🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Alibaba е обвинена във "възможен шпионаж" в Белгия

Китайската компания оперира логистичен хъб в Лиеж, като местната власт се притеснява от изтичане на данни

Китайската компания използва софтуер, който събира чувствителни данни, а Пекин може да изиска достъп до тях
Китайската компания използва софтуер, който събира чувствителни данни, а Пекин може да изиска достъп до тях
Китайската компания използва софтуер, който събира чувствителни данни, а Пекин може да изиска достъп до тях    ©  Reuters
Китайската компания използва софтуер, който събира чувствителни данни, а Пекин може да изиска достъп до тях    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Китайският гигант оперира един от най-големите логистични центрове в Европа - този в Лиеж
  • Компанията използва софтуер, който събира чувствителни данни, а Пекин може да изиска достъп до тях
  • Белгийските власти положиха сериозни усилия да привлекат Alibaba, но това може да доведе до проблеми

Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba е обвинен за "възможен шпионаж" от белгийските власти, пише Financial Times. Компанията оперира логистичен хъб на летището в Лиеж, като според местните органи това може да доведе до проблеми, тъй като китайските дружества са задължени да предоставят личните данни на правителството, ако Пекин ги изисква.

Белгийска служба за държавна сигурност (VSSE) заяви пред изданието, че проверя "възможен шпионаж и/или дейности по намеса", извършвани от китайски субекти "включително Alibaba". Най-голямо внимание се обръща на пакет от софтуерни системи, които събират чувствителна икономическа информация.

Един от възможните рискове е свързан със софтуера на Cainiao - логистичния отдел на Alibaba, използван за рационализиране на логистичните процедури, който е част от "платформата за електронна световна търговия" (EWTP) на компанията майка. Използването на тази технология цели предоставянето на данни, с които електронната търговия да бъде подобрена както за Alibaba, така и за други компании, които използват софтуера.

"Основното безпокойство е, че тази платформа, заедно с няколко други логистични платформи, които китайците предлагат на европейските страни, им дава много информация за веригите за доставки и за евентуални уязвимости", каза пред изданието Джонатан Холслаг, професор във Vrije Universiteit Brussel.

Според човек, запознат с отношенията на Alibaba с китайското правителство, от логистичните центрове се очаква да предават информация за местните настроения и да докладват данни за европейската търговия и логистика на властите в Пекин. Cainiao има достъп до данни за търговци, продукти, подробности за транспорта и потоци, добавя източникът на FT, което създава ситуация, в която тази информация може да бъде използвана от Пекин.

Според Холслаг обаче има дори по-голяма опасност - Пекин да изиска данните на крайните купувачи на продукти от Alibaba. "Знанията за важни промени в моделите на потребление и знанията за логистичната верига са ценни за Китай като страна, която се опитва да доминира във веригата на доставки", добави той.

Притесненията за потенциален шпионаж на мястото бяха повдигнати за първи път още преди изграждането на центъра, включително и в белгийския парламент. По това време Китай категорично отрече "непровокираните инсинуации" относно преувеличените "така наречени рискове за сигурността на китайските компании". Изявлението на VSSE обаче показва, че опасенията относно шпионажа все още остават валидни.

Cainiao отрича всякакви предположения за неправомерни действия. "Сигурността на данните и защитата на поверителността са от първостепенно значение за нашия бизнес. Ние спазваме всички закони и разпоредби, включително GDPR", казаха от компанията, позовавайки се на регламента за защита на данните на ЕС.

Лоша новина за белгийските власти

Alibaba подписа споразумение с правителството през 2018 г., като според текста компанията трябваше да инвестира 100 млн. евро в разширяването на наличната инфраструктура. Обектът в Лиеж е единственият европейски логистичен център, управляван от Cainiao. Основната дейност на центъра се свързва със стоки, продавани директно на европейски потребители чрез сайта за онлайн пазаруване AliExpress.

Логистичният център е в индустриална зона със складове, която има достъп до полосата на летището. Служителите товарят и разтоварват стоки от самолетите и ги карат директно в хангара, за да бъдат сортирани и изпратени. Cainiao кандидатства за разрешение да увеличи размера на своите складове до 100 хил. кв. м от сегашните около 30 хил.

Съмненията за шпионаж, заедно с нарастващите случаи на митнически измами, включващи китайски компании на летището в Лиеж, са сериозно предизвикателство за правителството на Белгия. Интересното в случая е, че когато сделката беше на етап преговори, Брюксел държеше изключително много да привлече китайския гигант. Бившият премиер и сегашен президент на Европейския съвет Шарл Мишел и белгийският крал Филип се срещнаха с бившия шеф на Alibaba Джак Ма, за да се опитат да гарантират, че китайската компания ще избере Лиеж за логистичния си център.

Белгийските власти се надяваха, че ръстът в търговията ще помогне за преодоляване на търговския дефицит с Китай и ще даде тласък на икономиката. Въпреки това дефицитът се разшири от 3.7 млрд. евро през 2021 г. до 9.1 млрд. през 2022 г., показват данни на Националната банка на Белгия. Само една пета от стоките, идващи през склада, се изнасят обратно в Китай, според данните на Cainiao.

Според митническите данни приблизително 326 млн. пакета и обем от 1.1 млн. тона са били обработени на летището в Лиеж миналата година, което действа като център за сортиране на покупки, направени в цяла Европа. Cainiao казва, че по-малко от половината от тези колети са обработени в неговия склад, но не разкрива точните данни.

Все още няма коментари
Нов коментар