Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 споменавания в статии

Топ 20 на най-динамичните компании за мебели и дървообработване: Растеж, хронични проблеми и 20 печалби

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Всички фирми в класацията са работили на печалба през 2022 въпреки проблемите, с които се сблъскват.
Производството на пелети за отопление се оказва печеливш бизнес за компаниите.
Бумът в строителството и имотите все пак помагат на много от компаниите в сектора да растат.

Хронични проблеми с недостига и растящите цени на дървесината, инфлация, скок на цените на енергоизточниците, логистични затруднения. Това накратко са факторите, които определят бизнес средата за фирмите от дървообработването и производството на мебели. От дружествата обаче отбелязват и типични за сектора проблеми - като с търговете за дървесина и изобщо горската политика на държавата. Бумът в строителството и продажбата на имоти все пак е катализатор за растежа на повечето компании в бранша.

Секторната класация "Гепард", която подрежда компаниите според скока на приходите им през 2022 спрямо предходна година, отчита 89.6% среден ръст на продажбите на дружествата в топ 20. Динамиката е различна - ръстовете са между 59% и 740%. Пет предприятия отбелязват трицифрен скок на продажбите, останалите - двуцифрен. Всички фирми в топ 20 са работили на печалба през 2022.



От гората до готовия продукт

Лидер в класацията с над 743% ръст е "Тоники-МБ" - Чепеларе. Приходите на компанията за 2022 г. надхвърлят 5.362 млн. лв. "Фирмата е семейна, създадена през 1995 г. като ЕТ. Произвеждаме всичко, което може да се прави от иглолистна дървесина - от гората до готовия продукт. Работим и по индивидуални мостри на клиента", коментира за "Капитал Гепард" Йордан Беловодски, който заедно със съпругата си Марияна Беловодска е създател и съдружник в компанията.

Дружеството продава предимно на българския пазар, но също и в Гърция и Турция. "Ръстът на продажбите е резултат от засиленото търсене на пазара и скока на цените и на суровината, и на продукцията след инвазията в Украйна", обясни Беловодски. Той посочи, че "Тоники-МБ" иска да модернизира производството си и кандидатства за кредит от Българската банка за развитие. "Проблем са търговете за покупка на дървесина, които понякога са като надпревара с един състезател. Докато от гората се прави политика, няма как битката да е истинска", обобщава Йордан Беловодски.



С над 288% скок на продажбите през 2022 "Булфорест къмпани" - Златоград, заема второ място в секторната класация. Фирмата е със затворен цикъл на производство и предлага изделия от дървен материал - опаковки, пелети, дъски и др., а освен това търгува със строителни материали. Приходите й за 2022 надхвърлят 6.7 млн. лв., а печалбата достига 516 хил. лв. Съдружници в "Булфорест къмпани" са Чавдар Димитров Савов и Мемнон Георгиус Папагеоргиу.

Дървесни пeлети, изделия и опаковки от дървен материал произвежда и третата фирма в топ 20 - "Таня-Т. Дочева" - Априлци. Съдружници в нея са Димитър Кирилов Кокошаров и Таня Димитрова Димитрова. Продажбите й за 2022 г. надхвърлят 4.3 млн. лв., печалбата расте до 997 хил. лв., заетите също се увеличават.
Още две компании отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2022. "Аксел трейд 2009" - София, заема четвърто място с над 176% ръст. Компанията произвежда екопресовани палети, изработени от изсушени дървени стърготини и влакна, слепени под високо налягане и температура. Изделията отговарят на фитосанитарните изисквания за използването на опаковки от дърво и са готови за експорт в съответствие с международни стандарти, посочват от дружеството. Фабриката се намира в Самоков, собственик е Божидар Бориславов Йочев.

