🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почти пълна промяна във фонд "Земеделие" и "Напоителни системи" (обновена)

В един ден земеделският министър уволни Снежана Динева и назначи съпругът й

Министърът на земеделието Христо Бозуков
Министърът на земеделието Христо Бозуков
Министърът на земеделието Христо Бозуков    ©  Администрация на държавния глава
Министърът на земеделието Христо Бозуков    ©  Администрация на държавния глава
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Част от борда на държавната фирма- монополист "Напоителни системи", която управлява поливната инфраструктура в страната, както и ръководството на фонд "Земеделие", разпределящ над 2.5 млрд. лв. субсидии годишно, са уволнени. Промените се случиха в четвъртък- в първия случай заради нередности, установени в одит, а във втория - без посочени мотиви.

Така след като през последните седмици земеделският министър Христо Бозуков направи серия от промени в държавните горски предприятия и освободи директорите на агенциите по храните и горите, на практика всички ключови институции от земеделието са с ново ръководство.

Рокадите в "Напоителни системи" и фонд "Земеделие" от четвъртък по-скоро бяха очаквани на фона на изказвания на министъра за проблеми и в двете институции. Но те съдържат и прецедент: във фонд "Земеделие" като заместник-директор се връща съпругът на уволнената днес директорка на "Напоителни системи".

Ново ръководство във фонд "Земеделие"

В четвъртък се е провело заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие", като са направени сериозни промени в ръководството. С поста си се разделя досегашният директор - Васил Грудев, който оглави фонда в средата на 2019 г. с идването на тогавашния земеделски министър Десислава Танева. Сега за титуляр е избран Борис Михайлов, който е "външен" за земеделието човек. В официалната му биография, разпространена от агроминистерството, Михайлов е представен като бивш ревизор във финансовото министерство, управител на консултантска фирма по финанси и право и адвокат по данъчно и наказателно право.

Сериозни промени има и при заместник-директорите. Постът си запазва единствено Петя Славчева. Другите двама - Иван Капитанов, ръководещ досега контролното звено- Технически инспекторат, и Евдокия Кръстева, отговаряща за "малките програми" във фонда - за пчеларство, винарство и други, също са освободени от длъжност.

Според направените промени Борис Михайлов ще ръководи фонда вече с екип от четирима заместници (досега бяха трима). Освен Славчева, която по неофициална информация на "Капитал" запазва ресора си за директните плащания, в институцията са назначени още Боряна Алексова, Георги Динев и Владимир Атанасов. По непотвърдена информация Боряна Алексова, която идва от консултантския бизнес, ще отговаря за ключовата програма за развитие на селските райони, а Владимир Атанасов, който досега е работил в дирекцията по животновъдство на агроминистерство - за програмите за винарство, пчеларство и други.

Интригуващо е завръщането на Георги Динев като заместник-директор, отговарящ за техническия инспекторат - пост, който заема до средата на 2019 г., когато бе освободен от длъжност с назначението на Васил Грудев за титуляр. Освен във фонд "Земеделие", Динев е работил още в агенцията по винарство и в системата на МВР.

В официалното съобщение за промените във фонда няма посочени мотиви за тях. Но през последните седмици земеделският министър Христо Бозуков критикуваше темпа на работа в институцията, като в интервю за в. "24 часа" от края на май съобщи и че "сме на опашката" по усвояване на пари от програмата за селските райони с малко над 50%.

Рокади и в "Напоителни системи"

На фона на назначението на Георги Динев в ръководството на фонд "Земеделие", в четвъртък земеделският министър уволни съпругата му - Снежана Динева, която пък досега беше изпълнителен директор на държавното дружество - монополист "Напоителни системи". Рокадите в компанията, управляваща цялата поливна инфраструктура в страната, бяха обяснени с "нередности" и "организационни пропуски".

Освен Динева, от петчленния съвет на директорите на "Напоителни системи" са освободени още Силвия Русинова и Пламен Иванов. Така вероятно постовете си запазват Пенка Тодорова и Петър Тодоров, които бяха избрани в съвета с решение на 17 април от тогавашния земеделски министър Десислава Танева. А на мястото на Динева, Русинова и Иванова са назначени съответно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов. Те ще бъдат в управата до провеждането на нови конкурси, се посочва още в официалната информация. Все още промяната не е подадена за вписване към Търговския регистър.

Макар в официалното съобщение на агроминистерството да няма конкретни посочени нередности, заради които са направени промените, в последните седмици в "Напоителни системи" течеше одит, чиито резултати не са публично известни. В свои интервюта обаче самият министър загатна през последните дни за конкретни казуси. Така например пред БНР Бозуков посочи като "най-дребен детайл" информация, че дружеството е платило около 2800 лв. за ремонт на автомобил, собственост на майката на изпълнителния директор Снежина Динева. Това е станало след като бордът на директорите е разрешил въпросната кола да се ползва за служебна от Динева, но "аз не вярвам предприятието да няма служебни автомобили", каза тогава Бозуков.

Самата Динева потвърди информацията пред "Медиапул" като съобщи, че процедурата е законова и става въпрос за автомобил BMW X5, собственост на майка й, който е ползвала покрай работата си. "Колите на дружеството са 60-годишни, повечето от тях не са в движение, използването на частни коли от роднини ни излиза по-евтино, отколкото да наемем коли", казва още тя пред "Медиапул", допълвайки дори, че такава практика е имало и при предишни ръководства.

