United Group продава телеком кулите си в България, Хърватия и Словения за 1.22 млрд. евро*

Купувач на 4800 базови станции е саудитската група Tawal, която е свързана с кралското семейство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*променена на 28.04

Допреди десетина години мобилната инфраструктура все още беше основният конкурентен фактор за един европейски телеком - тогава операторите се състезаваха главно с покритието си. Но постепенно мрежите бяха завършени и започна само надграждането им, а услугите се промениха. Така антените се превърнаха от основен актив в стока. Тенденцията през последните години е европейските телекоми да отделят пасивната си мобилна инфраструктура (тъй наречените от тях кули) в други компании и впоследствие да продават дялове в тях на външни инвеститори, за да получат свежи средства за инвестиции в услуги като 5G и да намалят дълговете си. Последната такава сделка, касаеща и тукашния телеком пазар, е продажбата от United Group (собственик на "Виваком") на 4800 кули в България, Хърватия и Словения на саудитската Tawal, която е инфраструктурното подразделение на Saudi Telecom Co., в сделка за 1.22 млрд. евро.

Най-голямата част от кулите са в България - около 3200 от 4800-те. "Виваком" ще ползва инфраструктурата под наем чрез дългосрочно споразумение. От Tawal обявиха и че ще разширят споразуменията с останалите телекоми за споделяне на кулите. Отделно арабският инвеститор ще изгражда и над 2000 нови базови станции за United Group в трите държави, като част от 20-годишното си споразумение. За целта е създадено и ново европейско подразделение Tawal Еurope. Досега компанията не присъстваше на континента, като има над 16 000 кули в Азия и Африка.

Няколко кандидата

От United Group заявиха пред "Капитал", че Tawal не са били единствените кандидати, като процесът на търсене на купувач, воден от Goldman Sachs, е продължил няколко месеца и е имало "редица заинтересувани страни".

"Решението ни да продадем кулите беше водено от атрактивните оценки в инфраструктурния сектор и ни дава възможност да наберем капитал от неосновните ни инфраструктурни активи. Привлечените средства ще бъдат използвани за значителното намаляване на задълженията ни и ще освободят средства за бъдещ растеж и инвестиции", обявиха от групата пред "Капитал".

От телекомуникационната група (в която фондът BC Partners държи мажоритарен дял, а основателят Драган Шолак и мениджмънтът - към 40%) обявиха още през миналата есен, че разглеждат възможността за продажба на част от мобилната си инфраструктура. С приходите компанията ще може да изплати облигациите, чийто матуритет изчита през 2024 и 2025 г., както и да подсили ликвидността си. Бондовете с падеж юли 2024 г. са на стойност 525 млн. евро.

От съобщението на United Group става ясно, че сделката трябва да бъде приключена през втората половина на тази година, като преди това "подлежи на стандартни процедури". Не става ясно от кои регулатори трябва да бъде одобрена, като подобни транзакции в няколко държави от ЕС в някои случаи минават и през Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, ако имат значителни приходи и отражение на пазара. Нито в българския регулатор КЗК, нито в европейския засега има внесено искане за разрешение на сделката. От Tawal обявиха, че придобиването трябва да мине през регулаторите в България и Словения. От телеком средите обявиха за "Капитал", че по всяка вероятност това ще стане през май.

Не стана ясно дали в сделката са включени 148 кули, които "Виваком" придоби от "Булсатком", след като финансира придобиването на оператора от Спас Русев през миналата година. От отговорите на United Group за "Капитал" се разбира, че по-скоро това е така: "периметърът на сделката с Tawal включва всички кули, притежавани от "Виваком". Продажбата беше оспорена пред КЗК от двата големи конкурента на телекома - "А1 България" и "Йеттел България", и регулаторът все още не се е произнесъл.

Задава ли се консолидация

На българския пазар първи собственикът на "Йеттел България" (тогава "Теленор") PPF отдели инфраструктурата си, като създаде дружеството "ЦЕТИН България". Обявената цел тогава беше новото дружество да продава телеком услуги на едро на другите на пазара. Впоследствие чешката група майка продаде 30% дял от цялата CETIN на сингапурския държавен инвестиционен фонд. А1 също създаде отделна компания - "А1 тауърс", в която са около 2500 кули на оператора. Компанията - майка на А1, Telekom Austria Group обяви преди време, че ще обедини кулите си в отделна компания, която планира да листне на Виенската борса.

