Криптодобивът вече е сериозна опасност за околната среда

Нужната електроенергия за мрежите на биткойн и етериум е четири пъти повече от годишната консумация на ток в България

Напоследък все по-често се говори как въглищната енергетика на България трябва да се трансформира, защото замърсява силно околната среда. По последни данни от 2019 г. годишният въглероден отпечатък на страната е бил 42 млн. тона CO2, като предварителните данни за 2020 г. сочат около 38 млн. тона CO2. И точно тук идва интересното - приблизително толкова е и въглеродният отпечатък от световното производството на биткойни и сделките с тях. Той е изчислен на база електроенергията, която е нужда за майнинга и транзакциите. Или казано иначе, мрежата на най-голямата криптовалута вече има по-голям негативен ефект върху околната среда от България.

Колкото и условно да е това сравнение, то ясно показва, че дигиталните валути не са просто ново средство за разплащане или инвестиционен актив с висока доходност. Макар и невидими, те имат много осезаем ефект върху реалната икономика, като освен върху климата влияят на пазара на чипове и видеокарти, стимулират търсенето на електроенергия и свързаните с това инвестиции в нови мощности, а също така създават огромни количества електронен отпадък.

Въпросът е докъде ще продължи това разрастване на екосистемата на криптовалутите? Ако бумът през 2017 изглеждаше като моментно захласване на група ИТ ентусиасти, сегашният възход е доста по-различен, тъй като включва и институционални инвеститори или популярни компании като Tesla, които привличат огромно обществено внимание. А по-големият интерес означава повече консумирана електроенергия, повече CO2 и повече остаряла техника на боклука.

Още една Нидерландия, моля

Към 20 април осреднената дневна консумация на електроенергия само в мрежата на Bitcoin беше 286 GWh - приблизително колкото в Нидерландия. За сравнение, България консумира около 100 GWh ток на ден (бел. ред. - разликата между потреблението на ток и отделянето на CO2 емисиите е в резултат на различната въглеродна интензивност на енергетиката в различните страни. За България тя е много по-голямa спрямо Нидерландия например).

В последните дни на април този показател леко се понижи заради корекцията в цената на биткойна, но въпреки това според данните на digiconomist.net остава с около 50% над стойностите от същото време на 2020 г., а спрямо есента на миналата година увеличението на енергийната консумация е тройно. И прогнозите са, че тези показатели ще се запазят високи и в следващите месеци, тъй като от началото на тази година много хора инвестираха големи суми в техника, която сега постепенно се включва (забавянето е заради доставките).

При Ethereum също има внушително повишаване на енергийната консумация, което дори надминава това на Bitcoin - 5 пъти за последните 10 месеца. На практика сега според digiconomist.net потреблението на ток за добива и транзакциите на етера е малко по-голямо от това на България - около 108 GWh на ден.

Колко общо ток хаби света на криптовалутите е трудно да се каже поради големия им брой и сложността на изчисленията и допусканията, но при всички случаи става дума за мащаби, които са сравними с Австралия. От гледна точка на европейските и световните планове за намаляване на въглеродните емисии с 50% до 2030 г. и повишаване на енергийната ефективност (разбирай намаляване потреблението на енергия) с една трета този бум на дигиталните валути може да се окаже проблем. Всъщност вече имаше немалко коментари по повод мащабната инвестиция на Tesla в биткойни, че по този начин Илън Мъск спомага за вредното въздействие върху климата.

Основното, което движи енергийното потребление при криптовалутите, е цената им - колкото по-висока е тя, толкова повече машини се включват, тъй като може да се реализира печалба. Точно затова с достигането до рекордната стойност на биткойн от над 60 хил. долара и на етера от над 2400 долара настъпи истински бум на майнинга - очакваните приходи надхвърлиха многократно разходите и криптоминьорите се активизираха.

За да се пресметне обаче колко доходоносен e добивът, освен цената на монетата трябва да се имат предвид още разходите за ток и техниката, която ще се използва, тъй като сложността на алгоритмите непрекъснато се увеличава и по-старите машини стават по-неефективни.

