🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за мебели и дървообработване - пандемията ускорява продажбите

Всички дружества в секторната класация "Гепард" са работили на печалба през 2020 г.

През миналата година "Ред спрингс" стъпи със свои изделия на пазара в САЩ
През миналата година "Ред спрингс" стъпи със свои изделия на пазара в САЩ
През миналата година "Ред спрингс" стъпи със свои изделия на пазара в САЩ
През миналата година "Ред спрингс" стъпи със свои изделия на пазара в САЩ
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Традиционно фирмите в бранша "мебели и дървообработване" имат най-малко представители в изданието "Гепард", като в секторната класация e трудно дори да се формира топ 20. Това е така, защото компаниите имат растеж доста под средния за общата класация, а през 2020 г. кризата покрай COVID-19 допълнително удари резултатите на някои от тях. Има обаче и такива, които не само не са пострадали, но и се радват на растеж.

Бумът на матраците

"Гепард" класира фирмите по скок на продажбите за съответната година спрямо предходната. Ръст на приходите с близо 50% отрежда на "Ред спрингс" лидерско място в класацията. По данни на компанията тя е най-големият производител на покет и бонел пружини в Югоизточна Европа - полуготови изделия за производството на матраци и мебелната индустрия. Производствената база е отворена през 1995 г. в Пловдив. Дружеството е притежание на "Тед кепитал" - собственост на Тодор Димитров Тодоров, Димитър Тодоров Тодоров, Елин Тодоров Тодоров.

Според Станислава Шипарова - търговски директор, пандемията и свързаните с нея рестриктивни мерки не са ограничили дейността на "Ред спрингс". "Тъкмо обратното - престоят у дома и работата от вкъщи стимулираха мнозина да подменят матраците и мебелите си в търсене на повече комфорт и удобства. В същото време конкуренцията от Китай става все по-малък фактор заради разстоянията, цената на контейнерите и цялостните проблеми с веригите на доставки. Ето защо расте броят на чуждестранните партньори, които се ориeнтират към европейски фирми", посочва тя.

Тласък на продажбите през 2020 г. дава и разширението на пазарното присъствие. "През 2020 г. стъпихме с наши изделия на пазара в САЩ. Седемдесет процента от продукцията на "Ред спрингс" е предназначена за експорт", уточнява Станислава Шипарова. Според доклада за дейността, публикуван в Търговския регистър, през 2020 г. дружеството е инвестирало 2.78 млн. лв. за модернизация на производствените процеси. Финансирането е със собствени средства и банков заем.

"През последните две години инвестираме усилено в автоматизация и модернизация на производството. Предстои изграждане на нова производствена и административна сграда, планираме също да инсталираме фотоволтаици", уточни за "Капитал" Станислава Шипарова. Очакванията на компанията са за една по-добра година. Липсват индикации за проблеми в областта на дейността ни, заключава докладът за дейността.

На второ място в класацията с над 43% ръст на приходите е "Арсийт" - с. Поповци, Габрово. Семейната компания на Милко и Виолета Гърдевски и техните синове Михаил и Христо произвежда шасита и седалки за автосимулатори с марката "Арсийт" (rSeat). Заводът изработва автентични седалки и метални шасита, на които се окачват педалите и воланът, както и стойки за мониторите и работи за автосалоните на марки като Ferrari, Lamborghini, Audi, Porsche, Bentley. При маркетингови събития изделията на "Арсийт" са използвани и от много автомобилни състезатели, сред които и пилоти от Формула 1. Компанията продава в САЩ, Австралия, Африка и Азия, включително и онлайн. За конкретни клиенти "Арсийт" произвежда шаситата в определена гама, съответстваща на цветовете, в които се произвеждат истинските автомобили. Всички разработки, както и индустриалният дизайн на продуктите на фирмата са защитени с патенти.

"Нашият бизнес не пострада от пандемията. Напротив, доста от големите шампионати организираха надпревара само виртуално - на симулатори. Това беше голяма реклама за целия бранш. Пуснахме нова продуктова гама симулатори, които се приемат доста добре от клиентите", коментира за "Капитал" Христо Гърдевски.

