🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спас Русев избран за предпочитан купувач на "Булсатком"

Офертата му е предпочетена и оценява оператора за над 120 млн. евро

Спас Русев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият доставчик на телевизия в България "Булсатком" има избран нов собственик - Спас Русев, съобщиха три независими източника на "Капитал". Сделката е очаквана и е пореден опит за промяна в оператора, след като от пет години имаше проблем с изплащането на дълговете и кредитори и фондове се опитват да го оздравяват през последната 1-2 години.

Година след продажбата на БТК Спас Русев ще влезе в нов оператор, като е избран за предпочитан купувач на проведения от инвеститорите в компанията търг. Той купува през свързаното дружество "Вива корпорейт България", създадено през април, в което управители са две чуждестранни лица. Негов собственик е регистрираната в Люксембург фирма Viva Corporate, която пък е създадена през 2016 г. и тогава за собственик е посочен точно Русев. Единствените въпросителни са дали и за колко време ще го управлява самостоятелно, или ще препродаде компанията (или просто най-големия й актив - абонатите) на друг играч.

Според информация на "Капитал" Русев е подал най-високата оферта от над 120-130 млн. евро, като на финалната права е имало още един кандидат - собственикът на "Теленор България" PPF Group. И двете предложения са били близки като стойност, а победителят е избран заради условията да изплати сумата бързо.

Последни прегради

Подаването на обвързващите оферти се е случило преди около две седмици, съобщиха източници на "Капитал". В тъй наречения data room е проявен интерес от няколко компании, макар и за част от тях той да е бил чисто проучвателен. В наддаването не се е включил основателят на "Булсатком" Пламен Генчев, който имаше кол-опция, даваща му предимство при определени условия. Тя важеше до края на 2020 г. И след като според Генчев и екипа му тя не е била уважена, преди няколко месеца те започнаха арбитражно производство в Лондон.

Малко по-късно регистрираното в Лондон дружество Bulsatcom UK Holdco Ltd., което е шапка на едноличния собственик на "Булсатком" от години - базираното също в Лондон Bulsatcom Investment Limited, попадна под контрола на администратор - компанията Alvarez&Marsal Europe. Решението дойде от акционерите на оператора, които явно предпочитаха продажба, а не дела. Според британското законодателство назначаването на администратор замразява всякакви съдебни производства срещу компанията. Генчев и адвокатите му твърдят, че процедурата е започната, за да се спре арбитражното производство заради кол-опцията.

В опит да блокира продажбата Генчев заведе и дела в България от свързани с него фирми - "Бг топ мюзик" и "Розенфелд и ко", с искане за несъстоятелност на "Булсатком" и назначаване на синдик. От хода на делото се вижда, че съдът е отказал предварителни обезпечения и е насрочил следващо заседание за 10 август. Въпреки това сделката е на път да се случи.

Сбогом, фондове

Продажбата идва, след като акционерите - няколко фондове и банки, в крайна сметка решиха да излязат от инвестицията си. Имаше и вариант те да забавят още известно време сделката, но явно е надделяла идеята това да стане сега. Инвеститори в Bulsatcom UK Holdco са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд - Integral.

С най-високата си оферта Спас Русев скоро ще получи най-големия доставчик на телевизия в страната с около 650 000 абонати на тази услуга и още 170 000 на фиксиран интернет и към 1300 служители. За 2020 г. компанията отчита приходи от 163 млн. лв. спрямо 193 млн. лв. година по-рано при загуба от 22.6 млн. лв. (131 млн. лв. през 2019 г.). Краткосрочните дългове към финансови предприятия (банки и фондове) са 152 млн. лв., а заедно със задълженията към доставчици, НАП и др. общият пасив е 247 млн. лв.

През последните години компанията премина през финансово преструктуриране заради огромните си дългове, а впоследствие инвеститорите избраха и нов изпълнителен директор - Станислав Георгиев, чиято задача беше да оздрави бизнеса и да спре изтичането на абонати. Бяха пуснати нови услуги и канали, бяха върнати и тези на HBO.

Следващият оператор

Победителят в наддаването Спас Русев беше и най-настоятелният кандидат още в края на миналата година, когато беше разгарът около първият опит за продажба, при който Пламен Генчев имаше кол опция. Въпросът е какви са плановете му за компанията, като надали те са дългосрочни. На първо време ще трябва да получи разрешение от КЗК и да плати и предоговори дълговете.

Спас Русев, след като за няколко години притежаваше най-голям дял в БТК и го продаде с печалба, остана член на надзорния съвет на телекома. Затова и очакванията на пазара са, че не след дълго може да продаде новопридобития оператор на БТК, който е трети на пазара на телевизия след "Булсатком" и "А1 България" според данните на КРС за 2020 г., с много малка разлика от втория. Но пред такава сделка между лидера с 650 000 абоната и третия на пазара ще има антимонополни трудности. През тази година най-големият телеком по приходи - БТК, е в поредица от придобивания на регионални доставчици на телевизия и интернет. Първо бяха купени софийските "Нет 1" и "КомНет", след това пловдивската N3, а накрая и русенската "Нетуоркс", като така добави над 100 000 нови абонати на телевизия.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 19

    Другарят Русев е сложен в надзорния съвет на БТК, въпреки че я продаде на сръбско-гръцката United Group. Очевидно много скоро и Bulsatcom ще премине към БТК, което ще даде на сърбите господстващо положение и би намалило конкуренцията на българския пазар, което не е добре за крайния потребител.

    Нередност?
  • 2
    tigervi avatar :-|
    tigervi
    • + 14

    Сбогом, Булсатком! :(

    Нередност?
  • 3
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • + 9

    До 1 - крайният собственик са другарите от Русия...

    Нередност?
  • 4
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 2
    • + 4

    Още съм абонат на Булсатком, вече 12 години, но от м иналата година усетих, че вече не ме спамят с изгодни пакети за летния сезон, както правеха винаги дотогава, а сега усещам, че май ще издухам супата така, както и много други абонати като мен. Жалко! Бях доволен от услугите им, особено на едно закътано място в Странджа и дано не ми се налага да търся алтернатива за там, защото такава просто няма...

    Нередност?
  • 5
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 4

    Изключително некачествен продукт предлагат напоследък.

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Замирисва на закриване ...

    Нередност?
  • 7
    xymax avatar :-|
    xymax
    • + 4

    А1 от много акъл създадоха чудовището, в което ще се превърне БТК и ще реват! Вместо да ползват сателита на БългарияСат, в който Булсат инвестираха милионите заеми и от където тръгнаха проблемите, те плащат на гърците…

    Нередност?
  • 9
    georgidyulgerov avatar :-|
    Георги Дюлгеров

    Интересно, че Булсатком все още се държат. Статията наистина звучи като закриване на оператора.

    Нередност?
Нов коментар