🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компания с круизи до Гърция официално влиза на българския пазар

Celestyal Cruises и досега е предлагала пътувания в Гърция и Източното Средиземноморие, сега вече страната е фокус

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Круизната Celestyal Cruises официално влиза на българския пазар. Това беше съобщено от главния търговски директор Лесли Пиден. Компанията е специализирана в пътувания в Гърция и до други локации в Източното Средиземноморие, като предлага основно 3-4-дневни круизи, както и пътувания от седмица.

След трудната 2021 г., в която компанията е работила само 3 месеца, сега надеждите са за един по-силен сезон. Катастрофалните прогнози за лято 2022 на Черно море може само да се отразят положително на алтернативите за почивка в Гърция и Турция.

Celestyal Cruises оперира с два кораба от четири гръцки пристанища. През ноември миналата година в компанията влиза и чужд инвеститор, като бъдещите планове включват замяната на корабите с по-нови, както и закупуване на допълнителни и разширяване на бизнеса.

От Кипър до САЩ

Celestyal Cruises е част от Louis Group, туристическа група, която освен с плавания с круизни кораби, управлява и хотели в Кипър и в Гърция, кетъринг и т.н. Louis Group е основана през 1935 г. от покойния Луис Лоизу, като в първите години дейността е предоставяне на транспортни услуги и като туристическа агенция. Според сайта на групата сега Louis Hotels разполага с 24 хотела с общо над 13 000 легла., като посреща над 250 000 гости годишно. Повечето от тях - 19, са в Кипър, а останалите 5 - LTD на различни места в Гърция. Част от групата е и наземният летищен оператор LGS Handling - съвместно предприятие между Louis Group и Goldair. А Louis Aviation се занимава с продажбата на самолетни билети.

Celestyal Cruises има два средно големи кораба - Celestyal Olympia и Celestyal Crystal. През 2020 г. компанията взима и трети, но се налага да го върне заради започването на пандемията.

В края на ноември миналата година в круизния бизнес с 60% влиза базираният в Ню Йорк инвеститор Searchlight Capital Partners. За целта е създадена холдинговата Celestyal Holdings, като с 40% остават на Louis, посредством Louis Hotels.

Сделката е в размер на 70 млн. евро: 30 млн. евро първоначален транш под формата на дългово финансиране на Celestyal Cruises, револвиращ кредит от 10 милиона евро и допълнително финансиране до 30 млн. евро за развитие и обновяване на флота. Celestyal Cruises ще се възползва и от заеми от 31.75 милиона евро, отпуснати от Louis Hotels. Поради мажоритарния си пакет Searchlight назначава и повечето от членовете на борда на Celestyal Cruises.

Основните цели от сделката са три - обновяване на флота, разширяване на операциите и разширяване глобално, обясни Лесли Пиден.

Острови и континенти

Круизните кораби на Celestyal Cruises тръгват от 4 пристанища: Пирея, Лаврио, Лимасол и Солун, което ще е най-подходящо за българи. Olympia е с капацитет 1664 пасажери, а Crystal - 1200, като по-малките им размери позволяват достигане и до по-малки пристанища в сравнение с големите круизни кораби.

Компанията предлага седмични круизи със спирки на три континента в Египет (Александрия), Израел, Гърция и Турция. Седмични круизи със спирки в Турция и Гърция, както и 3 и 4-дневни, като в списъците са острови като Санторини, Миконос, Родос, Милос и т.н.

В нормална година ключовите за компанията пазари са 13. Обикновено най-голям е броят на клиентите от Северна Америка - 50%. През миналата година клиентите са били основно от Кипър и Гърция, като 16.5% са били българите. Запълняемостта пък е била 57%, като целта за тази година е тя да достигне 70-75%. Първият курс за тази година тръгва на 18 април.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mojitoto avatar :-|
    mojitoto
    • + 1

    Celestyal са две стари ръждасяли корабчета и думички като лукс тук не само са несъвместими, но и крайно подвеждащи.

    Нередност?
Нов коментар