🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката за "Булсатком": Мачът е свирен

Операторът вече окончателно е под контрола на собственика на "Виваком" и "Нова телевизия" United Group

Преди решението на КЗК в началото на февруари служители на "Булсатком" протестираха пред сградата на комисията срещу придобиването от United Group, което според тях ще има "пагубни последствия" върху над 1000 работещи в оператора, както и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната
Преди решението на КЗК в началото на февруари служители на "Булсатком" протестираха пред сградата на комисията срещу придобиването от United Group, което според тях ще има "пагубни последствия" върху над 1000 работещи в оператора, както и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната
Преди решението на КЗК в началото на февруари служители на "Булсатком" протестираха пред сградата на комисията срещу придобиването от United Group, което според тях ще има "пагубни последствия" върху над 1000 работещи в оператора, както и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната    ©  Цветелина Белутова
Преди решението на КЗК в началото на февруари служители на "Булсатком" протестираха пред сградата на комисията срещу придобиването от United Group, което според тях ще има "пагубни последствия" върху над 1000 работещи в оператора, както и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Драмата около най-голямата телеком сделка през последните три (а и повече) години е в последното си действие. "Булсатком" вече окончателно е под контрола на собственика на "Виваком" и "Нова телевизия" United Group, като в края на февруари за управител на най-големия доскоро телевизионен доставчик е назначен и главният изпълнителен директор на "Виваком" Николай Андреев. Въпреки протестите на другите два големи телекома United Group получава оператор с над 500 хил. абонати на телевизия, над 100 хил. на интернет, 150 млн. лв. приходи и 1100 служители. Така конкуренцията на пазара на фиксирани услуги намалява, тъй като остават само два големи играча. Но по-интересен е начинът, по който се стигна до концентрацията след регулаторното решение, което я разреши.

Решението на решението

На 1 февруари стана ясно неофициално, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила искането за придобиване на "Булсатком" от United Group от компанията на Спас Русев Viva Corporate. Самият Русев купи "Булсатком" през 2022 г. със заем 127 млн. евро именно от United Group.

В подкрепа на придобиването от седемте членове на КЗК петима гласуваха "за", един отсъства, а друг излиза с особено мнение. В доводите си комисията де факто опроверга друг регулатор - Комисията за регулиране на съобщенията, като заяви, че обединението на "Виваком" и "Булсатком" няма да създаде проблеми на пазара за доставка на телевизия, тъй като общо ще държи 40% от него, а не 60%, каквито на данните на КРС. КЗК, която отдавна е с изтекъл мандат, всъщност прие без възражения аргументите на United Group, че в доставката на телевизия трябва да бъдат включени и стрийминг платформи като Netflix, HBO MAX и др.

По закон КЗК трябва да приеме решение, с което постановява, че е допустима концентрация и е възможно предварително изпълнение на придобиването. В документа регулаторът признава искането на UG, че "незабавното изпълнение е наложително, тъй като съществува опасност да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на разрешението за концентрация". Другият довод на купувача е, че евентуално закъснение на изпълнението "може да последва значителна или трудно поправима вреда" - прекратяване на търговската дейност на "Булсатком", "което би представлявало ако не необратима, то най-малкото трудно поправима вреда".

След като стана ясно, че решението е взето, документът не беше публикуван през следващите две седмици, колкото всъщност е срокът за плащане на таксата от страна на придобиващото дружество - в случая United Group. По-интересното е какво се случи през този период. Публикуването е важно, за да може решението да влезе в сила, а и компаниите, които имат възражения срещу концентрацията, да могат да го обжалват. Документът е пуснат на страницата на КЗК на 15 февруари, когато според информация на "Капитал" United Group вече е получил контрола над дружествата по веригата на собственост на "Булсатком".

По информация на "Капитал" UG не заплаща веднага таксата, но веднага след взимането на решението от КЗК на 1 февруари прави друго - иска да влезе в компанията, собственик на "Булсатком" - люксембургското дружество на Спас Русев Viva Corporate. Директорите му обаче искат от купувача да представи публикуваното решение на КЗК (което тогава още не e пуснато официално). Вместо това United Group прави предсрочно изискуем заема, който са предоставили на компанията на Спас Русев през есента на 2022 г., за да придобие "Булсатком". Така чрез принудително изпълнение върху акциите на Viva Corporate UG заради неплатения дълг получава контрола и над "Булсатком".

