🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Български фармацевтични дни 2020: Промяната днес – мост към бъдещето

Български фармацевтични дни 2020: Промяната днес – мост към бъдещето
Български фармацевтични дни 2020: Промяната днес – мост към бъдещето
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българските фармацевтични дни (БФД) са запазена марка на Българския фармацевтичен съюз. Началото на традицията е поставено през 1996 г. и оттогава форумът се провежда ежегодно, като от 2007 г. придобива популярност под това име. Не случайно Българските фармацевтични дни са празник за съсловието на фармацевтите и обичайно се провеждат в навечерието на Еньовден - професионалния празник на фармацевтите в България.

Тази година протича под знака на световната пандемия от COVID-19, затова и Българските фармацевтични дни имат ново място и дата на провеждане. Всички противоепидемични мерки ще бъдат спазени, за да се уважи традицията и за да споделят опит магистър-фармацевтите от цялата страна.

Участие в най-значимото събитие в календара на Българския фармацевтичен съюз и тази година ще вземат много лектори, фармацевтични представителства и членове на всички регионални фармацевтични колегии в България.

През 2020 г. събитието е под надслов "Български фармацевтични дни 2020: Промяната днес - мост към бъдещето" и ще се проведе от 13 до 15 ноември 2020 г. в "Международен панаир - Пловдив", гр. Пловдив. Мотото на фармацевтичните дни беше избрано още миналата година, когато COVID-19 бе не дотам познат вирус и не се бе превърнал в световна пандемия. Днес в разгара на втората пандемична вълна, мотото на БФД звучи още по-актуално.

Фокусът на Българските фармацевтични дни ще бъде върху социалната роля на магистър-фармацевтите в България - предизвикателствата на динамичното време. Уроците и изводите в работата на фармацевтите на първа линия, практиките в опазването на здравето на пациентите и безотказната помощ на най-достъпните медицински специалисти ще бъде тема на колегиалните разговори и срещи по време на фармацевтичните дни в Пловдив.

Тържественото откриване на БФД ще се проведе в Конгресния център на "Международен панаир - Пловдив", когато по традиция ще се връчат наградите за лекарствени продукти по лекарско и без лекарско предписание, хомеопатични и други продукти в различни категории.

В периода 13-14 ноември на централната пешеходна зона в Пловдив ще има изложение на открито наречено "Попитай фармацевта". Провежда се в подкрепа на гражданите, които могат да направят "на живо" консултация с магистър-фармацевт. "Попитай фармацевта" цели да популяризира продуктите и услугите, предлагани в аптеките, както и ролята на магистър-фармацевта като консултант и пазител на общественото здраве.

Традиционно на тържествена церемония ще бъдат отличени най-успешната Регионална фармацевтична колегия (РФК) и излъчени магистър-фармацевтите на 2019 година.

Научната пленарна сесия, както и специализираното фармацевтично изложение, ще се проведат в Конгресния център и Палата 7 на пловдивския панаир. Научната програма е територия за регистрирани участници - медицински специалисти и изложители по време на Българските фармацевтични дни.

В дискусиите ще стане дума за иновациите в здравеопазването, за иновативните COVID здравни практики и ще бъде подчертано важното сътрудничество на магистър-фармацевтите с лекарите и пациентите, защото иновациите в медицината вече са част от ежедневието. На форума ще бъдат представени различни иновативни практики и случаи в много области на медицината, свързани с фармацията.

В условията на пандемията многократно ще говорим за важността да приемем иновациите в медицината и фармацията като облекчение и за пациентите и за медицинските специалисти.

Цифровата среда и новите комуникации в здравния сектор отварят пътя за бързи и иновативни решения в полза на пациента, лекаря и фармацевта едновременно. Иновациите днес се появяват стократно по-бързо и навлизат в живота ни, за да го облекчат, а не да ни натоварят и това е потвърждение на мотото на Българските фармацевтични дни 2020: Промяната днес - мост към бъдещето.

За повече информация и РЕГИСТРАЦИЯ:

https://events.bphu.bg/