Дигитално изкуство

Non-fungible token (NFT), или непроменяемите монети, са най-новата мода на криптопазарите

Произвдението на Бийпъл, Всеки ден: Първите 5000
Произвдението на Бийпъл, Всеки ден: Първите 5000
Произвдението на Бийпъл, Всеки ден: Първите 5000    ©  Капитал
Произвдението на Бийпъл, Всеки ден: Първите 5000    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2007 г. художникът и дизайнер Майк Уинкелман - по-известен като Бийпъл - решава да се научи да рисува дигитално. За целта всеки ден отделя по час или два, за да усъвършенства уменията си, и създава по една творба. Бийпъл остава верен на ангажимента си за повече от 5000 дни. След като завършва предизвикателството, авторът събира всичките си 5000 произведения в един колаж и го свързва с блокчейн. "Всеки ден: Първите 5000 дни" (Everydays: the First 5000 Days), както се нарича произведението, се продава за 69 млн. долара в първия по рода си търг на легендарната аукционна къща Christies.

"Мислех, че правенето на" Всеки ден" ще бъде добър начин да се уверя, че ще се придържам към нещо и ще развия уменията си", споделя Майк Уинкелман пред Wix в интервю през 2018 г.

Може би сте чували за произведението на американския артист. "Всеки ден" е дигитална колекция от творби, която съществува само като JPEG (компютърен формат за картинки), но не и във физически размери. Няма как да си закачите тази картина на стената си, освен ако не закачите екран и заредите картинката или я отпечатате с принтер. "Първите 5000 дни" е non-fungible token (NFT) токен, базиран на системата на криптовалутата Ethereum.

Две от кориците на "Капитал", които затварят в себе си последните осем години от историята на България, също ще бъдат продадени на онлайн аукцион. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно съдържание ще бъде продадено под формата на NFT.

Какво е NFT

NFT e като цифров сертификат за автентичност, който използва блокчейна, за да провери собствеността върху даден файл. Много NFT базират своите уникални идентификатори на широко използвания блокчейн на Ethereum, зад която стои криптовалутата със същото име, но самият файл не се съхранява в блокчейна. Вместо това в блокчейна се съхранява местоположението и собствеността на файла, така че, когато някой се опитва да разбере къде е уникалната (и ценна) версия на JPEG или GIF (или MP3, изобщо всякакъв вид дигитално изкуство), може да бъде проверено бързо лесно и без капка съмнение.

Всички потребители на интернет могат да използват копие на този файл за свои собствени цели, но без доказателството за притежание и адрес, съхранявано в блокчейн, файлът е безполезен. NFT е единственият сертифициран "оригинал" на това произведение и има стойност както за художника, така и за собственика, а "къде" този файл се съхранява в интернет е разликата между скъп оригинал и безполезен дериват.

Освен "Всеки ден" друго NFT, което привлече вниманието, бе Nyan Cat - емблематичният gif на котка с дъга зад нея, която лети из Космоса, бе продаден за 600 хил. долара от Крис Торес, художникът, който първоначално създаде фънки котешкото изображение през 2011 г. Nyan Cat все още може да се използва свободно от всеки като gif, но уникалният адрес на местонахождението на този оригинал сочи към цифровия портфейл или колекция на единствен собственик, което придава стойност на конкретната версия на файла.

Ако това ви звучи сложно и малко объркващо, не сте сами. NFT е бързо развиващ се сектор на пазара на изкуствата и с този метеоричен възход може да се стигне до прекалено надути оценки. Именно поради това артистите се насочиха към дигиталното изкуство, за да предизвикат интереса на нарастващия пазар от колекционери. Графичният дизайнер Дейвид Румник продаде NFT на Свети Валентин за 20 хил. долара, а базираният във Великобритания художник и компютърен учен Брендън Доус продаде няколко NFT за хиляди долари през последните няколко месеца.