"Демет" - с. Тича, община Котел, също отчита трицифрен ръст на приходите и заема пето място в класацията. Фирмата е създадена през 1990 г. Фабриката е разположена на площ около 200 дка и произвежда шперплат, фурнир, паркет, столове. Суровината за изработка се добива от самата компания, като дърводобивът се осъществява със собствена техника. Дружеството, чийто собственик е Христо Русев Киров, предлага и услуги по сеч и дърводобив. В доклада за дейността се подчертава, че конкуренцията в бранша е голяма, което обаче стимулира по-високото качество на услугите.

За малко със сто

Шест дружества в топ 20 са с между 80% и 99% ръст на продажбите през 2022 г. "Темелков къмпани" - с. Мосомище, гр. Гоце Делчев, (6-о място) е основана през 2009 г. и произвежда палети, дървени кошове, сандъци, макари, пелети и др. По данни на дружеството то има изградени много добри взаимоотношения с партньори в България и Гърция, на които доставя европалети, преминали през специална термична обработка. Приходите на фирмата през 2022 скачат с над 99% и достигат 4.946 млн. лв. Едноличен собственик на капитала е Стойчо Темелков Темелков.

Разкрояване, рендосване и импрегниране на дървен материал и производство на дървесен чипс (дървен материал, раздробен по механичен начин) предлага седмата компания в топ 20 - "Фреш ойл" - Русе, собственост на Младен Станков Станков. Приходите на дружеството за 2022 г. надхвърлят 7.2 млн. лв., което е с 96.9% повече спрямо предходната година.

Производителят на палети, транспортни скари, сандъци, нестандартни опаковки и други изделия от дърво - фирма "Пейчинов" - Ракитово, заема осмо място с над 96.8% скок на продажбите през 2022. Компанията е основана през 1991 г. и започва с търговия с дървен материал за строителството и мебелната промишленост. От 1998 г. се занимава с производство и разполага с модерна база. Съдружници са Красимир Тодоров Пейчинов, Димитър Тодоров Пейчинов, Тодор Димитров Пейчинов. Според доклада за дейността ръстът на продажбите е резултат от нови пазари, увеличен оборот, повишаване на цените на суровини и материали.

"Атлантик уей" - Твърдица (9-а позиция), произвежда пелети за огрев, палети, бокс палети и различни видове опаковки от дървен материал по размери на клиента. Фирмата разполага със собствена производствена база на закрита площ 5 декара с около 20 декара прилежащи площи. Извършва собствен дърводобив в няколко района на Стара планина, което й гарантира постоянна наличност на дървен материал, независимост от доставчици, затворен цикъл при производството, а също ниска себестойност на крайния продукт, както и контрол на качеството и произхода на дървесината. Фирмата е сертифицирана по стандарта FSC като доказателство, че дървесината, която добива, е в съответствие със законодателството и при условия, щадящи околната среда. Едноличен собственик на капитала е Стефан Георгиев Башалов. За 2022 г. дружеството отчита над 5.3 млн. лв. приходи и 93.9% ръст.

Скок на продажбите от 84.9% подрежда фирма "Трон" - с. Дунавци, община Казанлък, на 10-о място в класацията. Това е компанията, която отчита най-високите приходи като абсолютна стойност (43.689 млн. лв.) и най-голямата печалба (13.686 млн. лв.) в топ 20. Създадена през 1997, в годините фирмата се развива в няколко сектора: селско стопанство, добив на инертни материали, дърводобив, транспорт, строителна дейност.

Едно от основните пера в дейността на "Трон" е производството на дървени опаковки (сандъци) за военнопромишления комплекс. С бума на последния през последните години резултатите не са изненадващи. По информация на фирмата тя изпълнява значително голям обем от поръчки в този сектор, което наложило да бъде създадено специализирано звено за дърводобив. От 2014 г. "Трон" произвежда и различни видове дървесни екопелети. Едноличен собственик на капитала е Неждет Зекерия Яшар.

В доклада за дейността ръководството посочва, че фирмата е изложена на силна конкуренция. А политическата обстановка в България и на експортните пазари на дружеството има съществен ефект върху операциите и финансовото му състояние.

