🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промяната изпуши

Кой и как преформулира здравословната идея за забрана на пушенето на обществени места и добро ли е подобно решение? Не бъдете пасивни – пишете ни!

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Където има огън, има и дим. В дискусията около тютюнопушенето на обществени места има и двете. Затова и ние от "Капитал" решихме да разровим жаравата, докато е гореща и да продължим на страниците си темата за тютюнопушенето на обществени места и зиг-зага в неговото регламентиране.

Конкретният повод да го направим е решението на депутати от ГЕРБ да внесат предложение за промяна в Закона за здравето. Идеята на това предложение е да се либерализира режима на строга забрана, гласуван и приет през май миналата година. Тогава парламентът, по онова време решен в цветовете на тройната коалиция, забрани пушенето на закрити обществени пространства с начална дата 1 юни 2010.

Още по онова време категоричната забрана срещна силната съпротива, най-вече от страна на пушачите и на собствениците на заведения. Последните излязоха с тезата, че подобна мярка би съсипала бизнеса им – особено в условията на криза. "Най-лошото е, че за пореден път приехме един закон, който няма да се спазва", направи антицивилизационно изказване дори бившият председател на здравната комисия в парламента Борислав Китов. А депутатът от Коалиция за България Стоян Витанов коментира, че "няма друг закон в България, който да е насочен срещу 2,5 млн. българи".

Напрежението ескалира и дори в етапа на своето прясно приемане промените в Закона за здравето бяха гласно обречени на неуспех – Руденко Йорданов, депутат от БСП от предишния парламент, допусна, че има възможност за "режим на изключенията", който да позволи пушенето в обществените заведения.

Няколко месеца по-късно, още преди да тестваме на живо ефектите от забраната, предположението му се оказа вярно. Преди месец депутатът от ГЕРБ Емил Димитров (който между другото е имал участие във фирма за дистрибуция на цигари и е бил председател на асоциацията на производителите и търговците на тютюн ) подхвърли в общественото пространство идеята за смекчаване на рестриктивния режим.

Намерението му прие реални измерения миналата седмица, когато депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев внесоха предложение за промяна в Закона за здравето, с която да се отмени пълната забрана за пушене на обществени места от 1 юни тази година. Мотивите за решението им вече сме ги чували – тревогите на бизнеса и притесненията, че няма как да се контролира спазването на забраната.

Този път идеята е забраната за пушене в обществени сгради и ведомства и обществен транспорт да остане, но да се променят правилата по отношение на барове, дискотеки, кафенета. В зависимост от пространствената площ те имат два варианта за действие – тези до 100 кв. м. могат да изберат дали да са за пушачи или за непушачи, а онези с по-голяма площ да са с обособени, добре изолирани пространства за пушачи и непушачи.

Всъщност това означва почти нулева промяна в статуквото, което се е доказало като неефективно и недобронамерено към непушачите. Въпреки това председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов не смята, че пируетът в решенията е чувствителен. "Аз мисля, че до момента няма противоречие и не съм казал нито една дума в отстъпление от това, което съм говорил", каза той пред "Дарик". "Много неевропейско. Това е много балкански манталитет, даже ориенталски", коментира отмятането от забраната пък лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от "Дневник".

Вие как мислите: Ще промени ли нещо промяната, която няма намерението да променя почти нищо? Как предпочитате обяда си – опушен или свеж? Какви са според вас решенията на казуса така, че да бъдат защитени правата и на двете групи - пушачи и непушачи, и никой да не се чувства дискриминиран? По-важното е да решавате активно, отколкото да се превърнете в пасивни потребители на обстоятелствата. Затова имате думата във форума.

В линковете отстрани можете да се запознаете с писаното по темата на страниците на "Капитал".

170 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    Анонимен
    • - 13
    • + 90

    Това е един от редките случаи в които си позволявам да критикувам България. Вместо да се движим напред към развитите и цивилизовани държави от ЕС и САЩ, ние показваме, че сме ограничени в начина си на мислене. Какъв е този безумен мотив, че забраната щяла да повлияе зле на бизнеса ?!?!?!? Хората ще спрат да излизат по ...заведения ?!?!? В САЩ не се ходи по дискотеки ?!?! Щяло да се отрази зле на Булгартабак - това е безумие... Да сме загрижени за свръх печалбата на един производител на отрова. 60% от активното население пушело - това не е ли дискриминация ?! Мнозинството да трови малцинството ...

    Нередност?
  • 2
    gstoychev avatar :-?
    gstoychev
    • - 60
    • + 12

    Лично аз се съмнявам, че наистина ще се спазва подобна забрана, а още по-малко, че ще се следи. В този ред на мисли все тая за промяната в Закона.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-@
    Анонимен
    • - 8
    • + 71

    Икономическа логика: Забраняваме пушенето => Печалбата на Булгартабак намалява. Следователно не го забраняваме => Печалбата се увеличава, парите от акциз в държавата се увеличават, болните в следствие на пушенето се увеличават => Разходите за тяхното лечение = 10Хпечалбата на Булгартабак. По тази логика да се легализират и наркотиците, като се обложат с акциз !

    Нередност?
  • 4
    gstoychev avatar :-|
    gstoychev
    • - 42
    • + 5

    До коментар [#3] от "Анонимен":
    Как направи тази сметка само ти си знаеш. Отделно, че това с болните се отмества в бъдещето, където може и да няма Булгартабак ;)

    Нередност?
  • 5
    ivaylo_popov avatar :-(
    Ивайло Попов
    • - 7
    • + 54

    Очаквано от страна на пушачите и лобиращите престъпници. :(

    Нередност?
  • 6
    elektroe avatar :-@
    elektroe
    • - 12
    • + 104

    Казусът е толкова прост, че е просто нелепо, (първо) колко късно се въвежда забраната и (второ) какви борби за изключения провокира.