Мога да те глобя, мога и да не те глобя

На пръв поглед е изпълнена концентрацията - КЗК разрешава придобиването на "Булсатком" от UG и съответно купувачът влиза във владението си. Но регулаторът всъщност дава зелена светлина на придобиването на едноличен контрол от страна на United Group при изпълнение условията на договора, сключен с Viva Corporate. Но тъй като придобиването се извършва не чрез изпълнение на договора, а чрез принудително изпълнение върху акциите на Viva Corporate и от там поетапна промяна в корпоративния статут на дъщерните дружества в българския Търговски регистър, UG са осъществили концентрация по начин, различен от разрешения от КЗК.

Според адвокати, с които "Капитал" разговаря, при установяване на нарушение КЗК следва да образува производство по собствена инициатива, а може да бъде уведомена за такова нарушение и от други компании. Но в крайна сметка решението за образуване на производство зависи от КЗК. Подобна възможност е изключително малко вероятна, ако се съди по бързината, с която комисията одобри сделката - преди коледните празници обяви, че започва детайлно проучване на пазара, което завърши само за месец. За подобни проучвания традиционният срок е три месеца, но има опция за удължаване, която най-често се ползва.

По информация на "Капитал" основните конкуренти "А1 България" и "Йеттел България", както и "БТВ медиа груп" (която има един и същ собственик с "Йеттел") обжалват както решението за допускане на концентрацията, така и предварителното изпълнение. Но според запознати с практиката е много трудно една подобна сделка да бъде анулирана след "консумирането" й, т.е., след като UG са поели контрола над придобитото дружество. Възможно е налагането на някаква санкция или глоба, но не и спирането на концентрацията.

На въпрос на "Капитал" защо са решили да влязат във Viva Corporate чрез предсрочно изискуем заем към компанията говорител на United Group отговори така: "Придобиването на "Булсатком" беше одобрено от КЗК. В момента решението е влязло в сила. Нашите конкуренти обжалваха това решение и тези обжалвания са висящи. Те поискаха и спиране на решението на КЗК, но българският съд отхвърли тези искания. В резултат на това приключихме придобиването на "Булсатком" и свързаните с него холдингови дружества в пълно съответствие с решението на КЗК и съдебните решения."

Все още не е ясно какви са плановете за United Group за оператора. Вариантите не са много: или "Булсатком" да бъде запазен като отделен бранд, или клиентите му да бъдат прехвърлени към услугите на "Виваком". Ако се съди по други подобни (дори далеч по-малки) сделки, мигрирането на абонати, още повече стотици хиляди, изисква сериозни усилия, пренастройки на приемници и др. "Фокусирани сме върху предлагането на най-добрите услуги и продукти на клиентите ни и ще решим по-късно каква да е бранд стратегията ни", допълни говорителят на United Group пред "Капитал".

Възможно е бързането на UG да е свързано и с евентуална подготовка на продажба на цялата група или отделни нейни активи. Според гръцки медии основният акционер в United Group - лондонският фонд BC Partners, обмисля излизане след време. Една идея е продажбата на гръцкия телеком Nova, друга - на цялата група. На въпрос от "Капитал" преди седмица за евентуални планове за раздяла с активи от United Group отговориха, че не коментират пазарни слухове.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 7

    Как няма да е свирен мачът, след като съвсем наскоро публично се разбра, че несменяемата шефка на КЗК е майка на депутат от ГЕРБ! Оттук нататък всичко ти става ясно.

    Нередност?
  • 3
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • + 4

    Тук се говори, че сърбите от UG са по-кухи от градински лейки. Гърците се обявиха яростно срещу тях и глупостите им и се оплакаха на BC partners и Мицотакиса. Нормално следва продажба, въпреки, че типичния хоризонт на BC e 5 години.
    UG нямат нито акъл, нито уравленски опит и потенциал. Селска фирма, в която са наляти няколко милиарда и си повярваха.
    Естествено в страната на чуждопоклонниците и г**облизковци всичко им се получава.

    Нередност?
  • 5
    kllichev avatar :-?
    kllichev
    • + 3

    Чета хронологията на събитията и си задавам следния въпрос, отправям го и към редакторите:
    Как е възможно UG да започне принудително изпълнение върху акциите на Viva Corporate по заема и дефакто да приключи сделката преди да е публикувано (оповестено пред всички заинтересовани страни и обществото) официалното одобрение на КЗК.
    Комисията публикува решението си на 15 февруари, а в това време UG вече са приключили сделката. Това какво означава - вътрешна информация от Комисията, тотално своеволие, или може би и двете?

    Нередност?
Нов коментар