Тази група завършва с фирма "Изток инвест 3000" - София, която произвежда дограма и други изделия от дървен материал за строителството. Собственост е на Мартин Русев Димов чрез "Световна търговска организация" АД и отчита 84% ръст на продажбите през 2022. Компанията е втора в класация по абсолютна стойност на продажбите през 2022 - 43.604 млн. лв.

С ръст между 59% и 79%

Девет компании в топ 20 отчитат между 59% и 79% ръст на продажбите. "Пирин пеллет" - Благоевград (12-о място), е с италиански собственик - Лино Леонардо Пилони. Фирмената фабрика за производство на пелети се намира в Разлог и е открита през 2008 г. Компанията твърди, че е първата в България с такъв предмет на дейност. По информация на дружеството то разполага с модерни производствени машини, дългогодишен обучен персонал и сертифицирана лаборатория за постоянен контрол на качеството на пелетите.

На 13-а позиция е фирма "Булпалет" - Смолян, която произвежда палети, фасониран дървен материал за мебелната промишленост и строителен дървен материал. Фирмата се занимава също с изграждане на горски пътища, дърводобив и дървопреработване, в нея работят лицензирани геодезисти и лесовъди. Собственост е на Бисер Сергеев Балийски. Според доклада за дейността основният риск за бизнеса е свързан с инфлационния натиск върху цените на материали и труд. Целта на компанията е разширяване на пазарния дял, създаване на нови продукти и съвременно технологично осигуряване на производството.

"Палетен-24 - Балкан" - гр. Гоце Делчев (14-о място), за пореден път влиза в секторната класация "Гепард". Семейната компания със собственик Иво Кирилов Василев предлага сертифицирани EPAL палети (европейска система за стандартизация на палетите, която позволява тяхната многократна употреба и свободна обмяна на международно ниво). Фирмата произвежда също специализирани палети, подходящи за повечето индустрии - химическа, стъкларска, текстилна, хранително-вкусова, мебелна, както и палети по поръчка. Според доклада за дейността основна част от активите си дружеството инвестира в покупка на суровина за производството, поради което промени в цените на дървения материал са с определящ ефект върху печалбата.

На 15-а позиция е създадената през 2005 г. "Форест консулт и ко" - София, която също влиза в класацията "Гепард" за пореден път. Фирмата произвежда дървен опаковъчен материал, палети, бокс палети, каси и индустриални скари. Разполага с три производствени бази - в София, с. Петърч и Пловдив. Според доклада за дейността ръстът от 73.3% на приходите през 2022 г. е резултат от гъвкавата политика за работа с клиенти. Съдружници в компанията са Добромир Пламенов Иванов и Евгения Гечова Станкова-Иванова.

Още едно дружество, което влиза за пореден път в секторната класация "Гепард", е "Мебелфаб" - Благоевград (16). Създадено е като дървообработващо предприятие през 1964 г. През 1997 г. фабриката е приватизирана. Днес мажоритарен акционер е Анка Кирилова Гаджелова, която притежава 88% от капитала. Производствената база е разположена на 26 000 кв.м площ, от които 10 000 кв.м са помещения. Фирмата произвежда столове за дома, офиса, ресторанта и градината. От 2007 г. има дъщерно дружество в Германия - MÖBELFAB, със седалище в Берлин, за да улесни продажбите си на европейския пазар. Над 90% от продукцията се продава зад граница на дългогодишни клиенти в Англия, Италия, САЩ, Израел, Испания, Гърция, Литва, Нидерландия, Германия. Според доклада за дейността целта на компанията е да запази позициите си на международните пазари, работната ръка и ликвидността. Дружеството е насочило усилия да затвори цикъла на производство.

