🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият транспортен министър Николай Събев отстрани директора на "БДЖ - Пътнически превози"

До провеждането на конкурс постът ще се заема от Константин Азов

Уволнението е първото публично действие на новия транспортен министър Николай Събев
Уволнението е първото публично действие на новия транспортен министър Николай Събев
Уволнението е първото публично действие на новия транспортен министър Николай Събев    ©  Цветелина Белутова
Уволнението е първото публично действие на новия транспортен министър Николай Събев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият транспортен министър Николай Събев отстрани изпълнителния директор на "БДЖ - Пътнически превози" Любен Нанов. Мотивите са свързани с лошото мениджърско управление, касаещо ръководенето на експлоатационната дейност на дружеството, написаха от Министерството на транспорта по темата.

Констатирани са нарушения в ремонтните програми на мотрисите и вагоните, като това допринася за влошаването на услугата, продължават от ведомството. Любен Нанов беше назначен в ръководството на дружеството през ноември 2019 г.

Съобщава се още, че новият директор на пътническото поделение до провеждане на конкурс за длъжността ще е Константин Азов, който последно фигурира като директор обслужване и продажби в БДЖ и е заемал и други длъжности в системата на министерството и подопечните му дружества.

Нарушенията в БДЖ

Липсата на достатъчен подвижен състав в добро състояние от години е огромен проблем на пътническото поделение, като често води до огромни забавяния или дори неизпълнения на влакове поради липсата на локомотиви в изправност.

По време на управлението на служебния министър Христо Алексиев прокуратурата беше сезирана по въпроса с договорите за ремонт на мотриси и вагони, а "БДЖ - Пътнически превози" ще претендира да получи неустойка от 1.5 млн. лв. от "Алстом" заради забавен ремонт на мотрисни влакове.

Договорът между "БДЖ Пътнически превози" и румънското подразделение на "Алстом" е от декември 2019 г. и е за 5 години за ремонт и поддръжка на 46 електрически и дизелови мотриси "Сименс" за близо 137 млн. лв. Проверката на Алексиев обаче установи, че за година и девет месеца не е направен нито един основен ремонт на нито една мотриса, като в същото време са вървели фактури за текущи ремонти.

Новият директор

Новият временен директор на "БДЖ - Пътнически превози" е Константин Азов. Според наличната информация държавния си път започва като "протокол" в министерството, а основната му кариера се развива в структурата на БДЖ. През 2012 г. министър Ивайло Московски избира Азов за член на борда на "Летище Бургас".

През март 2013 г. той влиза в съвета на директорите на държавното "Пристанище Варна" на мястото на Кристиан Кръстев, настоящ зам.-кмет по транспорта на София. По това време Кръстев е министър на транспорта и избира Азов за член на борда, като го освобождава от участието му в борда на "Летище Пловдив". Изпълнителен директор на пристанището е Данаил Папазов (сега мениджър на централата на Ахмед Доган).

През 2017 г. той става и съветник на Христо Алексиев по време на предишното му служебно управление на транспортното министерство.