Бозуков обяви и още няколко проблема, които е заварил в дружеството: то не е предприело действия да събере 4 млн. лв. вземания от години, има и изтеглен проблемен кредит. На няколко пъти в публични изказвания Бозуков споменаваше и съмнения за проблеми около обществени поръчки, провеждани от дружеството.

В момента "Напоителни системи" работи по най-големия проект в съвременната си история - за ремонт на поливни съоръжения в страната за над 100 млн. лв. като голямата част от финансирането идва от програмата за развитие на селските райони, която се администрира от фонд "Земеделие". През септември стана ясно, че в поръчката, разделена на 26 позиции, при сериозна конкуренция от оферти в крайна сметка са избрани три обединения за победители, а Комисията за защита на конкуренцията е залята с жалби за около 20 от позициите.

Ремонти на напоителните съоръжения са заложени и в Плана за възстановяване, по който България може да усвои 12 млрд. лв. от ЕС до 2026 г. Заложеният бюджет е 848 млн. лв., с които трябва да се ремонтират 165 обекта - канали, помпени станции, тръбопроводи и други, както и 102 отводнителни съоръжения.

*Текстът е обновен в 18.50 часа с информация за промените в ръководството на фонд "Земеделие"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    "Почти" пълна промяна (или подмяна) във фонд "Земеделие" и "Напоителни системи"?!

    Това е територия дадена на коцесия от баце и компания на Д(П)С, та запознати в бранша предупреждаваха: вижте КОЙ ще бъде назначен за министър на земеделието и вижте какво ще направи, за да разберете тази територия под чий контрол ще премине?!!!

    В един ден служебния земеделски министър уволни Снежана Динева и назначи съпругът ѝ ? (ха-ха-ах!)

    Част от борда на държавната фирма - монополист "Напоителни системи", която управлява поливната инфраструктура в страната, както и ръководството на фонд "Земеделие", разпределящ над 2.5 млрд. лв. субсидии годишно, са уволнени!

    Промените се случиха в четвъртък - в първия случай заради "нередности, установени в одит", а във втория - "без посочени мотиви"?!

    Така след като през последните седмици земеделският министър Христо Бозуков направи серия от промени в държавните горски предприятия [територия на Д(П)С ] и освободи директорите на агенциите по храните и горите, на практика всички ключови институции от земеделието са с ново ръководство!?

    Рокадите в "Напоителни системи" и фонд "Земеделие" от четвъртък по-скоро бяха очаквани на фона на изказвания на министъра за проблеми и в двете институции. Но те съдържат и прецедент: във фонд "Земеделие" като заместник-директор се връща съпругът на уволнената днес директорка на "Напоителни системи"! ("лявата ръка да не знае какво прави дясната"?!)

    Ново ръководство във фонд "Земеделие"!

    В четвъртък се е провело заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие", като са направени сериозни промени в ръководството! С поста си се разделя досегашният директор - Васил Грудев, който оглави фонда в средата на 2019 г. с идването на тогавашния земеделски министър Десислава Танева. ("зърнарските дружки"!) Сега за титуляр е избран Борис Михайлов, който е "външен" за земеделието човек!?
    В официалната му биография, разпространена от агроминистерството, Михайлов е представен като бивш ревизор във финансовото министерство, управител на консултантска фирма по финанси и право и адвокат по данъчно и наказателно право.

    Сериозни промени има и при заместник-директорите!

    Постът си запазва единствено Петя Славчева!?
    Другите двама - Иван Капитанов, ръководещ досега контролното звено - Технически инспекторат и Евдокия Кръстева отговаряща за "малките програми" във фонда - за пчеларство, винарство и други, също са освободени от длъжност!

    Според направените промени Борис Михайлов ще ръководи фонда вече с екип от четирима заместници?! (досега бяха трима!) Освен Славчева, която по неофициална информация на "Капитал" запазва ресора си за "директните плащания" (много важен ресор, да не кажем най-важния, защото "по парите ще ги познаете"!), в институцията са назначени още Боряна Алексова, Георги Динев и Владимир Атанасов. По непотвърдена информация Боряна Алексова, която идва от консултантския бизнес, ще отговаря за ключовата програма за развитие на селските райони, а Владимир Атанасов, който досега е работил в дирекцията по животновъдство на агроминистерство - за програмите за винарство, пчеларство и други!

    Интригуващо е завръщането на Георги Динев като заместник-директор, отговарящ за техническия инспекторат - пост, който заема до средата на 2019 г., когато бе освободен от длъжност с назначението на Васил Грудев за титуляр! Освен във фонд "Земеделие", Динев е работил още в агенцията по винарство и в системата на МВР!?

    В официалното съобщение за промените във фонда няма посочени "мотиви" за тях! Но през последните седмици земеделският министър Христо Бозуков критикуваше "темпа" на работа в институцията, като в интервю за в. "24 часа" от края на май съобщи и че "сме на опашката!" по усвояване на пари от програмата за селските райони с малко над 50%! (явно всички са "фокусирани" в усвояването!!!)

    Нередност?
  • 2
    lfn21589384 avatar :-|
    lfn21589384

    https://afera.bg/ скандал-земеделският-министър-натво/?unapproved=825817&moderation-hash=856d2b03484a2b41f3d7fd841f2f6208#comment-825817


    До коментар [#] от "": New

    Нередност?
Нов коментар