🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: Bohemian Hall на "Раковска"

Бързо, разнообразно, интернационално меню в красиво пространство. Плюс закуска!

   ©  Цветелина Белутова

На това място се е намирал ресторант "Севастопол". В някакъв смисъл е историческо: през 90-те тук било сборище на групировките, където борците се напивали и избивали, а през 1999 г. в него вечеря американският президент Бил Клинтън, който в голяма степен дава зелена светлина за евроатлантическия път на България. После петнадесетина години стои празно и незабелязвано. Така до миналата седмица, когато беше открито с една концепция, изцяло в духа на времето ни: food hall.

"Food hall" е относително нова кулинарна формула. Родителят й е food court-ът. Разликата между тях? "Кортовете" възникват с идеята да задържат за повече количество време посетителите в моловете. Те са стандартизирани и като форма, и като съдържание, и масовостта им преобладава над естетиката най-вече защото в тях намираме основно големите вериги.

За food hall водещо е качеството на прекараното време, затова предлагат по-комфортна среда. Предпочитани в този случай са преди всичко начинаещи, малки и местни кулинарни бизнеси и много често организират културни събития.

Точно това прави новият Bohemian Hall: предлага бързо, разнообразно, интернационално и екзотично меню в красиво и удобно пространство.

В момента има 12 щанда или гишета заради приликата изобщо на цялата зала с очарователните английски гари. Всички са на български брандове, което е твърдо решение на собствениците - двама съдружници, завършили в чужбина и работили във финансовия бранш в Ню Йорк и Лондон, които се запалили от идеята да пренесат този кулинарен формат в България.

Някои имена ще срещнете за първи път. Honu например са първите, посветили се изцяло на хавайската кухня, като предлагат над десет вида поке-та. За Don Fernandez, "мексиканците" с начоси, такоси и чуроси, това е второто място. The Flying Pig е стартъп за българска кухня, а през уикендите ще приготвят брънчовете, тук са и "виетнамците" от Virtuoso. Вероятно по-познатите имена ще са ви средиземноморският Hummus Bar и сладкарите от Cakey Bakey.

Разбира се, има и супи, сандвичи, салати, пица, паста, бургери, ребра, палачинки и гофрети, суши, кафе и алкохол.

Bohemian Hall отварят в 8 сутринта и е много ценно, че сутрин ще има закуска. А добре знаем, че в този град тя все още е нещо проблематично.

Колкото до по-късните часове, самото име на Bohemian Hall препраща към бохемския дух, който ще бъде поддържан от културни събития. Но и самата му локация го предполага: на улица "Раковски" е съсредоточен и нощният, и културният софийски живот. А историята му помни времената, в които на излизане от театрите изкуството продължавало в друг ритуал. Всички се отправяли към димящите скари на ъгъла с "Графа", където си взимали порция кебапчета за из път.

ул. "Раковски" 116

Всеки ден от 8 до 22 ч.