На крилете на чартърите

Рекордните почти 1000 чартъра през лятото ще отлетят от летище София. Любимата посока е Турция, но Египет и Тунис са атрактивни с цени

Миналата година в Турция са почивали над 400 хил. българи
Миналата година в Турция са почивали над 400 хил. българи
Миналата година в Турция са почивали над 400 хил. българи    ©  Надежда Чипева
Миналата година в Турция са почивали над 400 хил. българи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пътуващите към Гърция всяка година привличат погледите с опашките на границата от автомобили. Ваканциите в повечето случаи са индивидуални - с кола или с лоу-кост полет. А крайната дестинация - малък семеен хотел някъде на Ситония, на отдалечен остров или каюта на яхта.

Турският морски туризъм има малко по-различен чар - организиран, масов и с чартъри, а престоят е в all-inclusive хотел в някои от развитите курорти на южната съседка. Дестинацията е на второ място по предпочитания по данни на НСИ. През 2018 и 2019 г. до Турция с цел почивка и туризъм са отишли съответно 395 и 330 хил. души, а през 2022 г. броят им достига 404.8 хил.

В последните години масовият чартърен туризъм става все по-достъпен и предпочитан за българите. По времето на ковид пандемията дестинации, традиционно смятани за по-скъпи, като Занзибар, Сейшели, Малдиви, привлякоха голям брой туристи от страната заради достъпността. В традиционния списък на курортите, популярни за българите, се нареждат и Египет и Тунис.

Цените в Египет, макар и по-високи от предходната година, по информация от туроператори остават много конкурентни на фона на други пазари, като дотам единственият по-висок разход е този за самолета поради по-голямото разстояние. Тунис пък се очерта като най-изгодната дестинация поради минималните ценови корекции на фона на слабия миналогодишен сезон по вина на ковид вируса и политическите катаклизми в страната.

Не всичко обаче е безоблачно, като след силните записвания през януари на почивките в Турция земетресението там по информация на турагенти е предизвикало известен отлив, като едновременно с това цените на турския пазар са и доста високи.

Чартъри във възход

Към края на март летище София съобщи, че пет авиокомпании и пет от най-големите български туроператори са заявили рекордните 993 чартъра от летище София до Турция, Египет и Тунис за новия сезон на почивките от март до октомври тази година, цитирано от TravelNews. Полетите по изчисление на специализирания сайт са повече в сравнение с предпандемичната 2019 г. Те се осъществяват от българските авиокомпании BH Air, Bulgaria Air, European Air Charter и турските Corendon Airlines и Free Bird Airlines и се организират от най-големите туроператори - "Абакс", "ТЕЗ тур България", "Онекс тур", "Аква тур БГ" и "Премио травел България".

До Анталия с BH Air, Bulgaria Air и Corendon Airlines оперират туроператорите "ТЕЗ тур България и "Онекс тур". Те ползват BH Air и за Бодрум (Турция), Кайро и Хургада (Египет) и остров Джерба и Енфида в Тунис. До същите дестинации с European Air Charter ексклузивно ще работят "Абакс" и "Аква тур БГ". Туроператорът "Премио травел България" пък ползва авиокомпанията Free Bird Airlines за полети до Анталия, написа TravelNews.

От концесионера на морските летища Варна и Бургас "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" също съобщиха, че виждат увеличение на изходящите чартърни полети от двете летища за 2023 г. спрямо 2019 г. Най-популярната дестинация за изходящи чартърни полети от летище Варна е Турция, като има планирани над 80 чартърни полета от български превозвачи до Анталия, Даламан и Бодрум. Планирани са и чартърни полети до Тунис и Египет, а през април е имало и полети до Йордания. На летище Бургас също има планирани изходящи чартърни полети до Анталия и Бодрум в Турция за септември и октомври. Планирани чартъри има и от Пловдив.

Георги Пасев, маркетинг мениджър на един от най-големите туроператори, "Абакс", обобщи, че 2023 г. е "без аналог", като огромен ръст на туризма се забелязва навсякъде. Приходите на компанията се очаква да се увеличат пет пъти спрямо 2019 г. (т.е. от 40 млн. лв. на 200 млн. лв.).

Топ дестинациите

Най-популярна за българите в Турция остава Анталия поради доброто съотношение между цена и качество, както и големия брой курорти там, коментират туроператори. Обичайните предлагани курорти в южната съседка са Алания, Белек, Кемер, Лара, Сиде и Фиде. Друга силна локация е най-големият курорт, разположен на Егейско море - Бодрум, която предлага по-висок клас услуги.

От туроператора "Абакс" обясняват, че продажбите вървят според очакванията. Възможно е обаче поради много силния януари туроператори да са се подвели и да са взели твърде голям капацитет.

По думите на Павлина Иванова от "Аполо 2000" отливът на резервациите за турския пазар е започнал след земетресението, като високите цени са вторият възпираш фактор. Въпреки всичко обаче страната била пълна поради добрата безвизова политика към редица държави. С настоящите цени обаче Турция ще има сериозна конкуренция от страна на Тунис, както и на някои курорти в Италия и Испания.

Все още няма коментари
Нов коментар