🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалби от пепелта

За някой спирането на цигарите е болезнено усилие, за други добър бизнес

Ако държавата иска да ограничи пушенето, трябва да увеличи акцизите, а оттам и цените на цигарите<br />
Ако държавата иска да ограничи пушенето, трябва да увеличи акцизите, а оттам и цените на цигарите<br />
Ако държавата иска да ограничи пушенето, трябва да увеличи акцизите, а оттам и цените на цигарите<br />    ©  Надежда Чипева
Ако държавата иска да ограничи пушенето, трябва да увеличи акцизите, а оттам и цените на цигарите<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Слагате един конски косъм (за предпочитане от опашката) в цигара. На пълнолуние я оставяте да престои поне два часа на открито. След това я изпушвате, но преди да е изгряло слънцето. И проблемът ви с пушенето е решен.

Да, абсолютно сериозно. Това е последният метод, с който опитах да спра цигарите. Не работи. Поне при мен. Няколко дни след въпросното пълнолуние обаче се замислих, че зависимостта от цигарите има много повече странични ефекти от описаните в учебниците по медицина, като например превръщането на фармацевтична компания в крупен земевладелец и земеделец.

Заради увеличеното търсене на оригиналното българско лекарство на "Софарма" за отказване от тютюнопушенето компанията е инвестирала в земя, където отглежда жълтата акация, от чиито цветове се произвежда медикаментът "Табекс". Тя вирее много добре в котловините под Стара планина и ръстът в продажбите беше причина производителят да купи нови 4500 дка, върху които да я отглежда.

Фармацевтичните компании обаче далеч не са единствените, които капитализират желанието на пушачите да се откажат от вредния навик. Списъкът включва най-различни бизнеси от издаването на книги, през психоанализа и хипноза до фабрики за производство на електрони цигари и рекламни агенции.

Точна статистика обаче има само за пазара на медикаменти за отказване от цигарите - общо 1.1 млн. лв. за 2008 г. На фона на годишния оборот на цигарения пазар от 2.1-2.3 млрд. лв. и 50% от населението, което пуши, пазарът на продукти за отказване изглежда просто незабележим.

Фармацевти на помощ

Начините да се откажеш от вредния навик варират от съвсем безплатни до скъпо платени. По мнението на лекарите основното изискване е съзнателното желание да се откажеш, затова и най-популярен метод е просто да изхвърлят кутията. Ако вече поне веднъж неуспешно си пробвал този метод, можеш да получиш безплатни съвети в някой от кабинетите за консултация за отказване от пушенето, които се намират в регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (бившите ХЕИ). Друг е въпросът, че посещаемостта на тези кабинети е нулева.

Вторият начин, по който можеш да се откажеш, е с помощта на лекарства, лепенки и дъвки. Принципът, на който са изградени, е да удовлетворят нуждата от никотин в процеса на отказване.

Най-продаван в тази гама е именно продуктът "Табекс", като годишните му продажби в България варират между 50 и 100 хил. опаковки. По наблюденията на аптекарите клиентите пазаруват по-често продукти за отказване на цигарите около празниците и в неделя и понеделник (за да откажат цигарите от началото на седмицата или веднага след Коледа). Основната разлика на лекарството с останалите продукти за отказване е, че не съдържа никотин, който причинява тежката зависимост. Замества го цитизинът, извлечен от жълтата акация. Независимо че е най-популярното лекарство за отказване "Табекс" всъщност е мъниче в родината си. Основните "печалби" от лекарството са от продажби в чужбина - близо 2 млн. опаковки в 17 страни.

