🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещият проблем на EV сектора - рециклирането на батерии

То е нужно, но трудностите пред компаниите в бранша са значителни

Сегашната среда на рециклиране на EV батерии е коренно различна от тази, която ще е след 10 години, което създава трудности за бранша.
Сегашната среда на рециклиране на EV батерии е коренно различна от тази, която ще е след 10 години, което създава трудности за бранша.
Сегашната среда на рециклиране на EV батерии е коренно различна от тази, която ще е след 10 години, което създава трудности за бранша.    ©  Reuters
Сегашната среда на рециклиране на EV батерии е коренно различна от тази, която ще е след 10 години, което създава трудности за бранша.    ©  Reuters
Темата накратко
  • В момента огромна част от бизнеса на рециклиране идва от скрап батерии, което изисква даден тип инфраструктура.
  • След 10 години делът на вече използваните EV батерии драстично ще се увеличи, а това предполага нова инфраструктура.
  • Китайският модел на затворен цикъл може да не е успешен за западните компании.

Електрическите автомобили (EV) стават все по-популярни през последните години, като очакванията са търсенето им да продължава да нараства и през следващите няколко десетилетия. И макар този сектор на автомобилното производство да е със значително по-малко отпадъци от традиционния, боклук все пак има. Въпросът какво ще се случва с него има потенциалът да създаде изключително печеливш отрасъл, но затруднения не липсват.

Елементът от веригата на доставки на EV, който подлежи на рециклиране, са батериите. В момента компаниите и производителите са концентрирани върху намирането на правилното местоположение за заводи за EV, но малка част от играчите в бранша вече обръщат сериозно внимание на рециклирането на батерии. Изготвянето на правилната стратегия в момента обаче е почти невъзможно, тъй като този раздел от бизнеса е в зародиш в Европа и Северна Америка, заключава Financial Times.

Два варианта, но кой е правилният?

Актуалната реалност на бизнеса с рециклиране на батерии е коренно различна от тази, която ще наблюдаваме след 10 години. С малко EV батерии, които са достигнали края на живота си, основните източници на суровина за рециклиращите предприятия остават клетки от потребителски продукти като лаптопи и "скрап" от заводи за батерии.

Производственият скрап ще съставлява 53% от суровината за рециклиращите батерии през 2025 г., показват прогнозите на консултантската компания McKinsey. Все пак този показател ще падне до 43% до 2030 г., 14% до 2035 г. и едва 6% до 2040 г. Причината за това са нарастващите продажби на електромобили, като батериите им имат определен цикъл на живот, който дотогава ще бъде изпълнен. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че глобалният електромобилен автопарк ще нарасне до 350 млн. превозни средства до края на десетилетието. "Ние виждаме производствения скрап като двигател номер едно за обема на рециклиране през това десетилетие", казва пред Financial Times Тим Джонстън, председател на Li-Cycle - регистрирана в Ню Йорк компания за рециклиране на батерии, подкрепяна от търговската група Glencore.

Именно тази разлика между сегашното и бъдещо положение представлява сериозно предизвикателство за рециклиращите компании. Инфраструктурата за рециклиране на скрап батерии и такива, които вече са достигнали края на живота си, е коренно различна. Това предвещава коренно различни модели на работа, стратегии и маржове на печалба. Избирането на подход в момента неизбежно ще доведе до положение, в което част от потенциалните печалби ще бъдат изпуснати.

Ако фокусът е върху рециклирането на скрап батерии, логично е заводът за рециклиране да е в непосредствена близост до тези на производство. По този начин се намаляват разходите за транспортиране, а източникът на нужния материал е буквално "на една ръка разстояние". Redwood Materials, стартъп за рециклиране, основан от бившия главен технологичен директор на Tesla ДжейБи Страубел, обяви сделка с Panasonic за доставка на богати на никел катодни материали за новия завод на японския производител в Канзас.

Ако бъде избрано рециклирането на батерии от вече използвани EV, то ситуацията няма почти нищо общо с вече споменатата. Този тип рециклиране предполага събирането на вече използваните батерии, което само по себе си създава още един проблем - собствеността им. Производителите на клетки, на автомобили и индивидуални потребители би трябвало да предявят претенции за собственост върху батерията, което поставя рециклиращите компании в ситуация, в която не е ясно как те ще си осигурят стабилни доставки.

Един модел е производителят на батерията, автомобилният производител или трета страна да притежава батерията през целия й живот. Производителят на батерия може да я отдаде под наем на производител на автомобили, след това на потребител и след това да я използва повторно или рециклира. Сам Абуелсамид, анализатор в Guidehouse Insights, заявява пред FT, че моделът е "нещо като секюритизиращи заеми - вие секюритизирате батерията". Според него този вариант може да се окаже естествено подходящ за производителите на автомобили, които вече управляват частни финансови клонове, които заемат парите на клиентите за нови превозни средства.

Китайският подход може да не е приложим на Запад

В Китай, където пазарите за електромобили, батерии и рециклиране са значително по-зрели от тези на Запад, CATL формира така нареченото партньорство в затворен цикъл, обединяващо своя филиал за рециклиране Brunp с китайската група за рециклиране GEM и Mercedes-Benz China.

Това предлага потенциален модел, чрез който производителите на автомобили и рециклиращите компании да работят заедно, за да осигурят батериите в края на живота им. В САЩ Redwood Materials изгражда затворени партньорства с Volkswagen, Ford, Volvo и Toyota.

И в този случай обаче проблеми не липсват. Голяма част от директорите на западните компании виждат логистичните предизвикателства при опитите за надзор на процесите на събиране, оценка, транспортиране и демонтиране, както и самото рециклиране, като твърде сложна задача. Моделът се усложнява допълнително от факта, че батерия, която вече не е подходяща за използване в превозно средство, все още има потенциала да бъде използвана за други цели, вариращи от осветление на улици и домове до захранване на уреди или предлагане на съхранение на енергия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    A на мене, приятелят ми Реалиста ми каза, на форума, че отдавна има рециклиране на 100% ..
    Трудностите са решени !

    Нередност?
  • 3
    datahustler avatar :-P
    Соколов
    • + 1

    И в цялата статия не стана ясен какъв точно е проблема. Отговорът е няма такъв. Дори в момента цената на металите от една батерия възлиза на 1,000 до 2,000 Евро. Не коментирам изобщо факта, че тези батерии се преизползват масово за други нужди. Няма нито една батерия да седи и да гние на поляната.

    Логистиката ще се изглади като всичко друго.

    Нередност?
  • 4
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова

    Острови от перки и панели ни очакват, защото първо се мисли как да се приберат парите, а за последствията не го е грижа никой от "зилените". При положение,че природен газ има в неограничени количиства, има инфраструктура и е най-екологичното гориво, тръгнаха да затриват плодородни земи. Ще се осъзнаят, когато съвсем останем без храни и здраве.

    Нередност?
Нов коментар