    Страните са две — пушачи и непушачи; също както има употребяващи алкохол и неупотребяващи алкохол, употребяващи наркотици и неупотребяващи наркотици. И трите навика са относително вредни, но между първата двойка и вторите две има една основна разлика: свободният избор на консумация.

    На съседната маса може се давят във водка и да опъват линии от огледалце. Може цялата дискотека да ходи озъбена и оцъклена като хамстер — никой на никого не пречи. Който не иска — не пие. Който не иска — не друса.

    Цигареният дим на съседа ти по маса не ти дава този избор. Задължен си да пушиш, т.е. да си нанасяш вреда. Това не е правилно.

    Нередност?
  • 7
    naturebox avatar :-|
    nature_box
    • - 8
    • + 70

    Има ли смисъл от дискусия въобще? Във всички страни членки на ЕС има закон, който забранява пушенето на цигари в закрити, обществени места. България в ЕС ли е? В ЕС е. Следователно приложете го този закон веднъж и завинаги!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-@
    непушач
    • - 7
    • + 50

    Ако непушачите решим да бойкотираме предложената промяна с неходенето по заведения - да се хванем на бас дали икономиката няма ли да пострада...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    шуменско пиво
    • - 6
    • + 53

    Колегата от #7 го е казал вече: Има европейска директива, ерго какви коментари? Просто и ясно, нали? Да, ама за мнозина у нас не е! А би трябвало, щото уж сме вече европчани, нали? :)))
    Но за да не съм голословен, ще ползвам само собствен опит. В Португалия тая забрана влезе още миналата година. Португалците са не по-малко върли пушачи от българите. Дори все още си твърдят, че са на първо място в ЕС по тютюнджийство. Вероятно по инерция, или пък още не са разбрали за българската конкуренция. Както и да е, забраната и тук се обсъждаше много усилено, и тук имаше рев, и вой как това ще съсипе бизнеса, особено на малките заведения, какво ограничаване правото на човека е това и пр. и пр.
    Правителството обаче не се огъна и забраната влезе в сила. НО, забележете: с много строг начален контрол! Даже имаше комични случки. Клиент отказва да угаси цигарата, собственика го предупреждава, моли го да излезе, накрая вика полиция и го изкарват навън насила. После следва предупреждение, вземат му данните и той си влиза кротко, и повече не му идва наум да вдига врява, щото тук полицаите не си поплюват. Ако случката се повтори, следва глоба, а по-нататък е съда и то по бързата процедура. А глобите тук са доста солени, дори и по тукашните стандарти! Сега практически никой вече не следи, просто всеки си знае и си спазва забраната.
    От друга страна, дадоха възможност на собствениците на заведния да отделят отделни зали за пушачи. Но с изключително високи изисквания за ефективност на аспирационната уредба. Да, ама пък тя струва доста скъпо! Ако не ме лъже паметта мисля, че четох за нещо като 7500-8000 евро за една такава уредба за зала от 40-50 квадрата. Има и още една възможност - да обявите заведението си изключително за пушачи. Нещо клуб на мераклиите за раковото. Но тогава пък имаше някакви други изисквания. С една дума: изключително малко са онези заведения, които си направиха труда да създадат комфорт за пушачите. Поне в района където живея, не знам за такива. Мисля, че има отделни такива само в най-големите градове. И това се отнася не само за заведенията тип бистро, които са най-многобройни и които се пълнят най-много на обяд. Тук масово обядват в такива кръчми, даже има много, които вечер просто затварят. Щото няма никой! За другите, тип сладкарница-хлебарница просто няма смисъл да го казвам. Но забраната се спазва и по дискотеки и др. под. младежки клубове. Както и много стриктно по фирмите! При нас напр. има оформени три места извън сградата, обозначени и оборудвани с пепелници и кошчета. Който примира за пушек, ходи там. Ама, било студено и неуютно? Сори, проблема е ваш! Още повече, че който ходи през час да пуфка, де факто краде от работното време, т.е. пряко ощетява фирмата!
    Това е от мен. Коментарите и изводите са ваши!

    Нередност?
  • 10
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 99
    • + 24

    От една страна непушачите ни наричат убийци и твърдят, че димът погубва животът им. От друга - продължават да ходят на места, където се пуши. Не е като да няма избор - има цели заведения, които са за непушачи, както и такива с отделни помещения за пушачи и непушачи. Приказките за бойкоти като [#8] остават само приказки и непушачите продължават да посещават заведения за пушачи, за което обвиняват нас, пушачите. Чудя се - след като всички из форумите на Икономедиа толкова искат дискотеки и барове за непушачи, защо не направите такива? Къде отиде невидимата ръка на пазара, която иначе капиталци така обичат - къде е предлагането за това огромно търсене на заведения за непушачи?

    Друго, което се чудя е, как да се държа с непушачите, след като е ясно, че законът този път се е случил да е на моя страна поне още известно време. По принцип се опитвам да съм толерантен и да им преча възможно най-малко с навика си, дори когато няма законово изискване за това. Обаче почва да ми омръзва да чета коментари как пушачите сме убийци, изверги, селяни, неандерталци и т.н. И както казах, чудя се - дали не трябва да почна да се отнасям към непушачите според собствените им очаквания?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал