🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптоеволюция

Виртуалните валутите и блокчейн технологията постепенно извървяват своя път към зрелостта

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През 2017 г. Джейми Даймън, изпълнителен директор на най-голямата американска банка - JP Morgan Chase, нарече Bitcoin актив за измами. Тогава той дори предупреди инвеститорите, че "ако са достатъчно глупави да си купят от криптовалутата, един ден ще си платят за това". През 2021 г. банката, ръководена от Даймън, обяви, че работи по създаването на фонд за богатите си клиенти, който ще инвестира в биткойн. Промяната в мнението на Даймън за този период е показателна за едно: Ако допреди няколко години криптовалутите и стоящата зад тях блокчейн технология се приемаха предимно за технологичен експеримент и средство за спекулация, днес те получават все по-голямо одобрение и приемственост от бизнеса и финансовия сектор. А и думите крипто и блокчейн са все по-често в устата на всеки - от нови търсачи на бързи печалби и ентусиасти, през представители на традиционния финансов сектор до мениджърите и собственици на все повече компании. Дигиталните активи и технологии стават все по-разпознаваеми и започват да влияят по някакъв начин в ежедневието. Последното проучване на Deloitte Global Blockchain Survey 2020 показва, че нараства броят на фирмите, които глобално подкрепят блокчейн технологията и дигиталните активи и ги смятат за ключови за бъдещата им бизнес стратегия - ако през 2018 г. тя са били такива за 43% от фирмите, то две години по-късно процентът е 55.

"Дигиталните активи са все по-разпознаваемо решение на реални проблеми предвид ефективността им за силна и независима бариера срещу набъбващата глобална инфлация и за повишаване прозрачността на финансовите транзакции. Тези нужди, комбинирани с бързина и удобство, постепенно трансформират биткойн и нарастващ брой дигитални валути в нов клас активи както за малки, така и за институционални инвеститори", коментира пред "Капитал" Калин Методиев, един от създателите и управляващ партньор в Nexo.

Институционална подкрепа - агент на промяната

Промяната при виртуалните активи през последните година е в няколко посоки - тенденции, които ще определят и бъдещето на сектора. Все повече институции припознават блокчейн и крипто - било за решение на конкретен проблем или като инвестиция. Засега подкрепата идва предимно от частния сектор, докато регулаторите и правителствата все още остават консервативни в намеренията си. Но пък блокчейн полита и в Космоса - руската космическа агенция Роскосмос планира и ще използва блокчейн технологията за съхранение на интелектуална собственост. Признание за сектора идва и от традиционните финанси. Преди около месец най-голямата криптоборса в света - Coinbase, стана публична компания, а първоначалният интерес към нея стана причина пазарната й капитализация да надмине тази на NYSE и на домашната й Nasdaq. Силен катализатор и признание за криптосектора преди това направи Илън Мъск и създадената от него компания Тesla. Те обявиха, че са инвестирали в биткойн и че ще приемат криптовалутата при продажба на нейни автомобили. Това към момента дава тласък в цените на криптовалутите и особено на Bitcoin и Etherium, които са най-големи по пазарна капитализация. Разбира се, в тази посока са поели и други компании.

В същото време, ако преди години единственият вариант за покупка и продажба на криптовалути беше те да се закупят директно през няколко скъпи борси и често с ограничен достъп, то днес начинът става все по-лесен и масов. Вече много платформи, които са специализирани в търговия с акции, предлагат и такава с криптовалути. Увеличават се и местата, където всеки може да използва своя дигитален актив.

"В допълнение към стремително нарастващия инвестиционен интерес друга отчетлива тенденция е навлизането на дигиталните валутите в различни форми на ежедневна употреба. Чрез въвеждането им като платежна опция в PayPal, Tesla и множество други компании и интеграцията на финтех доставчици с MasterCard и Visa потребителите бързо се ориентират към употреба на услуги от нов тип в блокчейн екосистемата", казва Калин Методиев от Nexo.

Авторите на доклада на Deloitte Global Blockchain Survey 2020 смятат, че навлизането на дигиталните активи е неизбежен процес, както навлизането на технологиите в много други сектор, и обясняват как: "Днес сме свидетели на нова и значителна промяна в обществото, касаеща това как пазаруваме, плащаме, банкираме, пътуваме, възприемаме информацията и как произвеждаме - от сглобяването на продукция до автоматизираните процеси. Изкуственият интелект е основен мотор за тази промяна, правейки машините по-умни, процесите са по-ефективни чрез технологии като роботика и 3D принтиране. Това, което виждаме с дигиталните активи, е просто още едно продължение на развитие на технологиите и смятаме, че те ще продължат по същия път, въпреки че за пълното им приемане ще е нужно време и промяна в мисленето", се посочва в доклада на консултантската компания.

Блокчейн технологиите обаче не са само в сферата на финансите, а излизат и извън нея. Една нова мания обхваща сектора напоследък - NFT. Цифровият сертификат за автентичност, който използва блокчейна, за да провери собствеността върху даден файл, вече е база за създаване на нов вид изкуство, част от което се продава за милиони.

Не всичко е цветя и рози

Разбира се, извън ентусиазма около криптосектора витае и доста песимизъм. Само за 12 месеца цената на биткойн например се повиши с над 700%, подкрепяна от всичко казано по-горе. Високата волатилност обаче постоянно съпътства пазара. За скептиците липсва фундаментална подкрепа за всичко това и криптовалутите си остават просто един балон. Проучване на Bank of America, направено в началото на април сред 200 фонд мениджъри с активи за над 500 млрд. долара, показа, че 74% от тях смятат криптовалутите за балон, 16% са на обратното мнение а 10% нямат такова. Основните аргументи на невярващите са, че виртуалните пари се използват от престъпници, за пране на пари, понци схеми, накратко - за измами. Последното все още се изповядва и от най-големите финансови регулатори и правителства по света. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ например и до момента отказва да дава лиценз на фонд мениджъри за структурирането на борсово търгуван фонд, който да инвестира в биткойн. Основният аргумент на финансовия регулатор е, че над 75% от биткойните се търгуват в чужбина на нерегулирани пазари, които може да бъдат манипулирани. Все по-голямата институционална подкрепа от частния сектор и приемане на публичния статут по подобие на Coinbase може и да промени тези намерения. Докато това обаче се случи, може и да мине доста време. През април например две от най-големите турски борси за криптовалути фалираха, някои от техните създатели избягаха, последваха арести. Подобни случки са в подкрепа на криза на доверие и стъпки за по-голямата им регулация. Което пък ще започне да противоречи на идеята за децентрализация, която носи и е в основата на криптоверигата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар