🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Volkswagen влага 180 млрд. евро в достъпни електроколи

Компанията очаква да достигне пик на инвестициите в двигатели с вътрешно горене през 2025 г.

Шефът на групата Оливер Блуме представи амбициозните планове
Шефът на групата Оливер Блуме представи амбициозните планове
Шефът на групата Оливер Блуме представи амбициозните планове    ©  Reuters
Шефът на групата Оливер Блуме представи амбициозните планове    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Volkswagen планира да инвестира 180 млрд. евро през следващите пет години в области, включващи производство на батерии и операции в Северна Америка, като разходите за двигатели с вътрешно горене ще намалеят след 2025 г. Според новия план на германския гигант в сектора 68% от тези инвестиции ще бъдат насочени към цифровизация и електрификация спрямо 56% при предходния петгодишен план. Една от основните причини за увеличението на инвестициите е отпускането на до 15 млрд. евро за изграждане на заводи за производство на батерии от подразделението на производителя PowerCo и предварителни разходи за осигуряване на суровини.

Добри финансови резултати

В началото на месеца германският производител публикува годишния си отчет за фискалната 2022 г., като рентабилността на компанията се е подобрила въпреки смущенията в доставките и по-високите разходи за суровини и енергия. Приходите от продажби са нараснали с 11.6%, достигайки до 279.2 млрд. евро, въпреки че броят на доставените автомобили е намалял със 7%. Доставките на задвижвани от батерии автомобили обаче отчита ръст от 26% спрямо предходната година, като техният дял от общите продажбие достига около 7%. Компанията отчита оперативна печалба от 22.5 млрд. евро, а нетната е нараснала с 2.6% до 15.8 млрд. евро.

Германският производител избра Канада за завода си за батерии.

Очаква се компанията да предостави актуална информация как смята да подобри дейността на софтуерното си подразделение Cariad, създадено по времето на Херберт Дийс, което е надхвърлило бюджета и изостава от целите си. За миналата година подразделението е реализирало оперативна загуба от 2.1 млрд. евро при приходи от 800 млн., пише Reuters.

Нов завод за батерии

Въпреки субсидиите на стойност 10 млрд. долара, които Volkswagen очаква да получи по Закона за намаляване на инфлацията, в понеделник германският производител обяви, че ще отвори първия си завод за батерии в Северна Америка в канадския град Сейнт Томас, Онтарио. Това ще бъде третият завод за батерии на PowerCo след Залцгитер и Валенсия. Батериите, произведени в канадския завод, ще снабдяват фабриката на VW за електромобили на стойност 2 млрд. долара в Южна Каролина, който компанията обяви преди две седмици, пише Financial Times. Производството е планирано да започне през 2027 г.

Не е ясно как отварянето на завода в Канада ще се отрази на сумата, която компанията може да получи, но се очаква тя да бъде третирана благоприятно съгласно американските правила за производство в Северна Америка, тъй като те включват и Канада и Мексико, добавя изданието.