Вече и в Габрово: Festo разширява инженерния си екип с втора локация

Новият R&D център на "Фесто производство" има 14 специалисти и планира да се разширява

В Габрово вече работят 14 инженери, търсят се за още три позиции, а целта е екипът да се разшири с 10 души до края на 2025 г.
В Габрово вече работят 14 инженери, търсят се за още три позиции, а целта е екипът да се разшири с 10 души до края на 2025 г.
В Габрово вече работят 14 инженери, търсят се за още три позиции, а целта е екипът да се разшири с 10 души до края на 2025 г.    ©  Фесто производство
В Габрово вече работят 14 инженери, търсят се за още три позиции, а целта е екипът да се разшири с 10 души до края на 2025 г.    ©  Фесто производство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Готов екип и възможност за привличане на още кадри от университета са причината за избора на балканския град.
  • Новото звено добавя още една дейност към портфолиото от продукти, които се разработват в България.
  • Очаква се офисът в Габрово да се разшири с още 10 инженери до края на 2025 г.

Най-бързо растящото звено на германския концерн Festo в България - Техническия инженерен център, се разширява и в Габрово. Във втория развоен офис на българското "Фесто производство" вече работят 14 инженери, а до края на следващата година се очаква броят им да нарасне с още 10 специалисти. За това компанията ще разчита на местния Технически университет, а надеждите са, че ще успее да привлече и габровци от други места, които искат да се завърнат в града. Новият екип добавя още една дейност към портфолиото от продукти, които се разработват в страната и които се произвеждат в завода в София.

Инженерният център

Техническият инженерен център на Festo в България е създаден през 2018 г. в София като приемник на отдел "Развой на нови продукти". От 30 човека тогава персоналът нараства до 120 през 2023 г., като през следващите години се планира екипът значително да се увеличи. R&D центърът отговаря за разработката на сензори, сервомотори, насищане на печатни платки, продуктов софтуер, роботика, разработка на кабели и медицинска техника.

Офисът в Габрово се намира в бизнес сграда в център на града и заема площ 325 кв.м, но още тази година се предвижда удвояване на площите. Инвестицията досега възлиза на над 220 хил. лв., като в пространството са обособени две лаборатории за функционални и комуникационни тестове и за разработка на хардуер.

Изборът на Габрово

Двигател на откриването на новия офис на практика са група инженери от града начело с Красимир Гичев, който сега е ръководител на звеното в Габрово. Дълги години след завършването си те работят заедно в друга германска компания в града, като разработват сервозадвижвания - сфера, много близка до тази на "Фесто производство". През годините екипът расте, но в един момент работата започва да буксува. Когато разбират, че "Фесто производство" се разраства в областта на R&D и че търси нова локация за Техническия инженерен център извън София, те се свързват с "Човешки ресурси" на компанията, за да видят как могат да работят заедно.

"За нас това беше трудно решение. В малкия град хората не сменят лесно работата си отчасти и защото пазарът на труда е малък. Но се решихме на тази крачка, защото хората от "Фесто производство", с които се срещнахме, бяха далновидни и иновативни, говорехме на един език и работехме по близки теми", разказва Гичев за "Капитал".

Така се стига до решението "Фесто производство" да направи офис в Габрово, където да се помещава новият екип. Търсенето на подходящо място продължава близо две години, но от началото на февруари центърът вече официално работи.

Какво прави новото звено

Екипът е разделен на няколко групи. "Имаме хардуерни инженери, които правят дизайн на схеми, платки и тестване на платки", обяснява Гичев. Друго звено са софтуерните инженери (т.нар. embedded software), които правят фърмуер за вградени системи за устройствата на Festo, а малка група разработва инструменти за компютри, които са необходими за поддръжката на устройствата. "Освен това имаме колега, който се занимава с контролери за автоматизация, както и колеги в областта на Quality Assurance, които тестват софтуера, който изработваме", добавя Гичев.

Габровският екип е фокусиран върху разработката на контролери за серводвигатели - електронни устройства, които служат за управление на електродвигатели в индустрията, като разработва хардуер и софтуер за тях заедно с колеги от Германия. "Насочени сме в доста специфична област, която не е застъпена в инженерния център в София. Така добавяме още една, различна по вид дейност към портфолиото продукти, които се разработват в България, а не просто засилваме броя на хората, които работят в софийския офис", уточнява Гичев. Самите продукти пък, които габровските инженери създават, се произвеждат в завода на "Фесто производство" в София. Той е основната локация на Festo за производство на този тип продукти за целия свят.

Добавяме още една, различна по вид дейност към портфолиото продукти, които се разработват в България, а не просто засилваме броя на хората, които работят в софийския офис.

Красимир Гичев, ръководител на звеното на Festo в Габрово
Красимир Гичев, ръководител на звеното на Festo в Габрово

Новият офис е оборудван с две лаборатории, като едната е за хардуер и покрива измерванията, свързани с процеса на разработката. Другата е насочена към тестване комуникацията на софтуера, когато той е част от устройствата в голяма автоматизационна система (индустриални комуникации). "Това не е само офис, а пространство, специализирано за нашите нужди. Мислим и за разширение, така че да може да се обособят повече зони, в които по-добре да извършваме различните дейност", казва Гичев.

Настоящи и бъдещи кадри

В момента в офиса в Габрово работят 14 инженери, като има три отворени позиции. Повечето хора са от Техническия университет в града, има и такива, завършили в София, както и един, учил в Шотландия. "Надявам се с откриването на този офис хората, които в един момент са напуснали Габрово, да се върнат. Има какво да предложим", посочва Гичев.

По думите му концепцията на Festo по отношение на кадрите е, че не е достатъчно да се ориентира само към университетите. Затова сега компанията започва партньорство с Математическата гимназия в Габрово, като надеждите са, че младите хора ще продължат обучението си в Габровския университет. "Искаме да ги запознаем с фирмата още на ранен етап от образованието им, да им покажем какво могат да очакват при нас, да запалим искрата към инженерната дейност", обяснява Гичев.

С Техническия университет в Габрово също се планира сътрудничество по различни теми. Скоро предстои откриването на лаборатория по автоматизирани системи, която е оборудвана с компоненти на Festo, така че студентите още на ранен етап да могат да се докоснат до техниката и инженерното познание на Festo. Инвестицията е над 20 хил. лв.

Плановете са екипът в Габрово да се увеличи с още 10 души до края на следващата година. "Целта е да превърнем този офис на Festo в най-желаното място за работа и развитие на инженерите в региона. И да оставяме следи - да обучаваме и да бъдем в ролята на ментори, да предаваме опит и знание", казва Гичев.

Още инвестиции в производство

През тази година "Фесто производство" ще инвестира над 20 млн. евро в производството на електроника и електрически задвижвания, както и в софтуер за проследимост и управление на наличности. Същата сума беше вложена през миналата година за модернизиране и разширение на площадката в София. Целта е компанията да се профилира в развоя и производството на електроника и електрически задвижвания - високотехнологични продукти, модули за управление от последно поколение, изделия за медицинската индустрия. Производството на по-старите изделия миналата година беше прехвърлено в завода на Festo в Турция. За 2022 г. "Фесто производство" отчете 257 млн. лв. приходи (19% ръст на годишна база).
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    war17093571491224698 avatar :-P
    Vlad Drakula
    • - 1

    ???

    Нередност?
Нов коментар