🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А твоето дете колко пуши?

Читатели на Капитал зададоха въпрос на депутатите: "Дали ако вашите деца започват да пушат сега щяхте да внесете промените?"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има един странен феномен в България – едно от малкото заведения, където можеш да се храниш заедно с малкото си дете, без да ви обгръща цигарен дим е ... Макдоналдс. Излиза, че единствената алтернатива на опушените ресторанти са тези с нездравословно меню. При такъв избор не е чудно, че много семейства си седят с часове в опушената атмосфера на кафенета и сладкарници, като често родителите допринасят за сгъстяването на дима. Но докато възрастните могат да направят съзнателен избор дали и в кое заведение да заведат децата си, малчуганите нямат думата и приемат дима наоколо като нещо нормално. Тогава не е изненада че броят на пушещите деца е нараснал два пъти за последните 20 години.

Читатели на Капитал, притеснени за децата, които растат в общество, толериращо пушенето, зададоха въпрос на депутатите: "Дали ако вашите деца сега започват да пушат, защото е модерно, щяхте да внесете промените?" Избрахме няколко от коментарите към темата ни "Контрареволюцията на пушачите", за да покажем, че въпросът далеч не се свежда до противопоставяне между пушачи и непушачи или икономическите последствия от забраната на пушенето във време на криза, а има отношение към възпитанието и здравето на децата, които растат в момента.

Проблемът не е е единствено в това, че пушачите тровят непушачите с цигарен дим. Става въпрос за изграждане на социална среда, която подкрепя идеята, че пушенето е вредно. В момента децата израстват в свят, в който пушенето се счита за нещо нормално. А то не е нормално. Точно както не е нормално да си инжектираш хероин. Децата не поставят под въпрос заобикалящата ги среда, а я приемат за даденост. Приемат за даденост, че като пораснат е нормално да пушат. В момента трябва да направим малък компромис с личното си право да се тровим в името на това децата ни да живеят в по-здравословна среда.

makarena

Най-потресаващото обаче беше майка, която разхождаше току що проходилото си дете със запалена цигара в ръка. Не стига, че самото заведение имаше сигурно около 30% кислород, но и буквално родители държат цигари на сантиметри от децата си! Хубаво е да има такава забрана, защото и такива безотговорни родители ще излизат навън да се тровят без да взимат своите деца със себе си.....надявам се...

N.Yo.

В Канада наскоро забраниха да пушиш и в собствената си кола, ако возиш с нея деца, защото дима попива в дамаската. Също и на по-малко от 9 метра от всички спортни съоръжения и площадки за деца в парковете ( в района на училищата също отдавна е забранено). Идеята е не само да не се тровят децата , но и да не се дава лош пример.

Polar bear

Чудя се само, дали вносителите на проекта се замислят за възпиращото въздействие на тоталната забрана върху младите пушачи. Дали ако техните деца сега започват да пушат, защото е модерно щяха да внесат пак промените. Изпуска се златна възможност да се разруши мита за пушенето, като за нещо нормално и приемливо.

Добре облечен бизнесмен

А на онези, които използват аргумента "Ами не си водете децата в заведения, кой ви кара?" предлагаме още малко изводи от въвеждането на ограничения за пушене на обществени места в ЕС, събрани в "Зелената книга" на Европейската комисия:

"Важна косвена полза от политиката за среда без тютюнев дим е, че тя увеличава информираността сред хората за опасностите от активното и пасивно пушене, допринасяйки за "денормализирането" на пушенето сред обществеността. Може да се очаква, че промяната на възгледите ще доведе до промяна в поведението на пушачите и ще:

- Улесни решението на пушачите да откажат или намалят тютюнопушенето

- Разубеди децата и младежите в желанието им да започнат да пушат.

- Възпира пушачите от пушене в присъствието на непушачи, в частност деца и бременни, дори когато липсват съответни законови ограничения (напр. по домовете и в частните коли)."

Как ще се случи всичко това, ако се отмени забраната за пушене в закрити обществени места в България? И това ли трябва да е бъдещето на децата ни?

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobiznesmen avatar :-|
    Добре Облечен Бизнесмен
    • - 2
    • + 48

    Първо да кажа че пет пари не давам за пушачите. Не ми се спори с тях.
    На кого ли не писах и с какви ли не доводи през последните дни - парламент, омбудсман, петиции, форуми, блогове и т.н. . Истината е проста. Лобирането от страна на цигарените компании е твърде силно. г-н Благой Рагин от БХРА натиска здраво, изказвайки доводи, че това щяло да срине туризма, при положение, че всеки може да намери из нета доказателсва за точно обратното при въвеждането на подбни забрани в други държави (пр. http://www.tobaccotoolkit.ca/Tobacco_toolkit/Economicimpact.html ). Този сценарий не се случва за пръв път. Производителите и търговците на цигари са най-заплашени от подобна денормализация на тютюнопшушенето. При въвеждането на подобна забрана в някои щати и Канада, те спонсорират мощно съсловните организации на хотелиери и ресторантьори, които пък имат влияние в конгреса и сената и чрез тях въвеждат законови спънки за ефективна превенция на тютюнопушенето. Същото става и днес тук в България със същите действащи лица.
    Защо в българските медии се мълчи (освен в Капитал) относно това скандално заседание на здравната комисия, на което приемат промяната. Защо медиите не ги изядат с парцалите заради очевадните действия в ущърб на обществото и то без никакъв отпор. И за това има отговор. Рекламните компании, които дават хляб на много от медиите са силно зажадняли за огромните рекламни бюджети на Филип Морис, Бритиш американ табако, булгартабак и т.н. В тази криза никой не иска да си рита паничката. Новината се хвърля в трета глуха, да не е на главна страница, да не е в прайм тайма и се чака да отмине шума около историята.
    За съжаление държавата ни се управлява от хора които са пределно наясно, че с дейстята си ще навредят и на нас и на децата ни и на себе си и на децата си. Но не им пука. Те нали са взели. Днес ще са добре, пък след тях и потоп.