Печалбата като залог

Ако копачките ще работят в България и ще се използва битова електроенергия (в апартамент), цената на тока е около 0.13 долара на киловат, докато в Западна Европа е над 0.2 долара. При всички случаи обаче в домашни условия ще е нужно и охлаждане, което може коренно да промени съотношението на разходите и ползите. Ако ще се използват складове или офиси, където може да се спести от охлаждане с някаква обща вентилация на помещенията, трябва да се има предвид обаче цената на тока, която вече ще бъде по борсови цени, или около 0.15 долара на киловат към момента.

На пазара има множество модели копачки, които имат огромни различия в консумацията на ток и производителността си. Цените варират между 1500 и 5000 долара за брой. Продават се и втора ръка срещу няколкостотин долара, но в този случай трябва да се има предвид много по-слабата ефективност на старите устройства - при същата консумация на ток те ще произвеждат много по-малко количество дигитални пари.

Най-новото устройство на BITMAIN например - AntMiner S19 Pro, което сега е на етап предварителни продажби, има капацитет 110Th и изчисленията показват, че с него месечно могат да се произвеждат около 0.01791 биткойна. При цени от около 50 000 долара за биткойн (каквито бяха на 23 април) това прави около 895 долара, или почти 1500 лева на месец. В същото време машината използва по 3.1 кВт ток на час, или ако работи денонощно (каквато е логиката), малко над 2100 кВтч на месец. При цените в България това е около 440 лева. С други думи, максималната чиста доходност, която може да се получи, е около 455 лева (стига цената на биткойна да остане в границата около 50 хил. долара). Тук обаче трябва да се има предвид, че самият AntMiner S19 Pro ще струва над 5000 долара, или над 8250 лева, при това без разходите за доставка и митото (вносът е от Китай). А това означава, че дори при тези високи цени на биткойните сега инвестицията би се възвърнала за година и половина.

Разбира се, може да се заложи на значително по-достъпните стари модели машини, но ефективността им би била дори още по-малка и възстановяването на инвестицията би отнело над две години. За сравнение, през 2019 г., когато цената на биткойна беше едва около 10 хил. долара, добивът на монети ставаше рентабилен на 7-ия месец. Това е така, защото въпреки много по-ниската цена на тока сложността на алгоритъма беше много по-малка и съответно с по-обикновени машини се добиват повече монети.

При Ethereum изчисленията на доходността са по-сложни, тъй като добивът не става със специални устройства, а могат да се използват различни комбинации от видеокарти, които имат различна производителност и цена. Разбира се, може да се заложи на нова техника или на такава втора ръка, като за разлика от машините за биткойн по-старите видеокарти не губят чак толкова от ефективността си. Като цяло възвръщаемостта на инвестициите тук е по-бърза от тази при биткойните - 7-8 месеца.

Да продадеш или да държиш

Най-важното решение при дигиталните валути обаче е друго - кога да капитализираш инвестицията? Стратегиите са различни. Някои хора например инвестират в техника и искат възможно най-бързо да възвърнат парите си. Затова те продават всичко на момента независимо от цената.

Други пък възприемат майнинга като депозит. Те влагат определена сума в техника и трупат дигиталните пари за година, две или повече. След това при наличието на изгодна цена продават всичко, включително и техниката си.

Има и трети подход, при който всички изкарани пари се реинвестират в нова техника, за да се увеличи добивът. Най-често така правят хора, които вярват в успеха на дигиталните пари и са убедени, че след време те ще са единственото платежно средство. От днешна гледна точка подобен подход изглежда сполучлив, но винаги има риск цената на криптото да се срине и инвестицията да се окаже губеща.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9
    • + 1

    Аз сега не мога да разбера, говорите на полезните идиоти за защита на природата, за пазене на горите и планините и всяка седмица рекламирате биткойн фирми и технологии, които се оказва, че замърсяват вече много. Докато младите, които още не ви знаят разберат какво представлявате пак ще имаме 2 години безвремие тип Орешарски. Пак така докато им говорите против корупцията ще харижите 33% от държавния дял на ЕВН както направихте с Дянков и Трайков. Разбира се законно, през борсата, когато цените са най-ниски. А какво сте получили за това никой не може да каже!

    Нередност?
  • 2
    meteowrite avatar :-(
    meteowrite
    • - 5
    • + 3

    то не е един или двама полезни идиота да са включили asic копачи по няколко вата. В Китай и по света има чудовищни ферми, които харчат ток сигурно повече от цялата ни държава. И наистина, сякаш либерално-настроените западни медии (CNN, WSJ, Economist) често представят биткойна и др криптовалути като 'бъдеще', но всъщност замазват отпечатъка му върху природата (да, която също силно бранят).

