георгиев, управител на "Булсатком".

Самото произнасяне по несъстоятелността се чака скоро. Но сегашните собственици и кредитори на тв доставчика са започнали процедура по ново вдигане на капитала, което се очаква да е факт до седмица. "Групата международни инвеститори в лицето на Европейската банка за възстановяване и развитие, Black Rock, Blantyre Capital и Integral Venture Partners решиха да демонстрират доверието си към ръководството и успехите на "Булсатком", добавяйки капитал в дружеството, с което би следвало да се неутрализират всякакви теории за финансова нестабилност на дружеството. По този начин съдействаме и за бързо решение на съда за отхвърляне на молбите за несъстоятелност. Съответно и за отпадане на обезпечителните мерки в най-кратък срок", са цитирани в съобщението инвеститорите. Липсват детайли за сумата и кой акционер с колко участва. "Вече сме в процедура по решение за повишаване на капитала и вписването се цели да се случи следващата седмица", допълни Георгиев.

Скъпи адвокатски договори

При новото определение се виждат и детайли около твърденията на основателя и неотдавнашен мажоритарен собственик в "Булсатком". "Рискът за активите на дружеството е обоснован от Пламен Генчев най-вече със сключени договори за над 1 млн. лв. за адвокатски и консултантски услуги, както и с 498 хил. лв., платени от дъщерното "Булсатком продажби" към Alvarez & Marsal Europe. Последната е компанията, наeта да реструктурира "Булсатком" и която е администратор в процедурите по несъстоятелност на лондонските компании по веригата на собствеността й. В своите искови молби Генчев и "Розенфелд и ко" твърдят, че тези процедури са изкуствено оркестрирани и че се е планирала и режисирана несъстоятелност на самото "Булсатком", с което да им се попречи да защитят интересите си. А също и че мениджмънтът е готвел разпродаване на част от бизнеса.

Съдът е приел представените доказателства за достатъчни и затова е удовлетворил искането за временен синдик. Без уважение е оставена другата част, с която се настоява за запори върху ключови активи на "Булсатком".

Още един подпис

Временният синдик не изземва функциите на мениджмънта, а трябва да осъществява надзор над тях. На практика наличието му означава, че преди сключване на сделки трябва да се получи негово одобрение, което теоретично трябва да е добър баланс между интересите на двете страни в спора.

До произнасянето по несъстоятелността компанията функционира под ръководството на настоящия й мениджмънт. А синдикът би трябвало да е спирачка пред разпореждането с активи и евентуално ощетяване на масата на несъстоятелността.

Все още няма коментари
Нов коментар