🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фестивал | "Варненско лято" представя 25 спектакъла и среща с Джон Малкович

31-ото издание на международния театрален фестивал започва на 1 юни

Джон Малкович в "Адска комедия: признанията на един сериен убиец"
Джон Малкович в "Адска комедия: признанията на един сериен убиец"
Джон Малкович в "Адска комедия: признанията на един сериен убиец"    ©  Nathalie Bauer
Джон Малкович в "Адска комедия: признанията на един сериен убиец"    ©  Nathalie Bauer

За своето 31 издание най-мащабният международен театрален фестивал у нас - "Варненско лято", ще покаже разнообразна програма от 25 спектакъла и паралелни събития (изложби, концерти, конференции, уъркшопове и други) между 1 - 10 юни.

Поради продължаващия ремонт на драматичната сцена "Филиал" фестивалната програма отново ще бъде разпръсната на различни сцени и места в града със силен акцент върху спектаклите на открито, които тази година ще бъдат четири - три от Чехия и един от България. Със зрелищния спектакъл "Пънк шоуПропан" с много акробатични номера и пиротехника чешкият колектив от артисти "Манстервил" ще отбележи началото на фестивала на централния площад "Независимост" веднага след откриващия спектакъл от основната програма - "Представление и половина", който ще се изиграе на Основна сцена в театъра и в който участват всички актриси от театър "Българска армия".

Българската селекция е съставена от някои от ярките постижения от изминалия сезон, както и на театъра домакин: два спектакъла под режисурата на Стайко Мурджев - "Укротяване на опърничавата" и "Дебело прасе"; "Юн Габриел Боркман" от Ибсен с майсторската трупа на варненския театър под режисурата на Пламен Марков; "Чест" под режисурата на Ивайло Христов в Театър 199 с участието на Владимир Карамазов.

Част от селекцията се разклонява и в модула "Шоукейс" (в буквален превод - витрина), в който всички спектакли са и с превод на английски език за гостуващата публика от международни театрални специалисти, която тази година е голяма и концентрирана около международната конференция "Преосмисляне на театралното наследство от времето на комунизма" и уъркшопа за млади театрални критици, организиран съвместно с Международната асоциация на театралните критици.

Специален гост на фестивала за втори път е и един от най-изтъкнатите и световно признати театрални теоретици, дългогодишният преподавател в Сорбоната и автор на "Театрален речник" проф. Патрис Павис, който ще изнесе лекция със свободен достъп на тема "Нови тенденции в анализа на представлението". Модулът "Шоукейс", който концентрира усилията на "Варненско лято" да бъде форум за международен обмен и диалог, беше прекъснат в годините на пандемията, но сега се завръща и в него намират място едни от най-оригиналните български театрални заглавия от последните два сезона, които могат да пътуват.

В шоукейс програмата присъстват театралното събитие за сезона - "Орфей" на Йерней Лоренци от Народния театър; зрелищният и силно поетичен "Коприна" на Пловдивския театър под режисурата на Диана Добрева - първият български спектакъл, селекциониран и успешно представен на световната Театрална олимпиада, която тази година се проведе в Унгария. Тук са двата спектакъла за кризите на модерния европеец - "Дишай" (постановка Марий Росен) и "Това не го казвай!" (постановка Явор Гърдев, като специално във Варна ще гостува за среща с публиката и авторката Саломе Льолуш).

Тук е и един от най-любопитните танцови спектакли, правен в последно време у нас - "Свободно падане" на Марион Дърова в "Топлоцентрала", както и още заглавия от алтернативната сцена.

Освен разнообразните улични спектакли на чешките артисти другите акценти от международната програма са поставени в програмния модул "Интермецо" (съвместна инициатива с Международния музикален фестивал "Варненско лято", който започва след театралния).

Звездното събитие тук ще бъде второто гостуване на Джон Малкович в България (след "В самотата на памуковите полета" в Народния театър), този път в компанията на две оперни певици и камерния оркестър "Виенска академия", за да покаже за първи път у нас нашумелия музикално-театрален спектакъл, с който обикаля световните сцени повече от 10 години: "Адска комедия: признанията на един сериен убиец" по мемоарите на австрийския "Джак изкормвача" - Джак Унтервегер. За втори път на варненска сцена ще гастролира и фламенко трупата от Испания "Фламенко балет Барселона" със своя най-нов спектакъл "Страст".

Под формата на кинопрожекция варненската публика ще може да стане съпричастна и на театралния дебют на Емилия Кларк (принцеса Денерис от "Игра на тронове") като Нина Заречная в "Чайка" - постановка от програмата "Национален театър в Лондон на живо". За втори път във Варна гостува и базираният в Берлин артист от ливански произход Раби Мруе с въздействащия документален спектакъл, представян на много места по света, в който на сцената излиза неговият брат - Ясер, прострелян по време на гражданската война в Ливан.

Международният театрален фестивал "Варненско лято 2023" се организира от фондация "Виа фест" с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Варна чрез фонд "Култура" на Национален фонд "Култура", Чешки център и Първа инвестиционна банка.