    Нередност?
  • 3
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Е, поне малко преди да умрем от климатичните промени*, ще можем да прочетем статии как "колективната безотговорност" е всъщност виновна.

    * включва но не е лимитирано до - наводнения, пожари, глад, войни и т.н.

    Нередност?
  • 4
    alk531052396 avatar :-|
    alk531052396
    • + 1
  • 5
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • - 2
    • + 1

    В България (и на много други места) не е икономически изгодно да се "копае" биткойн, освен ако не се краде ток. А и авторът на статията допуска грешката да мисли, че доходността от "копане" е фиксирана във времето, което не е вярно.

    Този AS19Pro от статията ще изкара 1500 лева този месец; с 8-12% следващия и с подобен процент кумулативно всеки следващ месец по-нататък, заради конкуренцията от BITMAIN, които ще продължават да произвеждат същите машини и ще вдигат хеш рейта непрекъснато.

    При Ethereum в момента се повтаря феноменът от лятото и есента на 2017 г. — търсенето на криптовалути расте, а производителите на видеокарти не могат да задоволят търсенето, защото заявените от тях миналото лято количества от новите им видеокарти бяха изпълнени, но в момента няма ресурс за производство на такива чипове заради общото търсене (видеочиповете са от най-скъпите за производство заради голямата си площ; същевременно други консуматори - производители на мобилни телефони, автомобилни фабрики - са склонни да плащат повече за своите по-малки чипове).

    Заради това и само заради това доходността от добиване на Ethereum или отдаване на хеш рейта под наем се запазва толкова продължително време (месеци). Инак, доходността отдавна щеше да стигне нулата и да стане отрицателна.

    И най-сетне: заради конюнктурата, криптовалутите разчитат на евтина енергия, която най-често е от възобновяеми източници. Затова в Китай е най-евтино да се "копае" през дъждовния сезон. Някои АЕЦ също оползотворяват излишъците в производство, като продават на крипто миньори.

    Грешно е да се смята общата консумация на енергия и да се умножава по въглеродните емисии на мръсна технология като горене на въглищата. Просто нещата не работят по този начин.

    Дали "копането" на криптовалути замърсява природата? Разбира се, безспорно. Допринася и за повишаване на температурите, заради всичката генерирана топлинна енергия. Но същото това прави например златодобивната индустрия. Редно е нещата да се поставят в перспектива, вместо да се налага убеждението колко лошо нещо са криптовалутите.

    Нередност?
  • 6
    bpdplc avatar :-|
    bpdplc

    При изписляването на месечната печалба от копаене има смесване на валутите.

    Нередност?
  • 7
    murttle avatar :-|
    murttle
    • - 2

    До коментар [#] от "":

    Разбира се, корупцията е много лошо нещо, когато другите я практикуват. Същото важи и за монопола. Направиха втория по големина град в България енергиен заложник на ЕВН, като им харизаха и парното, и тока, но не дават и дума да се издума за това. Ако беше друга компания, щяха през ден да пишат за нея какъв долен монополист е и колко ѝ е съмнителен бизнесът, да търсят какви протекции има и да пробутват недоказани твърдения. Но нали ЕВН е "тяхна", значи всичко е както трябва и те са розови ангелчета.

    Нередност?
  • 8
    xub16258708931064889 avatar :-|
    Charlotte olivia

    Здравейте. Търсите ли професионален двоичен, Форекс и Биткойн брокер, който ще управлява вашата търговия и ще печели значителни печалби в рамките на седем дни, свържете се с г-н Тони Луис сега за вашия инвестиционен план. той ми помогна да спечеля $30,950 щатски долара само с инвестицията от $1,000 USD, можете да започнете с всяка сума капитал, с която желаете да търгувате и с помощта на неговата софтуерна система за търговия, която дава добри сигнали за търговия, също ако сте се интересувате от помощта му за това как също да възстановите загубената си инвестиция в биткойни/двоични файлове Свържете се с него сега на WhatsApp +1(530) 431-8895, чрез имейл адрес Имейл: [email protected]

    Нередност?
Нов коментар