Друг популярен метод за отказване са лепенките и дъвките с никотин, които също са регистрирани като лекарства. Дъвките никорет се приемат 12 седмици по схема, като през първите седмици това става през 1-2 часа. Дъвката е малко по-твърда от стандартните и при нея има специална технология на дъвчене - тя трябва да се задържи в устата по начин, по който никотинът да попие. В най-пестеливия вариант, при който се очаква, че клиентът няма особено висока зависимост, отказването струва 193.48 лв. и за него са необходими около 14 пакета дъвки. Ако зависимостта е силна, процесът може да струва около 321 лв. По подобна схема се приемат дъвките никотинел. Лепенките със същата марка действат, като никотинът директно се попива от кожата. Те се продават в четири разновидности, като най-скъпата е лента, дълга 30 см. Този продукт има 24-часово действие, като процесът на ползването му трябва да продължи минимум три месеца, но не бива да надвишава половин година.

Пазарът на медикаменти, дъвки и лепенки за отказване от цигарите в България обаче бележи спад през последните четири години. Докато през 2006 г. поне 117 хиляди души са се отказвали с помощта на подобни продукти, през 2008 г. броят им е около 70 хиляди по данни на световната анализаторска компания за сектора IMS Health.

Билки и врачки

Заслужават да се споменат и още няколко не толкова популярни продукта като вносната билка кудзу, която, освен че премахва зависимостта от никотин, може да помогне при алкохолизъм, твърдят фармацевтите. В аптеките може да се намерят и капки живирин на цена 18-19 лв. Има също инхалатори и спрей за нос.

Алтернативните методи, като например електронното стимулиране на определени точки от ушната мида на пушача, също набират популярност. Тази терапията трае около час в зависимост от нивото на пристрастеност, като процедурите трябва да бъдат поне четири. Цената им е около 500 лв. Другата възможност, при която може да се пуши, но димът да не съдържа катрани и многобройните отровни съединения на стандартната цигара, е електронният й вариант. В момента той може да се намери за около 130 лв., а пълнителите му струват 14.99 лв. Пълнителят съдържа количеството никотин на няколко кутии цигари и ако човек ползва една кутия на ден, може да издържи един-два дни. Тя май ще е единственото подобие на цигара, което може да се ползва в затворени помещения, защото няма дим.

Книгите са другият вариант за получаване на помощ как никотиноманите да се справят със зависимостта си. Една от най-популярните книги на тази тема - "Не пушa вeчe!" на Aлън Кaр се преиздава за четвърти път на български след първия тираж през 1998 г.

Ограничаването на пушенето в заведенията със сигурност ще даде още един аргумент на хората, които искат да откажат цигарите, а те не са малко. Според проучване на "Маркет тест" близо 20% от пушачите в България са опитвали безуспешно да спрат. Погледнато откъм бизнесите, които предлагат различни средства за отказване, всички те са потенциални клиенти.

Ако тютюнът все още ви държи здраво в жълтите си кокалести пръсти, знайте, че всички описани методи могат и да ви помогнат, но няма нищо по ценно от желанието да спрете. И не залагайте на метода с конския косъм, малко вероятно е да проработи, ако не сте достатъчно убеден.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksandor avatar :-|
    ksandor
    • + 4

    Проблема с пристрастяването към цигарите не е физически а чисто психологически.Докторскит глупости ги оставете настрани,понеже докторите са свързани със всички фармацефтични компании които печелят от тези продукти.
    Проблема е че не знаем какво да правим с нашата тревожност и да се борим със стреса. Стимулиране на рецепторите на небцето и езика с пушенето на цигари е това което прави вашето бебе когато е тревожно-иска биберона.
    Биберони за възрастни това са цигарите и за разлика от детските май са вредни и със сигурност миризливи.

    Препоръчвам ви да замените настоичивото посягане към цигарите с наякъкво послание към себе си.Казвайте си го като мантра ,наум по добре за да не ви заключат на 4 ти километър.
    От ден на ден нещата стават все по добре и по добре-е добра мантра.Опитайте.

    Нередност?
  • 2
    ksandor avatar :-|
    ksandor
    • + 3

    Забравих да кажа че съм пушил по 2 кутии цигари в продължение на 5 години.

