🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга: "Това никога няма да стане. Раждането на "Нетфликс"..."

Марк Рандолф предлага нещо повече от холивудска представа за успеха

автор: Марк Рандолф

превод: Милко Стоименов

издателство: "Обсидиан"

цена: 18 лв.

Марк Рандолф, основателят и първи изпълнителен директор на "Нетфликс", кани читателите да надникнат в неговия собствен офис, семейната му къща, а и в личния му живот. В книгата "Това никога няма да стане. Раждането на "Нетфликс" и удивителният живот на една идея" няма тайни, авторът се опитва да звучи автентично и споделя всичките си страхове, несполуки и изненади по пътя на създаването на компанията за стрийминг на филми. Всъщност в своето начало "Нетфликс" са предлагали наем на DVD-та с филми по пощата.

Заявката на Марк Рандолф е, че ще предложи нещо повече от холивудска представа за успеха: "В Силициевата долина обичаме хубавите истории за успеха. За идеята, променила всичко, за просветлението, получено посред нощ, за безкрайните разговори на тема "ами ако го направим по друг начин". Те са в унисон с романтичната ни представа за вдъхновението или гения. Ние искаме нашите нютоновци да седят под дървото, когато ябълката падне. Искаме архимедовци във ваната. Истината обикновено е доста по-сложна."

На 384 страници той доказва, че истината е по-сложна и че създаването и развиването на успешна компания е съпроводено с редица провали. И въпреки всичко не се задълбочава особено, нито в бизнес терминологията, нито във финансовата страна на нещата. Опростеният изказ е нож с две остриета: книгата се чете леко и неусетно научавате любопитни неща, като първото име на Twiter, което е било Status или защо названието Netflix е напомняло в началото на порно филми, но тези кратки и прости изречения понякога създават усещането, че авторът подценява читателите си или че в ръцете си държите книга за деца. А темата не е за подценяване: днес "Нетфликс" има повече от 150 милиона абонати в цял свят и пазарна оценка от над 150 милиарда долара. Книгата отговаря на важни въпроси, като например как да започнете, ако искате да основете собствена компания, как да се справите с неуспеха, и обратно, как да се справите с успеха.

Същевременно Марк Рандолф дава работещата според него формула за балансиране между личния живот и поглъщащата работа: вторник вечер е неговата вечер с жена му и нищо не може да го задържи в офиса, без значение колко спешна ситуация е възникнала. Важните решения за инвестиции от милиони редува с грижи за трите си деца.