Телеком кулите често се споделят между различните оператори чрез споразумения за тъй наречената колокация. Логично е да се предположи, че като първия независим играч на пазара Tawal ще иска да направи бизнеса по-рентабилен, което може да стане основно по един начин - чрез увеличаване на цените за наем.

Според запознати с българския телеком сектор няма голям смисъл да има три инфраструктурни играча на сравнително малък пазар като тукашния и е напълно възможна консолидация след време. Тоест някой от сегашните да изкупи останалите два. Което пък в бъдеще може да облекчи изграждането и споделянето на нови кули, особено предвид факта, че 5G антените се изграждат далеч по-нагъсто, за да работят добре. Например във Франция най-големият играч - Cellnex, предоставя кулите си и на трите телеком оператора, което пък му помага и да изгражда нови по-лесно. От своя страна операторите са доволни, защото споделят инфраструктурата. Но наличието само на един монополен собственик крие риск от високи цени.

В Европа консолидацията се ускорява, като предпоставките са няколко. Телекомите се нуждаят от средства, за да продължат да инвестират в нови услуги, най-вече в оптика и 5G. Отделно повече дългогодишни споразумения за наем с независимите вече оператори на инфраструктура включват и поставени цели за изграждането на нови кули през следващите години, което дава възможност на отделните телекоми да планират по-лесно инвестициите и покритието си и да се занимават с основния си бизнес. Собствеността в инфраструктурните оператори е различна обаче. Cellnex е напълно независим оператор, докато други като GD Towers и Vantage Towers бяха отделени съответно от Deutsche Telekom и Vodafone и телекомите запазиха дялове.

Какво е това кули

Наименованието телекомуникационни кули донякъде обърква незапознатите с термините в сектора. Но тъй наречената пасивна инфраструктура може да е както отделна структура, така и такава върху покривите на сгради и включва кули, стълб, заграждения, електрозахранване, системи за охлаждане на оборудването, охранителни камери и др. Собственикът на пасивната инфраструктура е своего рода наемодател и в повечето случаи конкурентните телекоми споделят своите кули срещу определен наем, а големите професионални оператори имат полза да предлагат пазарни условия на колкото се може повече играчи.

Купувачът

TAWAL е телекомуникационна компания, базирана в Саудитска Арабия, която се занимава с придобиване и опериране на телекомуникационна инфраструктура. Създадена е като дъщерно дружество на телекома STC. През миналата година държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия Public investment fund (PIF) подаде оферта за придобиване на 51% в Tawal, но компанията все още се води еднолична собственост на STC. Така или иначе PIF държи 64% в STC и връзките на компанията са директно с кралското семейство. Бизнесът на Tawal е оценен на над 6 млрд. долара.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Тоест, продават се само антените за мобилната мрежа, а пишман-компанията НУРТС, която притежава предавателите за радио-телевизионно разпръскване и благодарение на чийто монопол, ТВ цифривизацията в България НЕ се получи, си остава собственост на Vivacom (БТК). Или не?

    Нередност?
  • 2
    greenhrast avatar :-|
    greenhrast

    Мобилните оператори ще си споделят "телеком кулите" както тук ги водят. Вместо всеки поотделно да се пъне и поддържа UPSи, акумулатори, СОТ, генератори и нафта и т. н. Икономически е добре обосновано - ще се поддържат от 1 отделна странична фирма, на дадени локации едни имат сега покритие, други не, че покриването с 5G е зор извън урбанизираните райони. :)

    Нередност?
  • 3
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • + 1

    За един телеком това е ключов Актив, сега Арабите ше могат да те стискат по всяко време. Все едно хотелиера да си продаде сградата , но да продължи да предлага хотелска услуга

    Нередност?
  • 4
    breezyiswin avatar :-|
    GuardianSW
    • + 2

    До коментар [#3] от "coffee.bean":

    Честно казано за всички големи хотелски вериги това е вярно. Мислиш ли че Хилтън, Радисън, Интерконтинентал, Холидей Ин, Ведт Уестърн, която и да е било от азиатските вериги притежават самите сгради? Всички са асет лайт, основни печелят от резервационните системи и брандовете си. Собственици на активите са разни риъл истейт фондове

    Нередност?
  • 5
    akad.nedeltcev avatar :-|
    akad.nedeltcev

    До коментар [#2] от "greenhrast":

    Йетел си я имат тази практика.

    Нередност?
Нов коментар