"Арсийт" изгради нова фабрика, която работи с пълен капацитет от 2020 г. Дружеството инвестира в модерни машини и съоръжения и резултатът е неколкократен ръст на производствените обеми. "Нашите инвестиции и усилия за популяризиране на бранда се отплащат", обобщава Христо Гърдевски.

Челната тройка завършва с "Макена - Русе", която отчита над 32% ръст на продажбите през 2020. Компанията е основана през 2001 г. и е специализирана в производството на шкафове за баня от водоустойчиви материали. През 2020 г. дружеството разшири своето портфолио с модулни мебели за кухня и цели кухненски решения за обзавеждане. Фирмата разполага с дистрибуторска мрежа в цялата страна. Едноличен собственик на капитала е Георги Спасов Петков.

С ръст на приходите между 20% и 30%

В тази група влизат шест компании. "Енерджи" - Шумен, се подрежда на 4-то място с над 26% скок на приходите. Компанията - собственост на Георги Калоянов Павлов, е регистрирана през 2003 г. и се занимава с производство и търговия с дърва за огрев, производство на съклопакети, ПВЦ и алуминиева дограма.

"Кронос & кo" - Пловдив (5), произвeжда търговско обзавеждане, ученически чинове и ученически мебели, болнични легла и стелажи, офис столове, градинско обзавеждане, мебели по поръчка и отбелязва близо 26% ръст на продажбите. Клиенти на фирмата са търговци на мебели, фирми в областта на шивашката промишленост, електрониката, различни преработвателни предприятия. За тях компанията произвежда транспортни цехови колички, контейнери, работни маси, стелажи. "Кронос & кo" изработва и рекламни стелажи и етажерки за бензиностанции. Едноличен собственик на капитала е Стоян Русев Кожухаров. От доклада за дейността става ясно, че дружеството си поставя за цел да вдигне с 1% приходите през 2021 г., а в средносрочен план - с 3%. Компанията планира да заложи на подобрена организация на производство и нови производствени мощности, подкрепени с нови договори за поръчки.

Производителят на матраци с марката "Блян" - фирма "Глоуб индъстрис" - е регистрирана в Пловдив, но производството е в с. Батишница, Русе. Фирмата заема шесто място в секторната класация с 24% скок на приходите. Предлаганите от фирмата матраци са двойнолицеви полиуретанови и притежават сертификат за ортопедичност. Компанията има дистрибуторска мрежа в цялата страна, изпълнява и индивидуални поръчки. Според доклада за дейността през 2020 дружеството е инвестирало 70 хил. лв. в дълготрайни материални активи, а финансирането е със собствени средства. Едноличен собственик на капитала е Елин Тодоров Тодоров, който е и съдружник в "Тед кепитал", което контролира лидера в секторната класация "Ред спрингс".

"Палети БГ" - гр. Елин Пелин (7), отчита над 23% нарастване на продажбите през 2020 г. Дружеството произвежда и ремонтира палети, обработва дървени детайли и материали от дърво, търгува с дърва за горене, брикети, дървесина. Едноличен собственик на капитала е Дияна Славчева Царева. В доклада за дейността се посочва, че компанията не е засегната от пандемията, не е освобождавала хора, не е ползвала помощи от държавата. Мениджърският екип не може да оцени дългосрочните ефекти от пандемията, но смята, че тя няма да окаже съществен негативен ефект върху работата.

В класацията влиза още един производител на матраци - едноличният търговец "Симеонов - Георги Димитров" - Пещера (8). Компанията е основана през 2011 г. и произвежда еднолицеви, двулицеви, детски и бебешки матраци с марката "Симеонов", топ матраци и протектори, както и основи за тях. За 2020 г. отбелязва над 21% увеличение на продажбите.