Дървообработващата компания "Фазерлес" - Силистра, също влиза за пореден път в класацията "Гепард". Този път тя е на 17-о място с над 68% ръст на оборота за 2022. Дружеството е публично, основният пакет от акции е притежание на "Фазеринвест" (58.59%) - акционерно дружество, създадено от 380 работници и служители, което през 1996 г. води преговорите с Агенцията за приватизация. Компанията има дългогодишен опит в дървообработващата индустрия - производството на плочи от дървесни влакна започва през 1976 г. Продукцията се продава в много страни от Европа, Азия, Африка и Америка, като според доклада за дейността делът на експортните продажби през 2022 е 87%.

През последните години "Фазерлес" е изпълнила сериозна инвестиционна програма, при която е обновена голяма част от технологичното оборудване, изградена е нова пароцентрала на биомаса, както и пречиствателна станция за отпадните води, закупена е линия за лакиране за производство на бял фазер.

Последните няколко години са много проблемни за продажбите на дружеството, което изпитва затруднения с осигуряването на основни суровини, материали и ръст на цената на енергоизточниците. Ръстът на приходите през 2022 се дължи основно на процесите на инфлация и на сериозния скок на цената на дървесината, става ясно от доклада за дейността. Според него липсата на дървесина е довела до спиране на основното производство през втората половина на 2022. Въпреки трудностите дружеството е инвестирало 552 хил. лв. - в инфраструктура, нови превозни средства, автоматизирана линия за разкрояване на плочи.

Ръст на продажбите с 60.5% през 2022 отрежда на "Бари-транс" - Смолян, 18-о място в таблицата. Фирмата обработва дървесина за строителството - иглолистни греди, дъски, первази, дюшеме, ламперия, летви и др. - и доставя директно на индустриални клиенти в страната и чужбина. Разполага с техника, с която се е специализирала в дърводобива и може да достига до труднопроходими горски обекти. Едноличен собственик на капитала е Исмаил Акиев Боризанов.

"Креационе Леньо" (19) - Костандово, произвежда опаковки от масивна дървесина, подходящи за опаковане на стоки като: вина, дестилати, парфюми, ръчни часовници и др. Кутиите се предлагат в различни разновидности като начин на сглобяване, видове дървесина, цветова гама, обков и др. - всичко по избор на клиента. Фирмата има директен търговски представител в Италия. По информация на компанията управителите са италиански граждани, които са в България от 1991 г. Според Търговския регистър съдружници са няколко юридически лица - "Фре.Ле" ЕООД, "И.Чи" ООД - Италия, "Лаворационе Ленями" АД - Италия, "Финест" АД - Италия.

Таблицата завършва с "Екотекника" - София, производител на екопелети, която също влиза в класацията "Гепард" за пореден път. Компанията е регистрирана през 1999 г. и е един от най-големите собственици на частни гори в България. Тя е сред основателите на Българската технологична платформа на горския сектор (сдружение с нестопанска цел). Производствената база се намира в Силистра. Собственик на дружеството е Камен Николчев Косев.

Намерен е 1 резултат.

24 апр 2024 Мара Георгиева
 ...  <b>20</b> <b>на</b> <b>най</b>-<b>динамичните</b> <b>компании</b> <b>за</b> <b>мебели</b> <b>и</b> <b>дървообработване</b>: <b>Растеж</b>, <b>хронични</b> ...
// Компании /

... 20 на най-динамичните компании за мебели и дървообработване: Растеж, хронични ...

клуба на растящите Най-динамичните компании за мебели и дървообработване - пандемията ускорява продажбите Мебели и дървообработване: Според нуждите на клиента Мебелен растеж по2561 прочитания

    Още от Капитал
    Наемопад при софийски жилища

    Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

    20% лято

    Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в най-оптимистичния сценарий ще изпари половината приходи

    Борсово V-ъзстановяване

    След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

    Нито един път не води към сараите на Доган

    Как за пореден път властта се постави в услуга на почетния лидер на ДПС

    Кино: "Фарът"

    Самоизолацията като романтика, абсурд и лудост

    Децата (не) са добре

    Ефектите на пандемията и изолацията върху малки, големи и още по-големи