Държавното "Летище София" ще се влее в "Летище Пловдив"

Транспортният министър иска така да спаси финансово пловдивската аерогара. Wizz Air и Ryanair пък обявиха нови полети дотам

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров.
Служебният министър на транспорта Георги Тодоров.
Служебният министър на транспорта Георги Тодоров.    ©  Юлия Лазарова
Служебният министър на транспорта Георги Тодоров.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Държавното дружество "Летище София" ще се влее в "Летище Пловдив". Това предложение смята да направи министърът на транспорта Георги Тодоров, като това той заяви по време на изслушването си пред парламента по темата с концесията на летище София.

"Съгласно Закона за публичните предприятия аз предприех искане до Агенцията за публични предприятия и контрол за разрешение за вливане на "Летище София" ЕАД в "Летище Пловдив" ЕАД. Вливането предполага като последица всички активи да преминат към "Летище Пловдив" в едно с всичките наличности по сметки", обяви Тодоров.

Нова маневра

"Летище София" към момента е 100% държавна собственост. След концесията на летището то загуби функциите си на летищен оператор, но има определени активи като в почивната станция "Космос" и летище Балчик. Средствата по сметките му пък били около 60 млн. лв. Министърът на транспорта обясни, че чрез вливането на дружеството в другото, менажиращо летище Пловдив, ще се възпрепятства възможността от разпиляване на средствата и активите му.

Едновременно с това към момента не се намират желаещи да концесионират пловдивската аерогара. Преди кризата държавата се отказа да подпише договор с пловдивско обединение, класирано на второ място след отказал се китайски кандидат (представляван тогава от настоящия министър на финансите Асен Василев).

"На годишна база финансовият недостиг на "Летище Пловдив" е около 1.5 млн. лв. на държавния бюджет, а чрез вливането на "Летище София" , което съм предложил, ще се осигурят средства за развитието на "Летище Пловдив" като летищен оператор", обясни още Георги Тодоров. По думите му по този начин ще се осигурят средства за закупуване на активи за оперативната дейност на пловдивската аерогара.

Нови полети от Пловдив

Това не е единствената добра новина за Пловдив и неговото летище тази седмица. Днес нискотарифната Wizz Air обяви, че стартира първите си полети от и до дестинацията. Те започват от началото на ноември 2021 г., като авиокомпанията ще оперира три изцяло нови маршрута от Града на тепетата до Лондон, Дортмунд и "Меминген". Най-новите услуги на WIZZ ще се извършват съответно 3 и 2 пъти седмично. Местата вече са в продажба.

Наскоро ирландският нискотарифен конкурент Ryanair пък обяви, че открива нов маршрут от Пловдив до Дъблин. Полетите стартират от октомври и ще бъдат по два пъти седмично като част от зимната схема на Ryanair. Цената на билета в едната посока започва от 41 евро. Авиокомпанията съобщи, че ще продължи да лети между Пловдив и летище "Станстед" в Лондон през същия период.