Спас Русев излиза от надзорния съвет на БТК

Оттеглянето му не е изненада, тъй като бизнесменът има интереси в телекомуникационния сектор в региона и опитва да купи "Булсатком"

В официално съобщение се казва, че основната роля на Русев е била "да подпомогне плавния преход при смяната на собствеността"
В официално съобщение се казва, че основната роля на Русев е била "да подпомогне плавния преход при смяната на собствеността"
В официално съобщение се казва, че основната роля на Русев е била "да подпомогне плавния преход при смяната на собствеността"    ©  Надежда Чипева
В официално съобщение се казва, че основната роля на Русев е била "да подпомогне плавния преход при смяната на собствеността"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спас Русев се е оттеглил в края на август от надзорния съвет на "Българска телекомуникационна компания", съобщи телекомът, но промяната още не е отбелязана в Търговския регистър.

След като продаде участието си в телекома на медийната група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, Русев остана в надзора. Присъствието му беше над две години. В официалното съобщение се казва, че основната му роля е била "да подпомогне плавния преход при смяната на собствеността".

"От името на United Group бих искала да благодаря на г-н Спас Русев за неговата подкрепа и съдействие в цялостния процес по интеграция на Vivacom в United Group, който вече приключи успешно. Желаем му успех във всички бъдещи бизнес начинания", каза Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group. Русев не пожела да коментира.

Оттеглянето на Русев не е изненада. Той има интереси в телекомуникационния сектор в региона и е сочен за предпочитан купувач на най-големия български телевизионен доставчик "Булсатком", който е и основен конкурент на БТК и "А1 България" в този сегмент.

United Group е шестият пореден собственик на телекома от приватизацията му. Цената на сделката през 2020 г. не беше обявена, но тогава Спас Русев разкри, че е около 1.3 млрд. евро, което беше седем пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA). После купи и "Нова тв", вестниците на Делян Пеевски и "Нетинфо".

Предишният собственик - консорциумът, воден от Русев, влезе в оператора през 2016 г. Продавач тогава пък беше руската ВТБ, която влезе във владение на телекома, тъй като той беше обезпечение по отпуснат от нея мостов заем за предишното му придобиване - от компании, контролирани от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без възможност да бъде обслужван. Тогава след търг за купувач срещу 330 млн. евро беше избран Viva Telecom (Luxembourg). В него при сделката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за "Делта кепитъл инвестмънтс" (контролирано от българските мениджъри на ВТБ - братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас бе за бившите кредитори. Освен това руската ВТБ осигури и голяма част от дълговото финансиране за сделката - 240 млн. евро. Преди завършването на сделката с United Group синдиците на фалиралата КТБ получиха 122 млн. евро по заем от предишна сделка с телекома, за да свалят няколко запора, които бяха спирачки пред новия собственик да купи оператора.

United Group

United Group оперира във всички страни от бивша Югославия. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. През годините минава през серия финансови инвеститори, като Шолак остава неизменно ключово лице и миноритарен акционер. Делът му не е известен, като според някои медийни публикации може да надхвърля и 20%. BC Partners придоби мажоритарен дял от малко над 50% в United Group преди година. Тогавашният продавач KKR остана с миноритарен дял, а остатъчна малка инвестиция има и ЕБВР. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 4

    Спас Русев е един от посредниците и слугинажа на бункерният дядо. А Юнайтед Груп е офшор Груп на същият бункерен дядо в източна Европа. С цел завладяване на управления на страни ЕС.

    След като не можа да завладее Булсатком агент бункер Спас Русев чрез дори заплахи. Дръпнали са му шалтера от бункера. Да не пие чай и да не стои близо до тераси.

    Нередност?
Нов коментар