Фирма "Некрато" - Бухово (9), също произвежда над 30 модела матраци, основи, подматрачни рамки и аксесоари - възглавници, протектори, калъфи. Дружеството е създадено през 2003 г. и първоначално дейността му е само търговска, но впоследствие започва собствено производство. От 2004 г. има своя търговска марка - "Матраци Paradise". Компанията е изградила дистрибуторска мрежа в цялата страна, а през 2011 г. открива два фирмени магазина - в София и Бургас, както и два регионални складa за продажби на едро в Бургас и Асеновград. От отчета за дейността става ясно, че през 2020 г. фирмата е вложила 681 хил. лв. в инвестиционни подобрения, закупуване на машини, сгради и други активи (612 хил. лв. през 2019). Съдружници в "Некрато" са Златан Евгениев Кралевски и Анета Григорова Кралевска.

С ръст на приходите между 10% и 20%

В тази група влизат четири дружества. "Декор-2000" - Гълъбово, е в мебелния бизнес от 2000 г. Компанията е собственост на Тонка Иванова Колева и отчита над 16% ръст на приходите от продажби. Фирмата се занимава основно с производство на ламинирани ПДЧ и МДФ плоскости, кухненски плотове и гърбове, каси и первази за интериорни врати, изработка на алуминиева дограма, а също така и със строително-ремонтна дейност. Дружеството предлага интериорни решения и вътрешен дизайн за дома и офиса по индивидуални проекти.

В доклада за дейността мениджърският екип посочва, че все още не са ясни тенденциите за излизане от корона кризата. Записано е също, че дейността на предприятието е затруднена и ефектът от пандемията е непредсказуем на този етап.

Семейната фирма "Коркос" - Сливен (11-о място), има дългогодишен опит в дървообработването и е специализирана в производството на паркетни и мебелни плотове от екзотична и широколистна масивна дървесина. Компанията, която отбелязва над 16% ръст на продажбите, е регистрирана през 1996 г., а съдружници в нея са Янаки Атанасов Корков и Коста Атанасов Корков. През 1997 "Коркос" отваря фабрика за паркет в село Стара река, разположена на 5500 кв. метра площ, от които 4013 кв. метра застроени. През 2004 г. открива втора фабрика - този път в Сливен - с над 17 125 кв. метра площ, от които 6477 застроени. Производственият цикъл е затворен, използва се дори отпадъкът от стърготини (за производство на екобрикети). Според доклада за дейността увеличението на печалбата е резултат както от завишените нетни приходи от продажби, така и от отчитане на приходи от приключило финансиране по проект за повишаване на енергийната ефективност на "Коркос".

Добричката компания К2 е на 12-а позиция с над 10% ръст на оборота за 2020 г. Съдружници в нея са Елена Кирилова Милева, Иван Кирилов Милев, Петър Василев Савов, Мирослав Василев Савов, Дарина Недялкова Милева. Специализирана е в производството и монтажа на мебели и архитектурни елементи за хотели, бизнес сгради, молове, банки, летища и др. Регистрирана е през 1992 г. и започва с производство по индивидуални поръчки. През 1994 г. под името "Секвоя" ООД се разраства и разширява дейността си. През 2002 се преименува в "БМК Секвоя" ООД, увеличава персонала си и обновява машинния си парк. Пет години по-късно ръководството прави значителни промени в начина на работа и през 2007 фирмата вече се нарича К2, многократно увеличава своя капацитет и закупува високопроизводителни машини за производство на корпусна мебел. Дружеството разполага с производствени помещения върху 4500 кв. метра закрита работна площ, с модерно оборудване и свое дизайнерско бюро. Продава в страната, в държавите от ЕС, в Израел, Русия, Македония, Нигерия.

Секторната класация на най-бързо растящите малки и средни предприятия завършва с "Бонана" - Петрич, която отчита над 19% ръст на продажбите. Компанията разполага с 6000 кв.м работни помещения, произвежда основно столове и маси за хранене, вътрешни и градински мебели. Притежава годишен капацитет за 150 хил. стола. В миналото фабриката е усвоила и производство на лампи (настолни, подови, таванни), което е адаптирано към различни световни стандарти. Дружеството е сред доставчиците на шведската верига за дома IKEA. Съдружници в "Бонана" са Божидар Александров Янев и Емил Николов Илиев.

Все още няма коментари
Нов коментар