    Нередност?
  • 2
    mushamata avatar :-|
    mushamata
    • - 42
    • + 2

    До Добре Облечен Бизнесмен
    Г-н Облечен,/добре или зле това е друг въпрос/,то и на нас пушачите ни е безпределно ясно че въобще не ви пука за другите и през всичките ви вопли прозизира чиста проба егоизъм и тъпотия.Извинявайте за което!

    Нередност?
  • 3
    flisk avatar :-|
    flisk
    • - 2
    • + 26

    Мушама си, наистина... Аз пък съм пушач, но съм твърдо "за" да се забрани.

    Не мисля, че другите трябва да ми траят вредните навици - освен това ако толкова ми се пуши имам крака, с които мога да стигна до изхода и да изпуша една цигара за 5 минути...

    Нередност?
  • 4
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • - 2
    • + 10

    Да така е! Зад нашите вопли прозира егоизъм. Защото ние сме егоисти и искаме когато отидем на заведение да не се налага да дишаме пушека на някой друг. Това лошо ли е? Аз съм егоист и мисля за собственото си здраве. Направил съм своя избор да не пуша и не смятам, че трябва някой друг да ми натрапва вредния си навик. Но най-важното, е че ние искаме закон, който да спазва принципа - "правата на другия свършват там където започват моите права".

    Нередност?
  • 5
    noahshi avatar :-|
    johnatan-livingston
    • + 4

    какво да ви кажа... баща ми е пушач и като дете дима ме заобикаляше най-редовно. Е, не го възприех като даденост и нещо нормално, напротив - за мене пушенето си остана възможно най-мръсното, противно и гнусно нещо, на което те карат насила да бъдеш свидетел.
    никой няма право да те обгазява, защото изпитва никотинов глад.
    нека родителите се замислят преди да пушат, защото в крайна сметка отношението на децата им зависи и от такива дребни детайли.

    Нередност?
  • 6
    milen_mihailov avatar :-|
    Milen Mihailov
    • - 1
    • + 5

    Мушама, верно ме изумява дебелоочието ти. Пушачите буквално сте яхнали врата на непушачите, ритате ни в ребрата, а когато ви кажем "Ама моля ви се, боли ме така, слез от гърба ми", почваш да ни обвиняваш в егоизъм и тесногръдие...

    Хайде сега да излезем от метафората и да си го представим в реална ситуация - ти идваш при мен и ми се яхваш на гърба... Последиците трябва да са ти ясни - ще ти разбия главата в паважа и никой няма да се учуди... Защо тогава се учудваш, на нашата гневна реакция?

    Нередност?
  • 7
    deni.simeonova avatar :-|
    Дени Симеонова
    • - 1
    • + 3

    johnatan, същото и при мен - и моят баща пушеше когато бях малка и това ме направи възможно най-непримиримият непушач. вчера обаче говорих с една певица, за която ще ви разкажа другата седмица. та тя е израснала с двама пушещи родители и пропушила много рано, приемала го за нормално. по-късно ги отказала и сега е на другия полюс.

    може би психолози трябва да кажат, но си мисля дали приемането за нормално не е когато и двамата родители пушат. защото ако е само единият, а другият не одобрява, детето разбира, че нещо не е както трябва и просто взема страна

    Нередност?
  • 8
    kamen_georgiev avatar :-|
    камен
    • + 3

    Аз съм страстен пушач-и гледам,когато запаля,да съм по-далеч от сина си.Не пуша вътре в собствената си къща-ходя на терасата.Случвало се е да сме в заведение само за нас(рождени дни и подобни)-излизам,защото никой друг не пуши.Пробвах да откажа цигарите-не се получи този път,ще стане ясно следващия.Защото пак ще опитам,и пак,докато стане

    Нередност?
  • 9
    renegade avatar :-|
    renegat
    • + 2

    ...ПО-ГОЛЕМИ ДЕБЕЛООКИ НАХАЛНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПУШАТЕЛИ НЯМА ПО СВЕТА - ХОРАТА И В ДРУГИТЕ СТРАНИ ПУШАТ, НО ТАКЪВ ТЕПЕГЬОЗЛЪК НИКЪДЕ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ... както винаги за негативните неща сме в челните позиции...ха, със здраве за да можете да пушите и в бъдеще...че и децата ви и внуците и техните деца и внуци... за радост и мъка...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал