🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският съюз облекчава правилата за сливане на телекомите

Еврокомисарят Тиери Бретон предупреждава, че бизнес моделът в сектора се нуждае от "радикална промяна"

Според Бретон е време да се проведе "сериозна дискусия за възможните съществуващи пречки пред трансграничната консолидация"
Според Бретон е време да се проведе "сериозна дискусия за възможните съществуващи пречки пред трансграничната консолидация"
Според Бретон е време да се проведе "сериозна дискусия за възможните съществуващи пречки пред трансграничната консолидация"    ©  Reuters
Според Бретон е време да се проведе "сериозна дискусия за възможните съществуващи пречки пред трансграничната консолидация"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Еврокомисарят Тиери Бретон организира широка 12-седмична консултация за телекомуникационната инфраструктура в Европа.
  • Отваря се темата за задължаването на големите технологични компании да помогнат с покриването на мрежовите разходи.
  • Идеите на Европейската комисия срещат както одобрение, така и негативни реакции.

Вече няма да има никакви "табута", когато Европейската комисия проучва възможността големите технологични гиганти да плащат на телекомуникационните групи за разширяване на тяхната мрежа. Ще бъде засегнат и въпросът дали да се разхлабят правилата около междупазарната консолидация. Това става ясно от изявление на еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

По време на глобалната телекомуникационна конференция в Барселона Бретон предупреди, че бизнес моделът на индустрията ще трябва да претърпи "радикална промяна", докато той организира широка 12-седмична консултация относно телекомуникационната инфраструктура, съобщава Financial Times.

Според Бретон е време да се проведе "сериозна дискусия за възможните съществуващи пречки пред трансграничната консолидация". Той вижда това като нещо, което задържа "нашия колективен потенциал в сравнение" с други континенти.

Разни хора - разни интереси

Прегледът е широко възприет като референдум дали големите технологични гиганти и компаниите за видеострийминг трябва да бъдат накарани да плащат "справедлив" принос на телекомуникационните групи заради милиардите, които те инвестират в разгръщането на изцяло оптичните и 5G мрежи.

Докато големите технологични компании отдавна се противопоставят на това, което привържениците на идеята наричат "справедлив принос" за мрежовите разходи, има признаци, че както европейските, така и американските регулатори стават все по-благосклонни към аргумента.

Бретон настоява, че не е толкова важно дали единият интерес трябва да надделее над другия, а се отнася повече за "гигантски скок в свързаността пред нас". Deutsche Telekom, Orange, Telefónica и Telecom Italia засилват усилията си за лобиране, посочвайки това, че технологичните платформи представляват над 50% от трафика към мрежите. Те обаче все още плащат далеч по-малък принос към инфраструктурата, която ги подкрепя.

Противниците на идеята

Кристиан Боргрийн, старши вицепрезидент в Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия, представляваща интереса на технологичните групи, твърди, че налагането на такса върху интернет трафика ще навреди на европейските потребители и чрез различното третиране на данните ще се подкопае идеята за отворения интернет. Затова и той призова комисията да се откаже от тази "погрешна идея веднъж и завинаги".

Напоследък Netflix и Google по-активно се противопоставят на предложенията, като твърдят, че вече допринасят достатъчно за интернет инфраструктурата чрез инвестирането си в центрове за данни и подводни кабели. Те също така разработват услуги, които клиентите използват в своите смартфони и компютри. Според тях предложението на Брюксел подкопава принципа на "неутралност в мрежата", който забранява на доставчиците на широколентови услуги да ограничават достъпа на потребителите до мрежата.

Надеждата на сектора

Запитан дали ще разгледа въпроса за разрешаване на повече консолидация в страната сред телекомуникационните оператори, Бретон казва, че консултацията е отворена и нито един въпрос не е тема табу. Компании в цяла Европа отдавна искат именно това.

Главният изпълнителен директор на Telecom Italia Пиетро Лабриола казва пред Financial Times, че ако спечелят битката за справедлив дял, но няма разрешение за консолидация, "няма да се разреши фундаменталният проблем" в индустрията. За него консултацията на комисията е индикация, че "се случва най-после нещо различно" и самият Бретон разбира предизвикателствата пред сектора, защото самият той е бил изпълнителен директор на телеком - до 2005 г. е бил главен директор във France Telecom, днес Orange.

"Има разлика между теорията и реалността и той разбира реалността", коментира Лабриола. И добавя: "Ако погледнете към цяла Европа днес, ще видите, че всеки е в беда, всеки търси консолидация на пазара, всеки вижда, че няма повече печалба. Ако искате телекомуникационен сектор в Европа, трябва да се намесите сега."

Състоянието на пазара в Европа

Въпросът с телеком пазара в Европа е отдавна на дневен ред. На 21 февруари заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер представи документ, в който се посочва, че в рамките на Европейския съюз съществуват около 50 мобилни и над 100 фиксирани оператора, съобщава Reuters.

Толкова фрагментиран пазар "по националните граници може да повлияе на способността на операторите да достигнат мащаба, необходим за инвестиране в бъдещите мрежи, по-специално с оглед на трансграничните услуги", се казва в него.

Документът поставя и въпроса дали "трансграничната консолидация или различните форми на сътрудничество нагоре по веригата могат да позволят на операторите да придобият достатъчен мащаб, без да компрометират конкуренцията надолу по веригата". Засяга се и възможността за разширение на настоящите телекомуникационни правила поради конвергенцията между електронните комуникационни мрежи и облачните услуги.

"Комисията може да обмисли разширяването на обхвата и целите на настоящата регулаторна рамка, за да се осигурят равни условия и задължения за всички участници и крайни потребители на мрежата", пише още в него.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар