Кино | "Уонка" с Тимъти Шаламе

Музикална фантазия с предисторията на героя на Роалд Дал от "Чарли и шоколадовата фабрика"

Wonka

Оценка: 3½ от 5

Режисьор и съcценарист: Пол Кинг

С: Тимъти Шаламе, Оливия Колман, Кейла Лейн, Роуан Аткинсън, Сали Хоукинс, Хю Грант

Времетраене: 116 мин.

Още от същото: "Чарли и шоколадовата фабрика".

Празничният филм за цялото семейство Wonka е от сладките шоколади, без горчивите нотки, които присъстват във версията на Тим Бъртън от 2005 г. с Джони Деп. С мелодични песни, феерия от цветове и танцови номера като в класически мюзикъл. Реализиран е с полет на въображението и внимание към сюрреалистичния детайл (жираф в катедрала) от автора на анимацията с живи актьори "Падингтън" (2014) Пол Кинг.

Телевизионният комик Саймън Фарнаби е сред сценаристите, може да открием британския му скечов хумор в диалозите и ситуациите, а той самият се появява и като актьор, и в ролята влюбен пазач на зоопарк. Роуан Аткинсън с марковата си мимика е корумпиран свещеник и шокохолик.

Въобразена е предисторията на Уили Уонка от страшничката детска книжка на Роалд Дал "Чарли и шоколадовата фабрика" (1964), преди той да стане собственик на фамозната фабрика. Още е невинен юноша (Шаламе, със собствения си глас в песните), трениран фокусник с цилиндър с чудеса и костюм на денди. Епохата е на корабите с платна, свят от Дикенс и Мери Попинз.

Мечтата на Уили е шоколадов бутик в центъра на Париж по тайните рецепти на починалата му майка (Сали Хоукинс). Пречката е под формата на гротескни злодеи, държащи шоколадовия монопол през лакомията на полицейски шеф. Уонка среща жестокост и пленничество (Оливия Колман като зла хотелиерка), но с помощта на нови приятели с добри сърца стига до мечтата си.

От света на Дал е взето добродушното, не заплашителното. За приятелите на Уили е ангажиран цветът на днешните английски комици. Хю Грант е забавен до сълзи и дигитално миниатюризиран до гордо зеленокосо джудже умпа-лумпа, със страст към какаовите зърна и световната справедливост. Моралът на филма е опростен и достъпен - бедните надхитрят алчните. Тайната на шоколада е да бъде споделен с приятели. В магията му има от чистотата на детството. За по-скептичните възрастни поуките могат да изглеждат захаросани, но децата в салона ги "гълтат" с наслада. Също като шоколада.

Все още няма коментари
Нов коментар