🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свобода в логистиката и дигиталните плащания от "Еконт"

Компанията ще предлага дигитален портфейл за клиентите си

Свобода в логистиката и дигиталните плащания от "Еконт"
Свобода в логистиката и дигиталните плащания от "Еконт"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Работим от вкъщи, пазаруваме от разстояние, срещаме се виртуално със своите близки и приятели. Новите навици на хората естествено водят със себе си еволюция в бизнеса и пазара. За "Еконт", чиято стратегия за развитие е основана върху непрекъснатото следене на пулса на пазара и променящите се нужди на клиентите, тази еволюция е постоянен процес. Следващата логична стъпка за логистичната компания с най-широка мрежа в България, която свързва хиляди бизнеси с техните клиенти, е да продължи да предлага улеснения. Улеснения, които не само да позволяват на хората да пазаруват от разстояние, но и да плащат от разстояние.

Време за Ecoints

През 2020 г. "Еконт" създава дружеството "Еконт финансови услуги", а през миналото лято то получава лиценз от Българската народна банка за издаване на електронни пари. "Еконт финансови услуги" се позиционира като стартъп в групата на "Еконт". Екипът расте постоянно. В момента се състои от девет души, които са специалисти в различни сфери като разплащания, анализ на бази данни, ИТ сигурност, право и други.

Очаква се до няколко седмици "Еконт финансови услуги" да лансира своя нов дигитален портфейл - ecoints. Това е първата такава услуга, предлагана от логистична компания в България.

еcoints е мобилно приложение, което ще предоставя различни платежни възможности изцяло в дигитална среда. Едно от ключовите предимства ще бъде възможността клиентите на "Еконт" да плащат и получават пари при ползване на различните услуги на компанията. Например да плащат куриерски услуги и наложени платежи, както и да се възстановяват плащания към тях директно в ecoints сметката им.

"Целта на услугата е да даде на клиентите по-бърз, модерен и сигурен платежен процес", коментира Любо Пунчев, управител на "Еконт финансови услуги". еcoints оперира в света на дигиталните разплащания и ще разпространява този начин на плащане и към електронните търговци.

Повече удобства

Ecoints цели да улесни цялостния процес по разплащане и да даде свобода в управлението на финансите. Всеки ще може да добави връзка с банковата си карта или сметка, за да зареди средства в дигиталния си портфейл. Приложението ползва и виртуална дебитна bCard карта от "Борика" за бързо и сигурно разплащане към "Еконт".

За разплащанията към Еконт ecoints предлага различни алтернативи. Когато клиент иска да плати при ползване на услуги, ще може да го направи за секунди през QR код, който сканира от куриерите или в офис на "Еконт". Друг начин е чрез получаване на известие в дигиталния портфейл, което потребителят потвърждава, за да извърши плащането, дори и от разстояние. Също така клиентът ще може да плаща със своята виртуална карта в сайта на "Еконт".

В стартовата версия на приложението потребителите на ecoints ще могат да плащат и получават средства не само за услуги в "Еконт", но и да разменят пари с приятели, близки, да плащат онлайн, да правят преводи към банкови сметки директно през приложението. И всичко това в максимално защитена по изискванията на ISO дигитална среда, допълва Пунчев.

"Гарантирано от "Еконт" с наложен платеж" вече е EcontPay

Наскоро "Еконт" подобри още една платежна услуга. С нея клиентите могат да плащат за стоки, които поръчват онлайн. EcontPay ще резервира сума, която е равна на поръчаната стока, плюс стойността на доставката. Сумата се изтегля от банковата му карта едва когато клиентът приеме пратката. При връщане или отказване на стока сумата се възстановява с приспаднати разходи за куриерски услуги.

EcontPay ще може да се използва и през дигиталния портфейл еcoints. Услугата може да се интегрира в онлайн магазини, които да я предлагат на своите клиенти.

Предприемачите от 160candles.com споделят за техния опит с този платежен метод: "Избрахме да използваме EcontPay, защото е много по-лесно за интегриране в онлайн магазина. Не плащаме такси за виртуален ПОС терминал и сумите, платени с карта, идват накуп от "Еконт" според зададения от нас начин на изплащане. Ако се случи връщане на пратка от клиент, "Еконт" се ангажира да върне сумата за наложения платеж, като удържи таксата за връщане на клиента."