Земеделците могат да получат близо 215 млн. евро по плана за възстановяване

Парите трябва да се използват за опазване на околната среда, автоматизация на производството и ефективно управление на водите в стопанствата

Ще се насърчава технологичната модернизация и цифровизация за събиране и анализ на данни от различните фази по отглеждане, производство, съхранение и продажба на селскостопанските продукти
Ще се насърчава технологичната модернизация и цифровизация за събиране и анализ на данни от различните фази по отглеждане, производство, съхранение и продажба на селскостопанските продукти
Ще се насърчава технологичната модернизация и цифровизация за събиране и анализ на данни от различните фази по отглеждане, производство, съхранение и продажба на селскостопанските продукти    ©  Цветелина Белутова
Ще се насърчава технологичната модернизация и цифровизация за събиране и анализ на данни от различните фази по отглеждане, производство, съхранение и продажба на селскостопанските продукти    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Ива Александрова, мениджър проекти в "Елана инвестмънт", член на БАКЕП
Темата накратко
  • Средствата целят бързо възстановяване от последиците от пандемията от ковид и преодоляване на редица проблеми на аграрния сектор
  • Финансирането е в размер на 50% от направените инвестиции
  • Приемането на проекти се очаква да започне до края на 2022 г.

Средствата за земеделие от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са осигурени от т.нар. Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство. Той се фокусира върху зелените и цифрови инвестиции и цели нарастване на броя на земеделските стопани, които успешно са адаптирали своите стопанства за справяне с предизвикателствата на зеления и цифров преход.

Така по ПВУ ще се предоставят безвъзмездни средства за инвестиции в земеделските стопанства, които допринасят за опазване на компонентите на околната среда и въвеждат иновативни цифрови технологии в производствената дейност. Предоставяните средства целят бързо възстановяване от последиците от пандемията от ковид и преодоляване на редица проблеми на аграрния сектор, свързани с климатичните промени, посредством цифровизацията и автоматизацията на стопанствата. Финансирането е в размер на 50% от направените инвестиции и е насочено към няколко направления в областта на земеделието.

За какво ще се отпускат пари

Типовете инвестиции, за които ще се отпускат средства по ПВУ, са много сходни на тези, които приоритетно се финансираха по подмярка 4.1 от приема през 2021 г., а именно допринасящи за опазване на околната среда и насърчаващи цифровизацията и автоматизацията на производствените процеси.

Първото направление, за което са предвидени средства за земеделските стопани по ПВУ е свързано с "Инвестиции в технологична и екологична модернизация". Активите, за които ще се предоставя финансова подкрепа, са свързани с няколко компонента, единият от които е опазване на околната среда и е насочен към придобиване на съоръжения за съхранение на животински и растителен торов отпадък, минерални торове и оборудване за преработка на отпадъчни суровини. Друг важен екологичен компонент, който ще се финансира, е производството на енергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) за собствено потребление, в т.ч. фотоволтаични електроцентрали за производство на електроенергия за собствени нужди. Стимулират се също така инвестиции в активи за прецизно земеделие с цел опазване на природните ресурси чрез оптимизиране на почвените обработки, употреба на торове и препарати за растителна защита и др., като например сеялки за директна сеитба, щадящи почвата култиватори и брани и др.

Наред с това подкрепата на фонда насърчава технологичната модернизация и цифровизация чрез инвестиции в софтуер и хардуер за събиране, обработка и анализ на данни от различните фази по отглеждане, производство, съхранение и продажба на селскостопанските продукти, в т.ч. поливни и торови норми, добиви, норми на хранене, продуктивност, здравословно състояние на животните и др. Не на последно място са предвидени средства за автоматизация и роботизация на отделните фази на производствените процеси, като напр. системи за механизирано хранене, доене, поене и почистване, системи за управление на животновъдното стопанство, вкл. пчеларство, електропастири, GPS системи и др. Това направление финансира също така инвестиции в мобилни кланични пунктове, съоръжения за превенция на градушки, измръзване и засушаване и др.

Финансовият ресурс по направлението, свързано с "Инвестиции в технологична и екологична модернизация", е 162.6 млн. евро, а максималният размер на един проект не може да надвишава 1 млн. лв.

Другото направление, по което ще се предоставят средства за земеделските стопани, е свързано с "Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства". Подкрепата цели по-ефективно използване на водните ресурси в земеделските стопанства на базата на внедряване на водоспестяващи технологии, използване на пречистени отпадъчни води, автоматизиране на процесите на управление на водите, намаляване на загубите на вода и пр.

Допустимите инвестиции по това направление са свързани с придобиването на поливни системи, инсталации за дъждуване, системи за капково напояване, инсталации за пречистване и рециклиране на отпадни води, технологии за пестене и съхранение на вода, системи за автоматизирано напояване и др. Задължително условие е инвестициите да водят до съкращаване на потреблението на вода с най-малко 25%. Финансовият ресурс по това направление е 50.995 млн. евро, а максималният размер на един проект не може да надхвърля 1.33 млн. лв.

Ограничения

Участието в описаните направления по Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство поставя и някои ограничения. Ако един кандидат е участвал вече за финансова подкрепа по NextGenerationEU (прием 2021 г. по подмярка 4.1), ще може да участва по процедурите по ПВУ, само с друг тип оборудване, което допринася за по-доброто използване на ресурсите и екологизиране на производствените практики. Също така, ако един кандидат е получил подкрепа за даден тип инвестиция по ПРСР, няма да може да заяви подкрепа за същия тип инвестиция по описаните направления от ПВУ. Ако един кандидат получи подкрепа по ПВУ, той няма да може да получи финансиране за същия тип инвестиция по програмата от новия програмен период (Стратегически план 2023-2027 г.). Очакванията са приемането на проектите да започне до края на 2022 г.