Платформата Cazam иска изцяло да дигитализира покупката на употребявани коли

Купувачът може детайлно да огледа автомобила онлайн и да го върне до 14 дни след покупката

Целта на създателите на Cazam е след време да се предлагат над 300 автомобила във всеки момент
Целта на създателите на Cazam е след време да се предлагат над 300 автомобила във всеки момент
Целта на създателите на Cazam е след време да се предлагат над 300 автомобила във всеки момент
Целта на създателите на Cazam е след време да се предлагат над 300 автомобила във всеки момент
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Нова платформа иска да направи покупката и продажбата на употребявани автомобили изцяло дигитално изживяване. Cazam е създадена от мениджърите на бившия автобизнес на "Еврохолд" през дружеството "Евролийз груп" и събира на едно място възможността за наем, лизинг или директна покупка на кола онлайн.

На сайта на платформата вече има около 40 автомобила, като целта на създателите е в бъдеще във всеки момент купувачът да може да избира измежду 300 коли. Това ще означава и значителна капиталова инвестиция след време и в собствен склад. В момента колите се взимат от партньори на компанията - най-вече лизингови дружества от България и Европа. Всички са с проверена история, доказан произход и DEKRA сертификат и преминават през специално изградено фотостудио, за да може купувачът да получи 360-градусов оглед през платформата. През платформата може да се видят и всички забележки по колата, ако има такива.

След като избере колата, потребителят може да я купи изцяло или на изплащане през лизингово дружество, което също е част от "Евролийз груп". Има възможност и за дългосрочен наем през създадената преди няколко години платформа SIMPL. Автомобилът идва до купувача с доставка до дома и може да бъде върнат в рамките на 14 дни, казват от Cazam. Купувачът може да огледа и да вземе колата и на живо. Единствената изцяло "аналогова" част от целия процес е преминаването през нотариус, тъй като България е една от малкото страни в Европа, които имат подобно изискване при продажба или лизинг. В цената са включени и годишен преглед, гражданска отговорност и автокаско.

Другата услуга, която се предлага през платформата, е възможността потребителите също и да продават свои коли на Cazam, като процедурата е улеснена в няколко стъпки - попълва се форма на сайта, следва оглед и оценка на автомобила. Предлаганите коли трябва да са до 12-годишна възраст и 200 000 км пробег.

"Не измисляме нещо революционно, но искаме да прехвърлим покупката на автомобил колкото се може повече онлайн, за да не се налага на потребителите да преминават през дълго и тежко обикаляне на автокъщи в търсене на подходящата кола", заяви при представянето на платформата Ивайло Петков, съизпълнителен директор на "Евролийз груп".

Според другия изпълнителен директор, Асен Асенов, целта е да предлагат коли в ценовия диапазон около 50 000 лв. и до 5-годишна възраст. В началото, за да популяризират услугата, от Cazam ще намалят търсения марж на печалбата си до под стандартния за сектора, до около 8-10%. След време ще е нужна и значителна инвестиция в бизнеса, като създателите на платформата обмислят и излизане на Beam.

Под шапката на "Евролийз груп" освен дружеството "Казам България" влизат и "София моторс" (което стои зад услугата SIMPL), "Амиго финанс" (което предлага лизинг на по-стари автомобили) и лизинговата услуга Uplease, която предлага финансов лизинг на автомобили до 10-годишна възраст.

Пазарът на качествени употребявани коли се промени рязко през последните две години заради намалялото производство на нови автомобили след нарушената верига за доставки. Цената им също значително скочи - в някои случаи с над 30% заради нарасналото търсене.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 2

    "В началото, за да популяризират услугата, от Cazam ще намалят търсения марж на печалбата си до под стандартния за сектора, до около 8-10%."

    При тази надценка, още от сега им гарантирам провал! За електронна услуга, дори 5% са много, конкуренцията ще ги изяде за 0 време.

    И автокаското сериозно ще им обърка сметките, тъй като това допълнително оскъпява покупката. Не всеки иска автокаско.

    Или по-друг начин казано, народа ще продължи да си търси "аналогово", тъй като така ще спести едни 5000 евро, с които цяла година ще обикаля курортите.

    Нередност?
  • 2
    gigacharger avatar :-|
    ГИГАЧАРДЖЪР ЕООД

    Страхотно!

    Нередност?
  • 3
    shtekman avatar :-|
    shtek

    да видят какво става с cazoo в англия и carvana в щатите. няма хляб в тази работа

    Нередност?
Нов коментар