🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Галерията в Долно Камарци е архитектурно и културно събитие

Изоставена училищна столова се превърна в пространство за изкуство към арт център "Вихрони"

"Днес дойде група от близо 30 души - не мога да повярвам, че в свободното си време те са дошли тук, а не на планина, на море или в Гърция", казва художникът Вихрони Попнеделев. Заедно със съпругата си Аделина Попнеделева, художничка, той отдава дългогодишни усилия на развитието на арт център "Вихрони" в Долно Камарци, село на 40 км от София.

На 30 април към арт центъра, съществуващ от 1998 г., отвори врати галерия за изкуство с изложбена площ 1000 кв.м на мястото на изоставена и полуразрушена училищна столова.

Надали някой си е представял, че останалото от нея има шанс да се превърне в нещо хубаво: 30% от носещите конструктивни елементи са липсвали. Реконструкцията е дело на дъщерята на Вихрони, арх. Ева Попнеделева, а финансирането идва от лични инвестиции и дарения от колекционери, с които семейството работи.

Бетонната основа и характеристиката на сградата са запазени както за да се намали екологичната вреда, така и от уважение към хората в селото, които са участвали в построяването ѝ през 80-те. Отпадъчните строителни материали са вложени повторно в строежа. Ремонтът отнема над две години.

За резултата, който доказва, че заличаването на изоставени сгради в България е често грешка и трябва да се мисли за тяхното съхранение, помага и дърворезбата, създадена от художника Митьо Митев. Екипът вече има и първо международно признание - проектът попада в селекцията на международната архитектурна медиа archdaily.com.

В момента в галерията е подредена ретроспективна изложба с платната на Попнеделев от студентските му години до наши дни, а скоро ще бъде ясно и кои други автори ще бъдат показани там. Постройката позволява и адекватно съхранение на работите.

Вихрони Попнеделев се надява мястото да има образователна роля за местните общности, "ако направим повече ателиета за рисуване и работа с глина, пленери, особено за учениците от селата и градовете в Подбалкана", казва Попнеделев, роден през 1953 г. в Пловдив, част от авангардната група "Градът" (1986-1987) с Греди Асса, Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Недко Солаков и Филип Зидаров, а след това сам по себе си значимо име в българската живопис, с над 50 самостоятелни изложби.

Той е впечатлен от новата вълна на интерес към центъра и селото и вижда, че усилията до момента имат смисъл. "Все пак най-лесното е човек да не прави нищо."

Центърът се намира в с. Долно Камарци, 2137, обл. Софийска.

Повече на artcentrevihrony.com.

Все още няма коментари
Нов коментар