    Хипнозата също е добър вариант,но мисля че таксите са високи .

    Нередност?
  • 3
    the_european avatar :-|
    the_european
    • + 2

    Проблема е и физически и психически. Пушачите са наркотично зависими личности от никотина, макар и пристрастяването да не е толкова силно, колкото при твърдите наркотици. При всички видове наркотици има само един начин на отказване - тотално ОТКЪСВАНЕ от наркотичната зависимост от раз. Както наркоманите за да се откажат, се изолират от изкушението в комуни някъде в дън гори тилилейски и се натоварват със здравословен физически труд, така и при цигарите това е единствения ефективен метод - ОТКЪСВАНЕ не само от вредния навик, а от и наркотичната зависимост. Организма се откъсва при цигарите за период от 1 и много рядко до максимум 2-3 дена. Оттам нататък човек трябва да пребори и психологическата си зависимост, като най-удачно е да промени начина си на живот, като намери смисъл за 2-3 свободни часа на ден, които печели, отказвайки цигарите и безкрайно глупавите навици, свързани с тях. Точно тук повечето кандитат-за-бивши-пушачи падат в капана на собствената си самонадеяност и най-вече на липса на елементарни познания по въпроса. Дали след седмица, месец или 3 месеца, повечето отказвачи, решили, че вече са ги отказали завинаги, припалват само една мъничка цигарка, съвсем за малко, само си дръпват на някой купон и ... край - възстановяват от раз наркотичната си зависимост - организма моментално си спомня колко е хубаво да го "зареждаш" с по 2 кутии цигари на ден. И така пропушват пак, лека полека, първоначално с по една две три цигарки на ден (нали вече са ги отказали, може да си позволят съвсем мъничко да пушат, само за кеф) поне 75% процента от опиталите да откажат цигарите. Най-глупавото и най-вредното нещо, което може да направи някой, твърдо решен да отказва цигарите, е да използва някакъв друг метод освен воля и разум. Всичките хапчета и лепенки заменят приемането на никотина по традиционния начин (с цигара) с друг, не по-малко вреден начин. Наркотичната зависимост си остава, а наркотичния глад също, даже се изостря, отказвача се изнервя неимоверно и намалява волевите си способности - от там и шансовете да откаже цигарите са почти нищожни. Фармацевтичните компании като първокласни мошеници се възползват от човешката глупост, слабост и наркотичната зависимост на пушачите. Няма лесно отказване на наркотична зависимост и това никога няма да стане с хапчета. Както за всичко в този живот, човек трябва да вложи много усилия. Но резултата си заслужава. Аз не пуша вече от 7-8 години и съм безкрайно доволен. Ползите от това са огромни срещу почти никакви загуби. Истински ми е жал за никотиновите жертви, които изобилстват около мен. Накотичната им зависимост дори не им позволява да си помислят, че е възможен живота без цигари. Почти по нищо не се различават от наркоманите. Да ви кажа честно, не мога да си представя някой умен и амбициозен човек да пуши, направо е ужасно несериозно.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Exterminate_smokers

    Енд уай дъ фак дид ю старт смоукинг ин дъ фърст плейс?

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    eqw
    • + 2

    Не е ли по-просто като са толкова вредни цигарите - да се забрани и криминализира производството им?

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-@
    бумм

    Няма друго спасение от цигарите освен собствената си присическа нагласа, и лепенки и хапчета и семки и бонбони квото изкаш да ядеш и да пиеш не става, ти ако изкаш и с лепенка бъди ( уж да спиране на цигарите ) пак можеш да си запалиш ако го изкаш прекалено силно.. и хапче да изпиеш какво.. да не би да се надяваш че нещо/някой ще ти каже не пуши..или с магическа пръчица цигарите и желанието ти към тях ще изчезнат :Д ВСИчКО СЕ ОСНОВАВА НА ПСИХИКА И ЖЕЛАНИЕ :)

    КЪСМЕТ

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал