Ryanair и Wizz Air бележат ръст на пътниците през юни

Премахването на ограниченията увеличи пътуванията в много страни

Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри казва, че вече има "много силно възобновяване на резервациите" на пътуванията в Европа
Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри казва, че вече има "много силно възобновяване на резервациите" на пътуванията в Европа
Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри казва, че вече има "много силно възобновяване на резервациите" на пътуванията в Европа    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри казва, че вече има "много силно възобновяване на резервациите" на пътуванията в Европа    ©  Reuters

Нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizz Air отчитат сериозно покачване на броя на пътниците през юни спрямо миналата година, когато секторът пострада сериозно от ограниченията заради коронавируса. С увеличаване на ваксинацията и облекчаването на ограниченията пътуванията нарастват в доста страни, въпреки че трафикът остава далеч под нивата отпреди пандемията, съобщава Financial Times.

От началото на април досега броят на пътниците на най-големия нискоразходен превозвач Ryanair постепенно се увеличава. Пандемията доведе до най-голямата годишна загуба в историята на ирландската авиокомпания, капацитетът на полетите се сви с 80%, 1000 работни места бяха съкратени. Преди корона кризата - през юни 2019 г., двата най-големи нискотарифни авиопревозвача в Европа, които са основни играчи и на българския авиационен пазар, са превозили съответно 14.2 млн. души за Ryanair и 3.6 млн. за Wizz Air. Въпреки че към днешна дата броят на пътниците далеч не е на нивото отпреди пандемията, от компаниите отчитат сериозен възход след края на световния локдаун.

2021 vs. 2020

Броят на превозените пътници с Ryanair се увеличава през последните три месеца - от 1 млн. през април до около 5.3 млн. през юни. През миналия месец са изпълнени 38 хил. полета, като капацитетът е бил запълнен 72%. За сравнение - през юни 2020 г. пътниците са били само 400 хил., защото много от полетите бяха отменени заради пандемичната обстановка около ковид-19.

От Wizz Air съобщават, че броят на пътниците им за юни се е увеличил трикратно на годишна база, достигайки до над 1.5 млн. души, като капацитетът им е бил запълнен 64%.

Мерките дават ли резултати?

Изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри казва пред Bloomberg, че нискотарифният превозвач наблюдава "много силно възобновяване на резервациите" на пътуванията в Европа. Той твърди, че това се дължи на мерките, които предприема Европейският съюз, част от които е и пускането на цифровите сертификати за ваксини.

От 1 юли наред с новите мерки около ковид заповед на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров въведе и у нас новия цифров сертификат, валиден за страните от евросъюза, който също е една от мерките, целящи да улесни пътуването на гражданите от общността, докато трае пандемията.

Убеждението в успеха на ваксинацията, мерките срещу разпространението на вируса и началото на летния сезон са основните причини за увеличаване на трансграничните пътувания. Въпреки това Майкъл О'Лиъри изразява своите опасения, че по-голяма част от несигурността в бранша се дължи на нуждата от по-дълго време за възстановяване на сектора. О'Лиъри също изразява увереност, че авиокомпанията му ще излезе от пандемията със значително намаление на разходите поради съкращаване на заплатите, по-ефективни нови самолети и по-ниски летищни такси.