С увеличаването на интереса към закупуване на NFT се увеличиха и спекулациите. Известните личности също се включиха в надпреварата да продават дигитално произведенията си. Канадският изпълнител The Weeknd например набра близо 2 млн. долара, след като продаде неиздавани свои парчета на търг. Дори Елън Мъск, собственикът на Tesla, обяви преди месец, че е създал песен за NFT, която е NFT, и е получил оферта за над 1 млн. долара

Как да си направим NFT

За дизайнерите, които може да искат да превърнат работата си в колекционерска стойност, има няколко неща, които трябва да обмислят. Първо, NFT пазарът е незрял, което означава, че много художници, които намират успех, имат огромни последователи в социален или артистичен план. NFT се разглеждат като потенциален начин и от популярните музикални изпълнители да увеличат пряко приходите от работата си, но пазарът на токените ще може да заработи само ако има достатъчно търсене или известни артисти, за да диктуват по-високи цени.

Но ако искате да превърнете работата си в NFT, има няколко аукционни сайта, специално насочени към продажба на криптоизкуство, включително Nifty Gateway, Foundation и SuperRare. Всяка платформа приема работа от графични дизайнери от всички сфери, от 3D аниматори до илюстратори и художници. Различните платформи също така вземат различни проценти от продажбите и предлагат различни условия и не всички може да са достъпни от България, така че не забравяйте да проучите коя отговаря на вашите нужди, преди да започнете първия си "всеки ден".

Навлизането в пазара на NFT може да ви се струва като попадане в неизвестна територия, но дори и най-известният световен художник на NFT не очакваше да постигне толкова голям успех, когато стартира своя проект преди 14 години. В интервю за Wix от 2018 г. Бийпъл твърди, че не е имал огромни технически умения в началото. "Странно, но не съм научил толкова много от проекта. Поразително е колко малко съм научил, ако не и друго", споделя дизайнерът. "За да бъда честен, имам чувството, че извадих късмет." Понякога късметът е достатъчен, но Бийпъл е признак за новата ера на пазара на изкуството - както за дизайнерите, така и за инвеститорите.

Има ли смисъл да купуваме

Инвеститорите в криптовалути може да са позапознати с NFT. Токените, базирани на блокчейна на Ethereum, са подобни на ERC20 криптовалутите, които също използват платформата на Ethereum. Идеята тук е обаче монетите да не бъдат използвани като валути (средство за размяна), а като инвестиция в изкуство. Важно е да се отбележи отново, че непроменимите токени (това трябва да означава nonfungible) не съдържат в себе си файла, а са само доказателство за собственост или адрес.

За да се купи NFT, трябва да се закупи първо Ethereum, което може да бъде направено от всяка криптоплатформа (вече и не само крипто) или брокер. След това със Etheteum-ите може да се купува NFT от платформи като OpenSea, която описва себе си като най-големия пазар в сектора. Други платформи за купуване на NFT са Rarible, SuperRare, Foundation, AtomicMarket, Myth Market, BakerySwap и KnownOrigin. Повечето платформи са достъпни от цял свят и не изискват доказателства за самоличност. Основният критерий е притежанието на Ethereum.

Заслужава ли си да се инвестира в пазара? Въпреки че е в начален стадий, свързването на блокчейна с изкуството е неизбежен етап от развитието на криптоиндустрията. Освен че позволява за бърза и прозрачна проверка на притежанието на дадена творба, инвестициите могат да бъдат изключително ликвидни. За разлика от картините NFT-тата съществуват единствено благодарение на Ethereum, втората най-голяма криптовалута след Bitcoin. Единствения въпрос, който остава непроменен, е дали произведението си струва парите, защото технологията със сигурност ще остане.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gamblersarea avatar :-P
    Sweet Bonanza

    NFT имат много нови неща на хоризонта. https://www.abcmoney.co.uk/2021/04/22/whats-on-the-horizon-for-nfts/ според поста NFT може да промени бъдещето.

    Нередност?
  • 2
    kfo181092764 avatar :-|
    Краси

    Арч Кепитъл с младата надежда на България – Александър Алексиев – е новата гореща инвестиция в България.

    Нередност?
Нов коментар