Малките хотели и къщите за гости ще могат да отворят след 13 май

Обектите ще трябва да въвеждат санитарни и здравни изисквания, които предстои да бъдат обявени

Неясно остава как и кой ще дефинира малък хотел и как законно ще забранят на по-големите да работят
Неясно остава как и кой ще дефинира малък хотел и как законно ще забранят на по-големите да работят
Неясно остава как и кой ще дефинира малък хотел и как законно ще забранят на по-големите да работят    ©  Надежда Чипева
Неясно остава как и кой ще дефинира малък хотел и как законно ще забранят на по-големите да работят    ©  Надежда Чипева

Малките хотели и къщите за гости ще са следващите след заведенията, които ще могат да заработят при спазването на санитарни изисквания. Това ще се случи с отпадането на извънредното положение от 13 май, с което няма да бъде подновена и заповедта на туристическия министър Николина Ангелкова, забраняваща туристическите дейности.

В момента остава висящ въпросът с възстановяването на пари от туроператори за предплатени почивки, което трябва да започне месец след края на извънредното положение. Очаква се казусът да бъде решен след препоръки на ЕК, които ще бъдат дадени през следващата седмица.

В подготовка за отваряне

В момента има заповед, забраняваща туристическите дейности в периода на извънредното положение. С неговото отпадане на 13 май, заповедта също ще отпадне и няма да бъде подновявана. "С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите и заведенията, които имат открити тераси и площи да работят, ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости и малките хотели, които отговарят на ограниченията и изискванията", съобщи Ангелкова, цитирана от "Нова телевизия". Въпросните изисквания вече се готвят като предстои да бъдат представени в края на настоящата или началото на следващата седмица. Те ще обхващат мерки, които трябва да се предприемат за общите части, рецепции, лоби барове, камериерски помещения и други.

Неясно остава как и кой ще дефинира малък хотел и как законно ще забранят на по-големите да работят.

Че е възможно да се отворят къщите за гости и малки хотели бе намекнато още преди седмица от премиера Бойко Борисов, който съобщи, че е възложил анализ да се проверят възможностите за това. От 6 май отпаднаха и контролно-пропусквателните пунктове по областните градове.

В последните дни разрешение да отворят да отворят летните си градини получиха заведенията като условието е да има отстояние от 1.5 метра между масите, както и да се извършва периодична дезинфенция. Персоналът в тях трябва да носи предпазни маски или шлемове. Зелена светлина е дадена за отварянето и на басейни като трябва да се спазва отстояние от 5 метра между отделните чадъри за посетителите.

Платеното към туроператорите

Междувременно с отпадането на извънредното положение от 13 май започва и обратното броене за туроператорите, които ще трябва да връщат предплатени пари за пропаднали почивки и пътувания до месец за всички туристи, които пожелаят аванса си вместо туристически ваучер. По време на заседанието на правната комисия Ангелкова каза, че на 13 май трябва да излязат указания на ЕК, свързани с правила, засягащи туризма, включително и по линия на туроператорите. "В тази връзка между първо и второ четене ще обсъдим по-голямо удължаване на срока - дали 6, дали 12 месеца", каза Ангелкова, визирайки срока, в който фирмите ще трябва да върнат депозитите на клиентите. Идеята е да се заложи тази възможност в закона за мерките след извънредното положение между двете четения, съобразена с указанията на ЕК.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    elektroe avatar :-?
    elektroe
    • + 2

    От къде точно е снимката? Интересувам се като евентуален гост :-)

    Нередност?
  • 2
    akr50655080 avatar :-|
    akr50655080
    • + 1

    Ако разрешат да се събират туристи от различни семейства в общи помещения за хранене и пиене, епидемията ще се изостри.

    Нередност?
  • 3
    khn57658165 avatar :-|
    khn57658165

    https://www.thefourhouses.net/two-storey-house.html
    До коментар [#] от "
    elektroe
    ":

    Нередност?
Нов коментар